Da’s nou pech hebben voor premier Yingluck. Heeft Thailand voor het eerst een vrouwelijke premier – iets wat Nederland nog nooit heeft gepresteerd – mag ze niet de ‘cannon worship’ bij het ministerie van Defensie leiden. Want die functie is exclusief voor een man.

Dus hing de permanent secretaris van het ministerie van Defensie (zeg maar de hoogste ambtelijke baas) gisteren namens haar een guirlande van goudsbloemen aan het Phaya Tani kanon, dat voor het ministerie staat. En leden van de militaire top hingen bloemenkransen om zeven andere van de in totaal 42 kanonnen. Dat alles ter gelegenheid van het 127-jarig bestaan van het ministerie van Defensie.

Het Phaya Tani kanon werd dus geëerd – want dat is de betekenis van de bloemenhulde – en dat is ook wel terecht, want het kanon heeft een mysterieus effect gehad op de onrust in het Zuiden, die in 2004 oplaaide. De toenmalige minister van Defensie gaf de opdracht de positie van het kanon te wijzigen. Hij dacht zo het geweld in maart van dat jaar de kop in te kunnen drukken, nadat in januari uit een militair kamp wapens waren gestolen.

Niet alleen het magische Phaya Tani werd verplaatst, maar de toenmalige permanent secretaris besloot ze allemaal maar om te draaien en met hun loop niet meer richting Royal Palace te laten wijzen, maar naar het Wang Saran Rom park en de City Pillar Shrine. Niet dat het hielp en de minister verloor zijn kabinetszetel bij een wijziging van de regering Thaksin. Sindsdien heeft niemand meer de kanonnen durven aanraken.

De huidige permanent secretaris doet het anders. Hij heeft twee ‘musical fountains’ (waterorgels) laten aanleggen in de oprijlaan van het ministerie om de binnenplaats een beetje op te fleuren. Volgens sommigen om slechte feng shui  te corrigeren, maar daar wil hij niets van weten. ‘Ik kan mensen niet tegenhouden om te geloven wat ze geloven’, zegt hij lachend.

De fonteinen spuiten driemaal per dag en om acht uur  ’s ochtend klinkt een hoornsignaal om toeristen te trekken en als teken om een saluut te brengen aan de Thaise vlag.

Een soldaat die de kanonnen moet verzorgen, zegt dat het Phaya Tani kanon het grootste, het  mooiste en het meest magische van alle kanonnen is. ‘Wie er verantwoordelijk voor is, moet wel weten wat de juiste bezweringsformules zijn.’

(Bron: Bangkok Post, 9 april 2014)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website