Goéd eten op vakantie? Blijf dan weg uit Cuba of Egypte! Zij zijn met een 6,6 en 6,9 de minst gewaardeerde culinaire vakantielanden ter wereld. Van alle continenten scoort de Aziatische keuken het hoogst en de Noord-Amerikaanse het laagst.

Dit blijkt uit ongeveer 11.500 uitgebreide reviews van meer dan 3.500 Nederlandse reisliefhebbers op reisbeoordelingssite 27vakantiedagen.nl.

Over laagvlieger Cuba schrijft een reiziger: “Het eten was echt slecht. Er was weinig variatie en echt lekker koken konden ze niet. Het was vooral heel erg vet allemaal”. Een ander: “Op een gegeven moment had ik de rijst, zwarte bonen en kip wel gezien.” De top-5 minst lekkere landen wordt verder gecompleteerd door de Filipijnen, Bolivia en Brazilië.

Noord-Amerika

Op 27vakantiedagen.nl kunnen reizigers vakantielanden beoordelen aan de hand van vijf beoordeelaspecten: Cultuur & bezienswaardigheden, Natuur, Gastvrijheid, Stranden en Eten. Opvallend is dat Mexico, Argentinië en Zuid-Afrika de enige niét-Europese of Aziatische landen zijn die op Eten hoger scoren dan een 8. Noord-Amerika scoort met een 7,4 als continent gemiddeld het laagst, maar ook Afrika (7,6), Midden-Amerika en Zuid-Amerika (beiden 7,5) worden culinair gezien bescheiden gewaardeerd. De Nederlandse reiziger is over het algemeen niet te spreken over de ‘supersize-me-mentaliteit’ van de Amerikanen”. Zo schreef een van hen: “Veel vette hap en te grote porties.”.

amnat30 / Shutterstock.com

Thailand in de culinaire top

Azië en Zuid-Europa worden door de Nederlandse reisliefhebbers het best beoordeeld als het op eten aankomt. Absolute toplanden zijn Italië (9,1), Thailand (9) en Griekenland (8,9). Ook de keukens van Indonesië (8,6), India (8,4), Maleisië (8,3), Japan (8,4) en Portugal (8,5) zijn geliefd bij Nederlandse reisfans.

Volgens het onderzoek zijn Azië en Zuid-Europa culinair gezien wereldtop. Italië heeft zijn legendarische pasta en pizza, Azië de exotische vibe, kruiden en goedkope ‘street food-cultuur’. Sowieso lijken we naar een steeds veelzijdigere eetcultuur op te schuiven, ook in Nederland. Ramen, curry, sushi en taco’s: de toko’s en eettentjes schieten als paddenstoelen uit de grond. Eten moet steeds vaker een belevenis zijn. Ook op vakantie wordt dit alsmaar belangrijker.

Opvallend genoeg kent het enige Aziatische land dat vrij laag scoort qua eten – de Filippijnen – in zijn culinaire aanbod juist veel Amerikaanse invloeden.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Goéd eten op vakantie? Thailand is de culinaire top!”

 1. Ben zegt op

  Kan het er aardig mee eens zijn. Daarom gaan we ook voor de 15e keer naar Thailand dit jaar. Over Brazilië ben ik het niet eens. Ook daar fantastische restaurants met heerlijk eten.

 2. brabantman zegt op

  Bij dergelijke onderzoeken is altijd de vraag, aan wie wordt de vraag gesteld.
  De toerist die in een vakantieland verblijft, bv Thailand, ziet alleen de zonnige kant van de medalje.
  Lekker goedkoop eten, ook romantisch op straat aan het stalletje.
  De gewaardeerde reageerders op deze site die in Thailand al langer verblijven, weten dat er hier op deze site al heel veel regels tekst aan besteed zijn. Die weten ook hoe de situatie jammer genoeg werkelijk is. Ongelooflijk veel gif in de groentes (kort geleden nog een goed artikel hier), de grote hoeveelheid MSG (asjinomoto, Vtsin, E621 enz) die bijgevoegd worden om de smaak te versterken, de maagkanker veroorzakende ‘spicey’ chili food, het grote gebrek aan voedselhygiene en mentaliteit bij een hoop Thais enz. Heb zelf de ervaring gehad in Bangkok bij een bekend (en zeer duur) Michelin sterren restaurants dat men daar geen enkel probleem had met toevoeging van MSG……

  Afgelopen maand een bezoek gebracht aan de Fiippijnen. Viel mij juist op, als bewoner van Thailand, hoe schoon de restaurants hier zijn (Cebu) en de vele ketens, juist met origineel Flipijne eten ( o.a. Chow King, Mang Inasalat, Baliwag, Nathanial’s, Cabalen) of hier tegenaan hangen (Jollibee, Red Ribbon).
  Bij deze restaurants staan de filippino’s echt in de rij (gaat economisch goed in de Fiippijnen, thanks Duterte). Maar ja hier komen de toeristen niet, wat men niet kent dat…. is een bekende gezegde.
  Onderzoeken, ook deze, laten voor wat het waard is.

  • Paul schiphol zegt op

   Beste Brabantman, probeer svp geen populaire maar volstrekt nooit aangetoonde beweringen na te praten. Met MSG is niets mis, recent dubbelblind onderzoek heeft geen effecten aangetoond. Ook dat Chilies kankerverwekkend zijn is een ongenuanceerde stelling. Als dit zou was zouden inwoners van de Isaan en andere streken/landen waar erg “spicy” gegeten wordt bij bosjes de hospitalen ingedragen worden. Natuurlijk landbouwgif op, of zelfs in, veel voedingsmiddelen is treurig. Maar dit is niet aan de boeren te wijten, maar aan de grote concerns die te weinig betalen voor een normaal inkomen, dus gedwongen worden alles op alles te zetten voor een maximale rijst, groenten, vlees, etc. productie.

 3. George zegt op

  Ik ben 2 weken in de regio Cebu op vakantie geweest en ook bij mijn nieuwe schoonmoeder gegeten. Vind het Filipijnse eten wat ik zo voorgeschoteld kreeg wel heel matig. Ik heb er zelf ook een paar Italiaanse dingen gemaakt …ingrediënten deels meegenomen risotto rijst bijvoorbeeld en dat werd zo lekker of bijzonder gevonden dat ik dat nog een keer mocht maken maar dan een hele grote pot waar ook een aantal buren mee konden eten. Ben maar een matige kok vind ik. Ik eet wat de pot waar dan ook schaft. Van Filipijnse mensen word ik blij. van het eten toch nog echt niet . De tips van Brabantman zijn genoteerd voor een volgend bezoek.

 4. GYGY zegt op

  Na meer dan 20x Thailand en in januari en februari laatst leden er nog verbleven te hebben en fan te zijn van hun keuken genieten we momenteel van de Italiaanse keuken aan de Adriatische kust en verrassend goedkoop.Voor ons mogen ze nr 1 en 2 blijven

 5. brabantman zegt op

  Paul Schiphol,
  Ik zou toch eens verder kijken op internet voordat u zo stellig iets beweert mbt MSG. Het klinkt of u hierbij persoonlijke belangen heeft.
  Al in 1968 bleek uit een onderzoek van de Washington University dat overmatige consumptie van MSG tot schade aan hersencellen leidde bij proefdieren. In reactie daarop werd MSG uit veel babyvoeding gehaald.Juist voor hersenen die zich nog aan het ontwikkelen zijn is het gebruik van MSG een risico (Lima, 2013) Neurochirurg en voedingsdeskundige Dr. Russell Blaylock heeft een boek geschreven: ‘Excitotoxins: The Taste that Kills’, waarin hij uitlegt dat het vrije glutaminezuur uit MSG, evenals aspartaam, een excitotoxine is. Een excitotoxine is een stof die de hersencellen teveel stimuleert wat kan leiden tot beschadiging en uiteindelijk de dood van cellen waardoor permanente schade ontstaat (Blaylock, 1994).

  Onze hersenen hebben vele receptoren voor glutaminezuur en in sommige gebieden, zoals bij de hypothalamus, is de scheiding tussen bloedbaan en hersenen doorlaatbaar waardoor vrij glutaminezuur in de hersenen kan komen. Dit gebeurt vooral als er onnatuurlijk grote hoeveelheden vrij glutaminezuur in ons bloed zitten, zoals na het eten van MSG. Daar is de bloed/hersen scheiding niet op berekend. Als het glutaminezuur daar reageert met neuronen kan dit tot celdood en permanente schade leiden.(Xiong, 2009).
  Dit speelt een rol bij allerlei hersenaandoeningen zoals beroertes, trauma en epilepsie en ook degeneratieve ziektes zoals parkinson, dementie en Alzheimer (Mark 2001),(Doble 1999)

  The Nation heeft op 27 mei 2015 al een goed artikel gepubliceerd over Thailand en het risiko op maagkanker.
  Dus hier niet zo lichtvoetig over denken, lijkt mij het verstandigst.

  En m.bt. gif in het voedsel, of dit nu door de concerns komt of door de spuitende boeren, daar gaat het hier niet over. Ik leg nergens een schuldvraag. Onweerlegbaar feit is dat groentes in Thailand zwaar chemisch vervuild zijn op het giftige af. Import van de meeste soorten in de EU zijn dan ook niet toegestaan.

  • Paul schiphol zegt op

   Geachte Brabantman, graag stel ik je gerust, ik heb geen belang in enige vorm bij een veilig verklaring van MSG. Alleen doe ik niet mee aan de populaire hetse tegen MSG en vindt ik een objectieve benadering van groot belang. Beroepsmatig ben ik heel veel in Japan geweest, waar MSG met haar Umami versterkende eigenschappen ontdekt is. Als er één land is waar kwaliteit tot een nationale eer verheven is, is dat Japan wel. Inferieure of onvoldoende onderzochte producten krijgen daar pertinent geen toegang tot de (consumenten) markt. Graag nodig ik jou- en overig geïnteresseerden, uit de volgende link naar de BBC te openen en kennis te nemen van het daar geschrevene. http://www.bbc.com/future/story/20151106-is-msg-as-bad-as-its-made-out-to-be
   Overigens het oude gezegde “overdaad schaad” gaat ook in voeding op, dus een overdreven inname van chillies zou best n’s schadelijk kunnen zijn, maar “normale” consumptie geeft echt geen schadelijke gevolgen.
   Hartelijke groet, Paul


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website