Het laatste dat je wilt, is je zuur verdiende vakantie annuleren. Toch zijn er genoeg redenen waarom een vakantie niet door kan gaan. En dat zijn bijna altijd aanleidingen die op zich al vervelend genoeg zijn, zoals ziekte, overlijden van een familielid of ontslag. Om dan ook nog eens de kosten te moeten dragen van een vakantie die nooit genoten zal worden, is dan dubbel zuur.

Om een financiële tegenslag bij annulering te voorkomen kan je een reisverzekering uitgebreiden met een annuleringsdekking. Met deze annuleringsdekking worden de annuleringskosten vergoed en wordt de reissom van de vakantie teruggestort. Natuurlijk moet er dan sprake zijn van een gedekte annuleringsreden.

MoneyView, een onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners, onderzocht de premie van de standaard annuleringsdekking van 27 aanbieders van doorlopende reisverzekeringen en van 16 aanbieders van kortlopende reisverzekeringen.

Uit het onderzoek blijkt dat de premies voor reisverzekeringen met een annuleringsdekking nogal van elkaar verschillen. Niet alleen het verschil tussen aanbieders is groot, ook het verschil tussen de premie voor de kortlopende- en de doorlopende annuleringsverzekering van dezelfde aanbieder is opmerkelijk. Bij een aantal verzekeraars is de kortlopende annuleringsdekking zelfs meer dan twee keer zo duur als de doorlopende variant. Dat is juist opvallend omdat op een doorlopende annuleringsverzekering het hele jaar aanspraak gemaakt kan worden en de kortlopende variant slechts voor één vakantie geldt.

Controleer welke annuleringsredenen gedekt zijn

De verschillen in premie kunnen deels worden verklaard door de verschillen in verzekerde bedragen. Bij de ene verzekeraar is er sprake van een maximum van € 3.000,- per reis, terwijl dit bij de andere verzekeraar € 6.000,- is. Ook de verhouding tussen verzekerd bedrag en de premie is iets om goed op te letten bij het afsluiten van een annuleringsdekking.

Daarnaast is het van belang om vooraf goed te controleren welke redenen voor annulering verzekerd zijn. Zo is bijvoorbeeld het overlijden van een eerste- of tweedegraads familielid altijd gedekt, maar ontslag niet in alle gevallen. Dit laat onverlet dat er soms bij een vrijwel identieke dekking sprake kan zijn van grote premieverschillen, vooral bij de kortlopende variant.

Vergeet niet de termijn waarbinnen een annuleringsdekking moet worden afgesloten in de gaten te houden. Doorgaans is dit zeven of veertien dagen. Bij overschrijding van deze termijn kan er bij sommige verzekeraars geen annuleringsdekking meer worden afgesloten, of is annulering als gevolg van een bestaande kwaal of ziekte van een verzekerde of familielid uitgesloten.

Bij de doorlopende annuleringsverzekering zijn er grote verschillen in verzekerde bedragen. Bij een gedekte annulering wordt niet meer vergoed dan de daadwerkelijke annuleringskosten. Er geldt altijd een maximum per persoon (per reis) en doorgaans ook een maximum per polis (per jaar). Geldt er bijvoorbeeld een maximum van € 1.500,- per persoon per reis, dan is dit voor drie personen dus maximaal € 4.500,-. Vanzelfsprekend wordt er nooit meer uitgekeerd dan de werkelijke schade of het verzekerd bedrag.

Een voordeel bij de kortlopende variant is de mogelijkheid om het exacte bedrag van de reis op te geven als verzekerd bedrag, zo kan je bij een annulering volledig schadeloos gesteld worden.

No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “MoneyView: Forse verschillen tussen premie kortlopende- en doorlopende annuleringsverzekering”

 1. Jan zegt op

  In België, mensen in het bezit van een gouden kredietkaart, hebben automatisch een annuleringsverzekering in hun contract, tot 5000€ per vakantie. Bij Argenta betaal je maar 40€ per jaar plus nog tal van andere voordelen, bijvoorbeeld iedere aankoop gedaan met de kaart, 1 jaar extra garantie, enz… . Dus geen dure extra verzekering nodig.

 2. Christina zegt op

  Gelukkig hebben we alleen postive ervaringen met onze doorlopende reisverzekering ik denk dat de mensen wat beter de polis voorwaarden moeten lezen. Het is een bepaald bedrag maar zit je hoger dan kun je bijverzekeren laatst moesten we door een sterfgeval annuleren maar we hadden een tweede optie reis opschuiven alle kosten werden betaald en de maatschappij had daardoor een minimum verlies.
  Wel alles bewaren en er wordt zeer snel uitbetaald. Tegenwoordig dat is nieuw gaan ze naar de derde graad.

 3. TH.NL zegt op

  Veel mensen denken dat ze met een (wereld)reisverzekering automatisch een annuleringsverzekering hebben afgesloten maar dat is nagenoeg nooit zo. Als je een annuleringsverzekering gaat afsluiten let dan goed op dat als je zelf een reis onafhankelijk van elkaar (online)boekt zoals tickets, hotels etc, deze verzekerd zijn tegen annulering. Menig verzekeraar vergoed enkel pakketreizen! Dus alleen maar een volledig verzorgde reis. Veel verzekeraars zijn nog al (bewust?)schimmig op dit gebied.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website