Thaise leerlingen moeten kunnen blijven zitten

Door Redactie
Geplaatst in Onderwijs
Tags: ,
15 augustus 2011

Leerlingen die onvoldoende presteren, moeten kunnen blijven zitten in plaats van over te gaan naar het volgende leerjaar ondanks het risico dat ze er de brui aan geven.

Dit zei Thongthong Chandarangsu, secretaris-generaal van het kantoor van de Education Council, gisteren op een seminar. Op de lange termijn worden deze leerlingen er niet mee geholpen wanneer ze mogen doorstromen. Het ministerie van Onderwijs staat zittenblijven toe wanneer een leerling minder dan een bepaald aantal punten haalt.

Volgens Thongthong hebben zittenblijven en doorstromen beide nadelen. Maar van de twee is zittenblijven het minst schadelijk, vindt hij. Niettemin betekent een jaar overdoen niet altijd dat de prestaties van de leerling verbeteren. Ze kunnen zelfs terugvallen of stoppen met hun opleiding vanwege stress, een laag gevoel van eigenwaarde of problemen met hun leeftijdsgenoten. Aan de andere kant kunnen leerlingen lui worden wanneer ze niet kunnen blijven zitten omdat een stimulans ontbreekt hun prestaties te verbeteren.

Prapa Yooseubcheua, vice-voorzitter van het Parents Network van de Satree Nonthaburi school, vindt dat ook. Zittenblijven stimuleert leerlingen om hun opleiding serieuzer te nemen. ‘Many students do not bother to pay much attention in class now as they are all allowed to progress to a higher level regardless of their grades.’

Op een school in Pathum Thani hebben ze er wat op gevonden. Daar krijgen zwakke broeders extra lessen in hun probleemvakken. ‘They must be given a chance before they are failed’, zegt een lerares. ‘I do not believe repeating years will prompt students to take more responsibility.’

(Noot van de auteur: Als oud-onderwijzer heb ik dit artikel met verbazing gelezen. Helaas vermeldt het niet hoeveel scholen leerlingen laten blijven zitten).

www.dickvanderlugt.nl

7 reacties op “Thaise leerlingen moeten kunnen blijven zitten”

 1. cor verhoef zegt op

  Op die laatste vraag heb ik een antwoord: geen. nul. Ik werk al tien jaar in het Thaise onderwijs en sinds 2004 op een “prestigieuze” middelbare school in Bangkok. Het automatisch laten overgaan van leerlingen die het hele jaar uit hun neus zitten te eten staat aan de basis van het rottingsproces dat het Thaise onderwijs al 2 decennia lang teistert.
  Het laten overgaan van onvoldoende presterende leerlingen heeft onder ander te maken met het voorkomen van het door de Thai zo gehate gezichtsverlies.
  Ik moet nu naar mijn werk. Ik kom later terug met meer commentaar 😉

 2. dick van der lugt zegt op

  @ Cor Als oud-onderwijzer ben ik zeer benieuwd naar je ervaringen.
  Ik heb op mijn site berichten verzameld over het Thaise onderwijs: http://www.dickvanderlugt.nl/?page_id=11612
  Misschien wil je daar ook op reageren.
  Sawadee khrab

  • cor verhoef zegt op

   Dick, ik stuur wel een paar links naar je website van blogs die ik in de loop de jaren heb geschreven over mijn ervaringen in het Thaise onderwijs.
   groet,

   cor

 3. Pujai zegt op

  Ik heb twee nichtjes (15 jaar oud) in het laatste jaar van hun basis onderwijs. Ze hebben de grootste moeite met hun huiswerk, vooral rekenen en Engels, omdat de leraren niet in staat zijn om behoorlijk les te geven. Hun kennis schiet te kort. Indien het huiswerk niet af is ontsteekt de leraar in woede en begint “random” kinderen te slaan…
  Hierbij een oude link:

  http://www.bangkokpost.com/news/local/38353/teachers-fail-exams-on-own-subjects

  Highlights:

  Obec said up to 88% of 3,973 teachers who specialise in computer sciences failed the test. A high number of failing teachers was also found in biology (86% of 2,846), maths (84% of 5,498), physics (71% of 3,487), chemistry (64% of 3,088) and astronomy and earth sciences (63% of 529).

  Obec has announced information and computer technology and English exam results of school directors. About 95% of about 40,000 directors failed the tests, Mr Chinnaworn said.

 4. Johnny zegt op

  Dan zullen er een hoop blijven zitten.

  • Robert zegt op

   Nee hoor, dit wordt gewoon een nieuwe inkomstenbron voor leraren. Voor een kleine bijdrage gaat de kleine toch gewoon over. This is Thailand.

 5. jan zegt op

  jan
  stop maar over scholen heb een zoon komt dit jaar van school
  nou hij kan geen engels rekenen is bar slecht alleen geld tellen
  dat kan hij goed
  heb twee jaar terug gevraagt op school laat hem een klas over doen
  kreeg als antwoord is niet goed voor de jongen zijn geest
  nou komt hij van school ,en wat nou school gaan heeft geen zin
  hij zit alleen maar in de klas
  wilde hem compiuter les geven maar ze mochten alleen maar spelletjes
  doen leren was er niet bij
  denk dat ik hem maar laat gaan werken heb geen zin om een hoop geld in de
  school te stoppen want het werkt voor geen meter
  weet iemand raad hierop laat het me dan horen


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website