Het in 30 landen verboden landbouwgif Paraquat mag in Thailand gewoon gebruikt worden. Het gebruik is echter omstreden is vanwege de hoge mate van giftigheid voor mens en dier. Milieugroepen waaronder BioThai en het Pesticide Alert Network stappen daarom naar de bestuursrechter.

Het Hazardous Substance Committee heeft deze week besloten het gebruik van de giftige onkruidverdelger paraquat is toegestaan. Ook de pesticides glyphosate en chlorpyrifos mogen in thailand gebruikt worden. Volgens de commissie is er onvoldoende bewijs dat de chemicaliën een gezondheidsrisico vormen.

Het gebruik van Paraquat is al sinds 2003 in Europa verboden omdat het zeer toxisch is: blootstelling eraan kan zeer ernstige, onomkeerbare gevolgen hebben, zelfs met fatale afloop. De dood kan dagen of weken na blootstelling optreden.

Witoon Lienchamroon (BioThai) laat weten dat er leden in de commissie zitten die banden hebben met chemische bedrijven die bestijdingsmiddelen produceren en verkopen. Consumentenorganisatie vragen nu de rechter het besluit ongeldig te verklaren omdat het in strijd is met de Hazardous Substance Act van 1992 die verbiedt dat commissieleden met belangenconflicten meestemmen. Desondanks gaf de commissie in meerderheid toestemming voor het voortgezet gebruik. Alleen gezondheidsexpert Jiraporn van de faculteit Farmacie (Chulalongkorn universiteit) en lid van de commissie steunde een verbod, wat trouwens vorig jaar ook al is bepleit door het ministerie van Volksgezondheid.

Het Pesticide Alert Network wil een publiekscampagne beginnen, waarin consumenten wordt gevraagd bedrijven die betrokken zijn bij de verkoop van pesticides en herbicides te boycotten.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Zeer schadelijk landbouwgif Paraquat mag in Thailand gebruikt worden”

 1. Leo Th. zegt op

  Hetzelfde liedje als de leden in Nederland in de tabakscommissie, worden voor het merendeel ook benoemd door de eigen industrie. Een boycot van bedrijven, die betrokken zijn bij de handel in pesticiden, zou resultaat op kunnen leveren maar veel landbouwproducten, zeker op het platteland, worden op de markt verkocht en kopers zijn zich veelal niet bewust welke bestrijdingsmiddelen zijn gehanteerd. De boer zou zich natuurlijk helemaal niet met deze pesticiden moeten inlaten, temeer daar hij/zij ook met gevaar voor eigen gezondheid deze middelen gebruikt. Hopelijk komt er een rechterlijk verbod. Ongeschild fruit eet ik in Thailand sowieso nooit.

 2. teun zegt op

  Zij die die rommel verkopen cq connecties hebben met de producenten, zitten in (in strijd met de wet) in het “Hazardous Substance Committee”. En verbieden stiffen – die al in 2003 in EU verboden zijn – niet. Alleen een lid dat farmaceut is en ook gezondheidsexpert stemde voor het verbod.

  Dat kan alleen in Thailand.

 3. Marc zegt op

  En wat is het alternatief voor Paraquat Glyphosat e.d> ?

  • Leo Th. zegt op

   Biologische landbouw!

   • Arie zegt op

    Door na de oogst landbouw grond af te branden?

    De consument is niet geïnteresseerd in deze duurdere producten.

 4. nicolaas zegt op

  In Europa is een hoge land bouwbouw opbrengs, zeer efficient. Dus, dat is mogelijk zonder dit gif.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website