Slechts de helft van de Nederlanders gaat relaxed op vakantie. Stress treft jonge gezinnen het zwaarst: minder dan de helft gaat ontspannen op vakantie. Jonge stellen en 65-plussers hebben het minst last van vakantiestress. Opvallend is dat de vakantiestress ook ’s nachts toeslaat: ruim de helft van de vrouwen slaapt de nacht voor vertrek slecht, ten opzichte van slechts 27% van de mannen.

Dit blijkt uit een recent onderzoek onder ruim 1000 mensen dat Nationale-Nederlanden door Direct Research liet uitvoeren.

Inpakken grootste stressfactor

Het inpakken van de koffers is de grootste stressfactor tijdens de vakantievoorbereidingen. Vooral vrouwen en gezinnen met kinderen ervaren dit zo: in beide groepen heeft 38% van de ondervraagden inpakstress. De mannen daarentegen hebben hier een stuk minder last van: minder dan een kwart maakt zich druk om de inhoud van hun koffer. En waar het schoon en veilig achterlaten van de woning bij 32% van de vrouwen óók stress veroorzaakt, maakt slechts 14% van de mannen zich hier druk om.

Werk loslaten blijkt lastig

Ook werk zorgt tijdens de vakantievoorbereidingen voor een hoop spanning. Een op de vijf Nederlanders ervaart stress bij het overdragen en achterlaten van het werk. Van alle Nederlanders onder de 65 jaar neemt ruim 40% zelfs werk mee op vakantie. Tot groot ongenoegen van hun partners: maar 3% gaf aan dat het niet erg is als hun wederhelft op vakantie aan het werk is.

Onbezorgd op vakantie met drie tips

Hoe zorg je ervoor dat de voorbereidingen van je vakantie net zo zorgeloos zijn als de vakantie zelf:

Tip 1: Pak laat in
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun koffer later inpakken minder stress ervaren. Pak daarom 1 tot 3 dagen voor vertrek je koffer in. Gebruik eventueel een lijstje als je bang bent iets te vergeten.

Tip 2: Doe alsof je thuis bent
Een kwart van de Nederlanders maakt zich druk om het veilig achterlaten van hun huis, bijvoorbeeld in verband met inbraak. Maar inbrekers schrik je al af door te doen alsof je thuis bent. Zet lichten op een tijdschakelaar, laat je post ophalen en houd gordijnen open.

Tip 3: Telefoon uit, vakantiemodus aan
De simpelste tip, maar moeilijk: zet de werktelefoon uit. En als je dan écht bereikbaar moet zijn, beperk je dan tot een half uurtje in de ochtend.

2 reacties op “Meer dan de helft van Nederlanders gaat gestresst op vakantie”

  1. Harry Romijn zegt op

    We hebben voor 13 of 20 overnachtingen betaald, en die zullen we er dan ook voor de volle 100% uit halen.. dus.. jagen en jakkeren…

  2. Sacri zegt op

    Ik pak altijd last-minute in. Duurt een half uurtje p.p. Waarom zou je een week van te voren inpakken?

    Het enige waar ik dit keer stress van had was het onderbrengen van mijn kat. En dat was alleen maar omdat ze op dit moment een chemokuur ondergaat en goede zorg nodig had. Normaal gesproken is dat ook geen issue.

    Ik denk dat ik de meeste stress krijg van het feit dat het 10+ uur vliegen is naar BKK. De stress van het niet kunnen wachten tot je er bent. Haha.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website