Grootste aantal miljonairs in Nederland sinds 2006

Door Redactie
Geplaatst in Onderzoek
Tags: , , , ,
11 september 2018

Op 1 januari 2016 waren er in Nederland 112 duizend miljonairshuishoudens, het grootste aantal sinds 2006. Het Noord-Hollandse Laren telde naar verhouding de meeste miljonairs, van de provincies was dat Zeeland. Dat meldt het CBS op basis van vermogenscijfers over de periode 2006 tot en met 2016.

Een miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet zijn meegeteld. Vanaf de start van dit onderzoek in 2006 is het aantal miljonairs elk jaar toegenomen, met uitzondering van 2009. Op 1 januari 2006 waren er 72 duizend miljonairshuishoudens, in 2016 waren dat er ruim anderhalf keer zoveel (112 duizend).

Een miljoen euro had in 2016 een andere waarde dan in 2006. Als het vermogen wordt gecorrigeerd voor de algemene prijsontwikkeling (consumentenprijsindex of CPI), dan waren er in 2016 bijna 91 duizend miljonairs. Dat is ongeveer een kwart meer dan in 2006. Gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling is het aantal miljonairs sinds 2010 nagenoeg gelijk.

Miljonairs gemiddeld ouder

Miljonairs zijn gemiddeld ouder dan niet-miljonairs. In 2016 waren de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens gemiddeld bijna 7,5 jaar ouder dan die van de overige huishoudens. Minder dan 5 procent van de miljonairs is jonger dan 40 jaar, ruim drie kwart is 50 jaar of ouder. Van de niet-miljonairs is ruim een kwart jonger dan 40 jaar en ruim de helft 50-plus. De gemiddelde leeftijd van miljonairs varieert tussen 2006 en 2016 van 57,9 jaar tot 59,4 jaar.

Oudere miljonairs vaker hoogopgeleid

De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens zijn doorgaans hoogopgeleid: bijna de helft heeft hoger onderwijs genoten, tegen bijna een derde van de niet-miljonairs. Van de miljonairs had 28 procent in 2016 een academische graad, tegenover 12 procent van de niet-miljonairs.

Onder niet-miljonairs ligt het aandeel hoogopgeleiden flink lager in elke volgende leeftijdsgroep: van 42 procent onder 30- tot 40-jarigen naar 19 procent van de 70-plussers. Van de miljonairs is een vergelijkbaar deel van de 70-plussers hoogopgeleid als in de leeftijdsgroep van 50 tot 70 jaar.

Grootste toename in Baarle-Nassau

In de periode 2006-2011 was Blaricum nog de gemeente met het hoogste aandeel miljonairs, vanaf 2013 voert Laren (Noord-Holland) de lijst aan. In 2016 had bijna 11 procent van de huishoudens in deze gemeente een vermogen van 1 miljoen euro of meer. Bloemendaal staat vrijwel de gehele periode 2006 tot en met 2016 op de tweede plaats (10 procent in 2016, evenals Blaricum), Wassenaar en Rozendaal zijn vaste waarden op de vierde en vijfde plaats. In Kerkrade wonen relatief de minste miljonairshuishoudens (0,3 procent).

Grootste stijger is Baarle-Nassau, deze gemeente is opgeklommen van de 113e plek in 2009 naar een plaats in de top tien vanaf 2014. Renswoude stond in 2016 voor het eerst in de top tien, terwijl Tubbergen, Sint Anthonis en Dinkelland opschoven naar de top twintig.

Melkveehouders en advocaten

Uit het miljonairsonderzoek van vorig jaar bleek dat de meeste miljonairs werkzaam zijn in de landbouw, financiële dienstverlening, handel, zorg en specialistische zakelijke dienstverlening zoals de advocatuur.

5 reacties op “Grootste aantal miljonairs in Nederland sinds 2006”

 1. Harry Romijn zegt op

  Miljonair… in of exclusief huis en land ? Stenen en grond kan je niet eten, zei ooit eens een werknemer bij een bank me. Je moest eens weten hoeveel Grachtengordel-klanten we hebben, die miljonair zijn, maar nog geen geld om bij Lidl of Aldi voldoende boodschappen uit de reclame te kunnen doen. En alleen WW eventueel met een klein pensioentje, dus chronisch geld tekort. Hypotheek verhogen mag niet van de Bank en Overheid, verkopen ook niet want dan geen woonplaats meer dus.. armoede troef.

  • piet zegt op

   Een miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet zijn meegeteld.Dus excl. huis en/of land.

  • Ger-Korat zegt op

   Ik lees in in de 2e alinea dat de waarde van de eigen woning niet wordt meegeteld. Dat duidt er dus op dat de reactie van Harry Romijn in zijn geheel niet slaat op het artikel.

 2. Cornelis zegt op

  Lees het artikel (nog) eens en dan zie je het volgende staan: ‘Een miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1 miljoen euro of meer, waarbij de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld niet zijn meegeteld.’

 3. Roy zegt op

  Ik gun het ze van harte, zelf “over” leef ik hier in Thailand van een klein WAO’tje, maar wel met een gevoel miljonair te zijn in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website