Dit blijkt uit het eerste kwartaalbericht van 2018 over het Continu Onderzoek Burgerperspectieven (COB). Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) besteedt hierin aandacht aan de stemming in Nederland en opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties.

De belangrijkste conclusies:

 • Voor het eerst sinds 2008 meer optimisten dan pessimisten over Nederland.
 • Nederlanders positief over lokaal bestuur, maar weinig geïnteresseerd.
 • Scepsis over decentralisaties sociaal domein onverminderd groot.
 • Gepolariseerde opvattingen over de landelijke politiek en democratie.

Voor het eerst meer optimisten dan pessimisten

Het aandeel mensen dat het meer de goede dan de verkeerde kant op vindt gaan met het land is omhoog geschoten van 35% in het laatste kwartaal van 2017 naar 49% nu. Voor het eerst sinds begin 2008 zijn er meer optimisten dan pessimisten. In vergelijking met het vorige kwartaal is er ook meer vertrouwen in de rechtspraak, de Tweede Kamer en de regering.

De stemming over de economie is nog positiever geworden. De tevredenheid over de economie en de verwachting dat de economie minstens gelijk blijft, zijn op hun hoogst sinds begin 2008.

In deze positieve stemming over de economie maken méér mensen zich zorgen over armoede. In antwoord op een open vraag naar de grootste maatschappelijke problemen in ons land noemt 12% spontaan iets met ‘arm(oede)’; in de vorige kwartalen was dat 7%.

Nederlanders positief over lokaal bestuur, maar weinig geïnteresseerd

De tevredenheid over het bestuur van de eigen gemeente (79% geeft een voldoende) is groter dan over de politiek in Den Haag (57% voldoende) en het verschil in waardering wordt trendmatig groter. Maar mensen volgen vaker het landelijke politieke nieuws (77%) dan het lokale (57%) en ze praten vaker met vrienden en familie over landelijke politieke kwesties (92%) dan over lokale (75%).

Scepsis over decentralisaties sociaal domein onverminderd groot

De opvattingen van burgers over de decentralisaties in het sociaal domein zijn nog altijd negatiever dan aan de vooravond ervan in 2014. Nog steeds ziet ongeveer de helft van de bevolking (nu 50% van de ondervraagden, eind 2014 46%) meer nadelen dan voordelen. Men noemt dan vooral de bezuinigingen, de beperkte deskundigheid van gemeenten, ongelijkheid tussen gemeenten en de ingewikkeldheid van het systeem. Ongeveer een achtste (nu en eind 2014 13%) ziet juist meer voordelen. Men stelt dan vooral dat ondersteuning dichter bij de burgers wordt geregeld en zo beter op individuele situaties kan worden afgestemd.

Gepolariseerde opvattingen over politiek en democratie

Er is een sterke samenhang tussen de opvatting dat politici niet luisteren en de opvatting dat het goed zou zijn als burgers directer invloed hebben op belangrijke beslissingen. Die opvattingen zijn bij lageropgeleiden en de aanhang van SP, PVV en Forum voor Democratie (FvD) veel populairder dan bij hogeropgeleiden en de aanhang van D66, GroenLinks en VVD.

Deskundigheid, onafhankelijkheid en goede intenties wekken vertrouwen

Bij vertrouwen in informatiebronnen zijn deskundigheid en onafhankelijkheid van belang, net als (goede) intenties. Informatiebronnen waarbij mensen beïnvloeding, belangenverstrengeling of oneerlijkheid vermoeden, genieten het minste vertrouwen. Zo wordt informatie van de farmaceutische industrie (over vaccinatie) niet vertrouwd vanwege haar commerciële belangen. Kranten en tv staan onder verdenking feiten te verdraaien of zelfs leugens te verspreiden om meer aandacht te trekken. Informatie van andere burgers op internet wordt gewantrouwd vanwege het gebrek aan expertise en omdat bronnen en uitspraken slecht te controleren zijn.

Bron: Continu Onderzoek Burgerperspectieven 2008/1-2018/1

No votes yet.
Please wait...

11 reacties op “Voor het eerst sinds 2008 meer optimisten dan pessimisten over Nederland”

 1. Khun Peter zegt op

  Dat van meer optimisten dan pessimisten zal niet gelden voor Nederlanders in Thailand vrees ik.

  • Rob V. zegt op

   Alle pessimisten zijn de afgelopen vanuit Nederland naar Thailand gemigreerd zodat per saldo nu Nederland het land van de glimlach is. 🙂

   (serieuze pet op: veel mopperaars die zeggen dat ze gaan emigreren doen dat in de praktijk niet, dan had ons land al half leeg geweest)

 2. John Chiang rai zegt op

  Hoewel het om verschillende redenen niet mijn levensdroom is,kan ik nog best mensen begrijpen die de wens hebben om met hun Thaivrouw de levensavond in Thailand te verbrengen.
  Smaken,redenenen,en omstandigheden etc. zijn niet,of nauwelijks te vergelijken,en wat voor de een niet zo goed lijkt,hoeft voor de ander per definitie niet het slechste te zijn.
  Waar ik geen begrip voor heb,maar ook dat zal een persoonlijke mening zijn,zijn mensen die zodoen alsof in hun thuisland niets deugde,en nu zodoen als of in Thailand alles om zoveel beter is.
  Vraag mij bij een dergelijke mening altijd af,of ze hun verstand,in hoever dit nog voorhanden geweest is,bij de landing op Suvarnabhumi Airport in ruil gegeven hebben voor een paar oogklappen,en een ongezonde portie zelf opgave.
  De reden waarom vele mopperaars in Nederland de wens van hun emigreren niet in de daad omzetten,is hun onzekerheid of het dan werkelijk beter zal worden,omdat ze ergens een bewustzijn hebben,dat Nederland zo slecht niet is zo er dikwijls gemopperd word.

  • Jasper zegt op

   Smaken verschillen. Ik vind Nederland een geweldig land om uit te vertrekken, en om in thuis te komen. Vanuit Nederland ligt de wereld aan je voeten, terwijl je veilig ingebed blijft tussen pensioen en zorgverzekering en de zekerhden die een NEderlands paspoort je biedt.
   Mij hoor je niet gauw slecht praten over het kikkerlandje, behalve dat je het van oktober tot april beter kunt vermijden…

 3. l.lagemaat zegt op

  Het zal de volksaard zijn van de Nederlanders om niet flierefluitend zoals de Italianen door het leven te gaan.

  Toch is dit stukje niet alleen hosanna, maar zijn er best een paar kanttekeningen te maken.

  49 % vindt dat het vooruit gegaan is in Nederland, wat denken de overige 51% ? Maar het glas is halfvol!
  Meer mensen (12%) maken zich zorgen over de armoede dan voorheen.
  Decentralisaties worden negatiever ervaren: bezuinigingen, beperkte deskundigheid, ongelijkheid tussen gemeenten en ingewikkeldheid van het systeem.

  Te weinig positieve ontwikkelingen kunnen lezen, tenzij dit op het traditionele blanke gezinnetje slaat; papa
  met dochtertje, mam met zoontje. Het plaatje is goed voor een verzekeringspolis.

 4. RobN zegt op

  Hi Khun Peter,

  jij schrijft dat je vreest dat Nederlanders in Thailand meer pessimist zijn dan optimist. Waar is je vrees dan op gebaseerd? Misschien op aantal klagers op dit blog? Mensen die het wel naar hun zin hebben klagen nl. veel minder. Weet niet hoeveel Nederlanders woonachtig in Thailand naar dit blog kijken anders zou een poll wellicht wat meer duidelijkheid kunnen geven. Overigens wel weer echt Nederlands om het zo te stellen. Voor de duidelijkheid ik ben en blijf een optimist.

 5. Jan R zegt op

  dit soort berichten past goed vlak vóór verkiezingen (maar die zijn al geweest) maar inhoudelijk klopt er weinig tot niets van.
  Ik heb geen reden tot klagen (het dient mijn tijd wel uit) maar zie dat het met Nederland (de Nederlandse burger) niet goed gaat en dat is niet alleen de schuld van de Nederlandse regering… het is overal aan de gang met hier en daar in de derde wereld een uitzondering.
  Sinds gisteren mogen de burgers serieus rekening houden met weer extra kosten wegens vervanging van hun cv-ketel; op zich is het begrijpelijk dat onze Groningse medeburgers eens gelijk krijgen in hun protest maar elke maatregel geeft zo zijn kostenplaatje. Maar de gemiddelde optimist (waar er kennelijk zoveel van zijn) hoest dat wel even op 🙂
  Gelukkig heb ik geen cv-ketel maar stadsver(w)arming.

 6. Fransamsterdam zegt op

  Met een regering die kwijlend van geilheid over straat loopt omdat ze net hebben besloten er in het kader van de energietransitie de komende twaalf jaar in volstrekte blindheid een nog totaal onbekend, maar beslist astronomisch bedrag extra doorheen te gaan jagen, en een premier die ons beslist niet aanraadt om alvast voor een warmtewisselaar van € 9000 te gaan sparen terwijl een gewone CV-ketel van € 2500 over 3 jaar verboden is, en op de vraag hoe het in vredesnaam allemaal betaald moet gaan worden wegkomt met het volstrekt stupide ‘Dat zien we dan wel weer’, kun je van het gewone volk natuurlijk niet verwachten dat dat wèl een enigszins samenhangende realistische visie op de toekomst zou hebben.

  • Francois Nang Lae zegt op

   Ben je een alternatief voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal aan het schrijven, Frans?

 7. Joseph zegt op

  Iedere keer weer als ik van waar ter wereld ook in Nederland terugkeer besef ik maar al te goed hoe welvarend wij in Nederland (EU) zijn. Met een Nederlands pensioen in het buitenland verblijven prima, maar kijk ook eens om je heen hoe het de bevolking van het land waar jij verblijft vergaat. Tracht eens te leven van het geld dat een normaal iemand in jouw gastland verdient of als hij/zij ouder is hoeveel pensioen die persoon krijgt. Uiteraard moet je ook in Nederland (en België) verstandig zijn en als werkende aan later denken. Simpel aan je pensioenvoorzieningen denken. De klagers zijn veelal de onnozelen die denken dat de regering daar voor moet zorgen. Ook Europa is geen luilekkerland maar sociaal bezien wel het allerbeste werelddeel.
  Noem mij maar eens één land op waar het beter is. Ben benieuwd.

 8. tonymarony zegt op

  Ja de enige opmerking die ik kan maken is je dat je het zo lekker op papier kan zetten zoals ze het willen zien bij het SCP want die ambtenaren weten het wel hoor , maar ik krijg twijfels als ik de laatste gemeente verkiezingen zie kijk i.v.m de zetels verdelingen , maar ze zullen het wel zien ik geloof er niet in.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website