De collectieve ziektekostenverzekering voor Thai, het Universal Healthcare Coverage Scheme (UC), wordt niet opgeheven. De geruchten daarover kloppen niet en zijn leugens, zo laat de regering weten.

Wel is de regering aan het onderzoeken hoe de kosten voor de volksverzekering omlaag kunnen worden gebracht. Door de vergrijzing in Thailand zullen de kosten voor de overheid onaanvaardbaar hoog worden, zo is de verwachting.

De 30 baht regeling is een ziektekostenverzekering voor Thai die niet op een andere manier verzekerd zijn. De 30 baht is de eigen bijdrage per consult. Het voorziet de arme Thai van toegang tot de gezondheidszorg.

Minister Piyasakol van Volksgezondheid wil dat verzekerden ook zelf moeten bijdragen aan de verzekering om zo het voortbestaan te garanderen. Het is de intentie van de regering om de verzekering te behouden maar er moet wel gekeken worden naar de financiering omdat de kosten door de vergrijzing alleen maar toenemen.

Bron: Bangkok Post – http://goo.gl/Wq8akk

5 reacties op “Ziektekostenverzekering van 30 baht voor Thai wordt niet opgeheven”

 1. Jacques zegt op

  De structuur van het sociaal economische bestel is in Thailand duidelijk wezenlijk verschillend als die in westerse landen. Zeker op het gebied van ziektekostenverzekering is er nooit een goede regeling gekomen en men doet maar wat. Dat ook Thailand vergrijst is al langer bekend. Oplossingen zal zeker moeten worden gevonden in het meebetalen aan de kosten. Er zal wel een ruime overgangsperiode moeten gaan gelden, want van een kale kip valt niets te plukken. Ik betaal voor mijn vrouw haar verzekering zo’n 130 euro per maand en die biedt een redelijk goede dekking. Hoe de grote groep Thaise mensen met weinig inkomsten dit moeten betalen is nu de uitdaging voor de regering om te komen met oplossingen. Voorwaar geen makkelijke opgave.

 2. Hans zegt op

  Mijn Thaise vrouw stond én staat nog steeds ingeschreven in een kleine plaats zo een 100 km ten noorden van Ayutthaya. Inmiddels wonen we een jaar of wat in Hua Hin in een huis dat we huren. In het Hua Hin hospital wist men te vertellen dat mijn vrouw die zich daar melde i.v.m. een op komst zijnde bevalling haar ziektekostenverzekering in Hua Hin NIET geldig is. Dus wij hebben hansde bevalling gewoon zelf moeten betalen evenals het verblijf van een paar dagen in het hospital. Volgens mij zou dat haaks staan op de Thais ziektekostenverzekering, immers zoals deze dagen dat mensen vanuit hun woonplaats ver weg bij familie op bezoek gaan en onverwacht iets ernstigs krijgen én dus opgenomen moeten worden in een ziekenhuis, dán zouden ze die zelf moeten betalen? Of vergoed hun ziektekostenverzekering dan ook ” gewoon ” de kosten. Wie weet hoe het zit?

  • Thallay zegt op

   mijn thaise vriendin heeft een ziektekostenverzekering via haar werk. Deze verzekering geldt alleen in het ziekenhuis waarmee de verzekering een contract heeft. Misschien geeft dat duidelijkheid.
   In Nederland proberen verzekeringen ook contracten af te sluiten met ziekenhuizen, waardoor mensen gedwongen worden gebruik te maken van de ziekenzorg waarmee ze afspraken hebben.

 3. Jacques zegt op

  Beste Corretje, mijn vrouw is dit jaar twee keer voor behandeling in het ziekenhuis geweest en beide keren alles 100 % vergoed van haar Thaise verzekeringsmaatschappij. Binnen drie uren na bellen uitsluitsel gekregen of wordt vergoed. 1x breukje in enkel vanwege verstuiking (loopgips etc)en eenmaal behandeling van plekje op hoofd. Kreeg zelfs nog 5000 bath terug vanwege onvoorziene kosten, niet kunnen werken ????Bangkok hospital, de duurste in de buurt.
  Wij zijn in ieder geval tevreden hiermede.

 4. janbeute zegt op

  Het is niet voor niks als je vroeg in de morgen , of zelfs laat in de middag een regerings ziekenhuis bezoekt .
  Ik spreek uit ervaring daar ik soms mijn schoonvader of iemand anders van de familie of Thaise kennissen kring wil of wilde bezoeken .
  Voor een bezoek aan een arts of bezoekuur aan een voor mij bekende patient .
  Dat het al een hele toer blijkt om je auto of zelfs je motorbike ergens kwijt te kunnen parkeren .
  Mensen en nog eens mensen massas .
  Lange wachtijden van een overbelast ziekenhuis .
  Je mag blij zijn aan het einde van de dag dat je een dokter te zien krijgt , en die je dan naar huis stuurt met iets als een paracetemolletje .
  Hoe kan het ook anders voor een jaarlijkse contributie van 30 bath daar kun je geen ziekenhuis van runnen , waar dan ook ter wereld .
  Het is dan ook een gegeven dat de regerings hospitals met grote verliezen draaien in tegenstelling van het Bangkok hospitaal , om deze alleen als voorbeeld te mogen noemen .
  Daar zijn geen wachtijden en is het simpel om je bike of auto te parkeren , mede met dank van een aan het ziekenhuis verbonden parkeer wachter .

  Jan Beute .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website