Het Constitutionele Hof, dat Yingluck als premier uit haar macht heeft ontzet, mag dan gewelddadige confrontaties tussen pro- en anti-regerings groepen hebben voorkomen, maar het heeft geen eind gemaakt aan de politieke impasse, schrijft Bangkok Post vandaag.

Protestbeweging PDRC onder leiding van actieleider Suthep Thaugsuban reageert teleurgesteld op het vonnis. Ze had gehoopt dat het Hof het gehele kabinet naar huis zou sturen, maar het Hof heeft alleen de negen ministers, die bij de controversiële overplaatsing van Thawil waren betrokken, naar huis gestuurd. Wanneer het gehele kabinet was gevallen, had de PDRC kunnen streven naar een interim regering en een zogeheten ‘volksraad’.

Suthep maakte gisteren bekend dat de voor 14 mei aangekondigde ‘final battle’ naar morgen wordt verplaatst. Zijn supporters riep hij op om zich om 9.09 uur te verzamelen in het Lumpinipark, waar de PDRC kampeert. Wanneer er voldoende demonstranten zijn, wordt de rally uitgebreid naar de Ratchadamri weg en de Henri Dunant weg.

‘Dit is de enige kans die wij Thais hebben om op te staan en onze vrije geest als de echte eigenaar van het land te vieren.’ Suthep verwacht dat de laatste restjes van de regering dinsdag worden ‘opgeruimd’.

Een bron bij de National Anti-Corruption Commission zegt dat de commissie vandaag beslist of Yingluck dient te worden vervolgd voor ambtsverzuim. Ook Niwatthamrong Bunsongpaisan, die door het resterende kabinet is benoemd tot waarnemend premier, loopt het risico geschorst te worden omdat hij betrokken was bij het hypotheeksysteem voor rijst.

Yingluck wordt door de commissie nalatigheid verweten omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets gedaan zou hebben tegen de corruptie in het hypotheeksysteem en de uit de hand lopende kosten. Of de uitspraak van de commissie consequenties heeft voor het resterende kabinet, is niet duidelijk.

Intussen gaat het kabinet door met de plannen voor nieuwe verkiezingen. Het praat daarover morgen met de Kiesraad.

Commentaren

Partijleider Abhisit zegt dat het vonnis de politieke spanningen kan doen verminderen, omdat het Hof vonnis heeft gewezen vóór de door beide kampen geplande massa-rally’s. Het UDD (roodhemden) houdt een rally op zaterdag in Bangkok en de PDRC had die aanvankelijk op 14 mei gepland.

Senator Paiboon Nititawan, leider van een groep senatoren die de zaak bij het Hof aanhangig heeft gemaakt, merkt op dat het kabinet nu weliswaar een waarnemend premier heeft, maar de post van premier is nog steeds vacant. Volgens opent dit de mogelijkheid een neutrale interim premier aan te stellen.

Kiesraadvoorzitter Supachai Somcharoen zegt dat het vertrek van Yingluck geen gevolgen heeft voor de nieuwe verkiezingen. De verkiezingen kunnen op 20 juli gewoon doorgaan.

Premier Yingluck ontkent andermaal iets verkeerd te hebben gedaan. Ze vindt dat ze de grondwet niet heeft overtreden, zoals het Hof stelt. ‘Ik heb 2 jaar, 9 maanden en 2 dagen gewerkt. Elke minuut daarvan was ik trots als door de bevolking gekozen premier gediend te hebben.’ Yingluck wil niet zeggen of ze zich definitief uit de politiek terugtrekt.

(Bron: Website Bangkok Post, 8 mei 2014)

Voor achtergrondinformatie, zie:

Premier Yingluck en negen ministers moeten aftreden
Hof beslist vandaag over het lot van Yingluck
Bangkok Post verwacht chaotische april-maand

No votes yet.
Please wait...

10 reacties op “Yingluck ruimt het veld, maar impasse blijft”

 1. Soi zegt op

  En toch is er winst geboekt, ook al is aan de impasse niets gedaan. Het redactioneel commentaar van Bangkokpost dd heden meent dat: “het feit dat de rechterlijke macht topleiders voor de wet aansprakelijk houdt, ongeacht of de wet goed of slecht is, een reden tot feest is”. http://www.bangkokpost.com/news/politics/408643/ruling-must-be-respected
  En een paar zinnen verder: “Of men de besluiten van het Hof goed- of afkeurt, het moet worden gerespecteerd, erkend en geaccepteerd als bindend voor de caretaker government, alle politieke partijen, overheidsorganisaties en politieke groepen”. Ik denk dat we het allemaal mee eens zijn.
  Het commentaar vervolgt: “Er zijn geen winnaars noch verliezers van dit besluit.”

  Deze laatste zin is belangrijk. Immers het gaat er niet om of deze of gene wint of verliest, het gaat erom dat niemand zich boven de wet kan stellen. Het ziet er naar uit dat alle partijen dit principe accepteren. Dat is de winst. Dat wat als vervolg op de gebeurtenissen van gisteren voor morgen is aangekondigd is nav de uitspraak, niet tegen de uitspraak of tegen het Hof zelf.

  Kennelijk houdt de redactie het hart vast: ´Het land blijft ernstig verdeeld. Thailand en haar bevolking blijven verliezen als politieke stabiliteit (….) en onzekerheid blijft. De situatie lijkt duisterder dan ooit”. Verwezen wordt naar de plannen voor morgen, zaterdag 9 mei, van UDD en PDRC. Het commentaar zegt verder dat gewelddadigheden het sinistere beeld van een militaire oplossing te voorschijn brengt.

  De redactie meent dat steun en respect voor het politieke proces afneemt. Hetgeen “reden moet zijn voor alle politici – van alle rangen en standen- hun werk te doen, en dat is zoeken naar compromissen, en de problemen aanpakken. Alle facties zeggen dat hervormen noodzakelijk is. Ga bijeenzitten en wordt het eens over de details, opdat de rest van het land vooruit kan,” verzucht het commentaar aan het eind.
  Ik denk dat met deze verzuchting menigeen idem het eens kan zijn.

  1- Het accepteren van uitspraken van het hoogste rechterlijke gezag is één van de voorwaarden van een Rechtstaat, welke op haar beurt fundament voor een volwaardige democratie.

  2- Een ander fundament zijn vrije en algemene verkiezingen. In principe zijn deze voorzien voor 20 juli as. De overblijvers van huidig caretaker government hebben hier het nodige aan te doen met de EC, de Kiesraad, en andere partijen.

  3- Een volgende niet onbelangrijke stap naar een volwaardige democratie kan zijn de vorming van een Regering van Nationale Eenheid. Maak maar eens een brede coalitie van alle (grote) politieke partijen, en luister naar alle andere geledingen van de samenleving. Er is in TH genoeg te doen wat de samenstelling van een dergelijk kabinet rechtvaardigt.

  Vooralsnog lijkt punt 1 het te houden, punt 2 is niet zeker, en punt 3 een illusie? Misschien toch maar ons hart ook vast houden. Of winst maar wijzigen in: een sprankje hoop?

 2. LOUISE zegt op

  Hallo Dick,

  Uhm, bestaat dat hier in Thailand?
  “Een neutrale interim premier”
  Met de nadruk op 1 woordje?

  LOUISE

 3. jos dyna zegt op

  Het vonnis is natuurlijk een lachertje in een land waar corruptie hoogty viert! Maar wat kun je verwachten van een hof dat enige jaren terug reeds twee premiers heeft afgezet ( toevallig ook Pheu Thai ) om belachelijke redenen ( een had als hobby een kookclub wat niet geoorloofd is ! )
  Yinluck Shinawatra mag misschien veel fout hebben gedaan – maar ze was een innemende persoonlijkheid ,die
  vooral tijdens de overstromingen getoond heeft een goed leider te zijn .

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Jos Dyna Kleine correctie: Op 9 september 2008 werd Samak Sundaravej gediskwalificeerd als minister-president vanwege zijn deelname aan twee afleveringen van het kookprogramma Chim Pai Bon Pai (Tasting and Complaining) op televisie. Hij overtrad daarmee de grondwet, want een minister(-president) mag geen bijbanen hebben.

 4. tlb-ik zegt op

  Het word weer duidelijk, dat de BP het weer bij het verkeerde einde heeft. Er is in Thailand een geweldige stap naar voren gedaan. bv. de naam Taksin uit de politiek te verwijderen.

 5. Jan zegt op

  Ik vind het een politieke uitspraak en ben het geheel eens met jos dyna (13.57). Zolang de elite alleen oog heeft voor eigen belangen komt er geen rust.

 6. Christina zegt op

  Is deze uitspraak bindend? Of is er nog een hoger beroep van toepassing. Als ze eventueel in beroep gaat kan deze situatie nog heel lang gaan duren. We hopen van niet. We blijven het volgen.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Christina Tegen de uitspraak van het Constitutionele Hof is geen beroep mogelijk. Wel kan tegen de rechters van het Hof aangifte wegens machtsmisbruik of plichtsverzuim worden gedaan. Ik meen mij te herinneren dat dit is gebeurd, toen het Hof besloot de zaak in behandeling te nemen. Maar ik raak zelf soms de draad kwijt bij al die juridische procedures. Politici stappen om de haverklap naar de rechter.

   • Christina zegt op

    Bedankt Dick het en een ander wordt een klein beetje duidelijk. Wat ik mij afvraag is er niemand die zegt koppen bij elkaar want zo gaat het tourisme op de schop en heel veen mensen zijn toch hier afhankelijk van. Maar ja zelfs in Nederland snappen ze er niets van lichten de boel op maar er wordt niets aangedaan. Ook zo iets burgemeester Groningen neemt zelf ontslag staat nu op wachtgeld of ze wonen vergaderingen niet bij maar strijken wel het geld op. Als ik bij mijn baas zelf ontslag neem krijg ik ook niets. Naar mijn idee heb ik toch het verkeerde beroep gekozen.

 7. Jan zegt op

  Zie het hoofdredactioneel commentaar van NRC van 8 mei 2014 en een artikel in The Economist van vandaag: http://www.economist.com/news/leaders/21601849-long-crisis-thailand-close-brink-without-compromises-both-sides-it-may-well


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website