Premier Yingluck stapt uit de schaduw van broer Thaksin en zus Yaowapa concludeert Bangkok Post vandaag.

De gewijzigde samenstelling van het kabinet, die officieel nog moet worden aangekondigd, wijst erop dat Yingluck haar greep op de macht heeft versterkt, schrijft ze in een bijna paginagrote analyse op de voorpagina.

Yingluck zou ook de post van minister van defensie gaan bekleden, hetgeen een bewijs is dat de verhouding tussen premier en leger koek en ei is.

Het is de vijfde keer dat het kabinet wordt gewijzigd. Vorige veranderingen zouden volledig geregisseerd zijn door Thaksin, zuster Yaowapa en Thaksin’s ex-echtgenote Potjaman. Dat is nu anders. De invloed van Yaowapa is teruggebracht omdat haar quota, zoals de krant dat noemt, van vijf naar drie zetels gaat.

Dat Yingluck afstand neemt van grote broer Thaksin, concludeert de krant uit het handhaven van de minister van Financiën. Thaksin zou ontevreden zijn over zijn economisch beleid. Niettemin houdt hij een vinger in de pap, want Thaksin heeft diverse vertrouwelingen in het kabinet weten te krijgen. De krant noemt drie namen.

Ogenschijnlijk heeft Potjaman, Thaksin’s ex-echtgenote, haar macht behouden. Twee kandidaten zijn persoonlijk door haar uitgekozen.

Veel waarde hecht de krant aan het vertrek van de minister van Handel en minister Plodprasop Suraswadi als vice-minister-president. De eerste is verantwoordelijk voor het controversiële hypotheeksysteem voor rijst, de ander voor de watermanagementprojecten ter waarde van 350 miljard baht. Door hen te wippen neemt de druk op Yingluck tot op zekere hoogte af, analyseert de krant.

Pheu Thai parlementslid Prakan Worachai Hema is ontevreden over het feit dat roodhemdleider Jatuporn Prompan opnieuw wordt gepasseerd. ‘Als de partij denkt dat dit een goede beslissing is, gaat ze haar gang maar. Maar ik waarschuw de partij dat de “warriors” afstand van de partij zullen nemen.’ Prakan kritiseert ook de degradatie van vice-minister-president Chalerm Yubamrung en de minister van Defensie.

Chalerm, verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid in het Zuiden, verhuist naar de post van minister van Werkgelegenheid. Hij ventileerde gisteren zijn frustratie en zei te vermoeden dat de secretaris-generaal van de Southern Border Provinces Administration Centre achter zijn transfer zat.

Het kabinet Yingluck trad 2 jaar geleden aan na een monsteroverwinning van Pheu Thai bij de verkiezingen. De partij sleepte 377 van de 500 zetels in het Huis van Afgevaardigden in de wacht.

(Bron: Bangkok Post, 29 juni 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

4 reacties op “Yingluck stapt uit de schaduw van grote broer Thaksin en zus Yaowapa”

 1. egon wout zegt op

  Waarlijk de grootste onzin welke ik de laatste tijd gelezen heb.Dit artikel verbaast me niet echt daar de Bangkok Post pro -taksin alhoewel de krant probeert dit te camoufleren.Zoals taksin heeft gezegd:ik denk en de regering voert uit., evenals: mijn zuster is mijn clone.Dit helaas is nog immer realiteit.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Egon Ik weet niet of u het bronartikel in Bangkok Post heeft gelezen, maar daarin wordt de conclusie (die in de kop is geformuleerd) goed gemotiveerd. Om dat af te doen als ‘grootste onzin’ lijkt me een voorbarige conclusie, tenzij u een beter inzicht dan Bangkok Post heeft in de politieke verhoudingen in Thailand. Maar dat lijkt me niet erg waarschijnlijk.

 2. willem zegt op

  Dick;persoonlijk krijg ik ook steeds meer het idee dat Yingluck haar eigen inbreng laat blijken ,ondanks Thakin grotendeels de touwtjes nog steeds in handen heeft.
  En dank voor het “op zn plaats zetten”van bepaalde personen die een dermate antipathie tegen Thaksin hebben,dat je bij voorbaat al weet wat er geschreven gaat worden!
  Gr; Willem Schev…

 3. egon wout zegt op

  Aha,daar hebben we willem weer die geen namen wil noemen.Mijn antipathie tegen taksin cs. zijn bepaaldelijk niet uit de lucht gegrepen en de expats die de thaise politiek volgen,jarenlang,delen mijn mening.Een familie die Thailand naar de bliksem helpt verdient niet mijn sympathie.Willem zou er beter aan doen om diepgaand van gedachten te wisselen met op de hoogte zijnde en denken kunnende thai ipv. goedkope commentateren te geven welke in het geheel niet zijn onderbouwd.Dick:ik lees niet alleen BP maar ook de Nation{een aanrader daar deze krant wel objectief is} en enige thaise kranten w.o. thai rath.Zoals ik schreef is het voor insiders redelijk duidelijk dat BP. een sympathie heeft om bepaalde redenen voor de taksins.Inderdaad ben ik van mening dat ik soms bepaalde zaken beter weet dan een reporter van de BP.,die immer redenen hebben om bepaalde zaken in een roze daglicht te doen schijnen.Mijn kennissenkring is zeer uitgebreid na 25 jaar en ik mag vele academici onder mijn vrienden rekenen evenals hoog geplaatste overheidsfunctionarissen die ik heb leren kennen via mijn vrouw en thaise vrienden.Overigens heb ik er geen ekele moeite mee dat ik getutoyeerd word,we schrijven allemaal voor hezelfde {familie} blog.En willem,s opmerkingen zijn immer goed voor een gulle lach.Doorgaan,alsjeblieft!


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website