Oud-premier Yingluck belooft het land niet, zoals haar broer in 2008 heeft gedaan, te zullen ontvluchten nu de National Anti-Corruption Commission (NACC) het Openbaar Ministerie heeft geadviseerd haar te dagvaarden voor plichtsverzuim. 

Na haar vakantie in Europa [en de VS?], die al lang gepland was, komt ze terug om zich te verweren tegen de beschuldiging dat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee niets gedaan heeft tegen de corruptie in het hypotheeksysteem voor rijst en de uit de hand gelopen kosten.

Tijdens een persconferentie gisteren in het SC Park Hotel in Bangkok (foto), eigendom van het Shinawatra imperium, verweet ze de NACC haar onheus te bejegenen. De commissie doet jaren over andere corruptiezaken, maar had slechts drie weken nodig voor het besluit haar te gaan vervolgen. Ze vond dat de commissie had moeten wachten tot de rijstinspecties, die momenteel plaatsvinden, zijn afgerond.

Kernpunt van Yingluck’s verdediging is dat ze als voorzitter slechts verantwoordelijk kan worden gehouden voor het beleid, maar dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij tal van andere diensten lag. Yingluck bestrijdt ook dat het het hypotheeksysteem een verlies van 500 miljard baht heeft gemaakt, zoals door tal van experts is berekend.

Yingluck en haar advocatenteam zijn geïrriteerd dat de NACC geweigerd heeft acht extra getuigen à decharge te horen. Wanneer de rechtbank de zaak in behandeling neemt, gaat de verdediging opnieuw proberen die te laten getuigen ten faveure van Yingluck.

De rechtbank is in dit geval de afdeling Holders of Political Positions van de Supreme Court, maar de verdediging hoopt dat het niet zover komt; ze hoopt dat het OM de zaak zal seponeren. Wanneer Yingluck schuldig wordt bevonden, loopt ze kans op een gevangenisstraf van maximaal tien jaar en/of een boete van 20.000 baht.

Yingluck vertrekt op 20 juli naar Europa en keert op 10 augustus terug. De junta heeft haar toestemming verleend voor de trip. Opvallend is dat de NACC haar besluit een dag na de toestemming bekend maakte, daarmee de indruk wekkend dat Yingluck van plan was te vluchten. Grote broer Thaksin viert op 26 juli zijn 65ste verjaardag in Parijs. Hij kan zijn zusje dan in de armen sluiten.

(Bron: Bangkok Post, 19 juli 2014; website 18 juli 2014)

Eerder nieuws:

Corruptie in rijsthypotheeksysteem: Yingluck stond erbij en keek ernaar

No votes yet.
Please wait...

13 reacties op “Yingluck: Ik neem niet de benen”

 1. chris zegt op

  Als Phrayuth op zeker wil spelen raad ik hem aan de toestemming voor de buitenlandse reis van mevrouw Yingluck te weigeren. Zij (en haar familie) staat niet bekend om het vertellen van de waarheid en respect voor de rechtspraak in dit land.
  Of het moet zijn dat Phrayuth haar liever ziet gaan en niet terugkomen……

 2. dyna zegt op

  Ze heeft toch geen enkel strafbaar feit gepleegd ! Dus waarom zou ze niet naar het buitenland reizen .
  Ik denk bovendien dat ze vele belangen heeft in Thailand en zich zeker zal verdedigen .en met succes.
  Een PM vervolgen voor een beleidsfout gaat ook wel erg ver.

 3. fred zegt op

  19.7.2014

  Het is mij weer onduidelijk, dat er waarderingen van 4+ en 6 + gegeven worden inzake chris en dyna.

  Yingluck doet het gewoon niet goed resp.is corrupt.
  Haar constructie/bouw bedrijf ontvangt enorme orders voor hetbouwen van overheidsgebouwen.
  En is maar 10% van de vergaderingen aanwezig geweest.
  Dan beslis ” jezelf, dat je hiermede grote risico’s hebt genomen.
  Haar kollega’s waren 2 jaar geleden over het algemeen arme sloebers.
  Wonen nu in kasten van huizen.Hoe kan dat?
  En ga zo maar door…….
  Dat is een algemene wet van oorzaak en gevolg!
  Alles opbiechten…..dan!
  Heel gewoon in het leven!

  • dyna zegt op

   Je ziet je eigen waardering voor je artikel ? Corrupt ? Wellicht ,maar dan hebben er wel meer boter op hun hoofd ! Ze zal best wel een heleboel verkeerd hebben gedaan ,maar zo gauw wordt vergeten dat ze ook veel goede dingen heeft gedaan . Denk aan de overstromingen in Bangkok – redelijk door de regering behandeld.
   En de NACC het riekt allemaal naar partijdigheid. Zoek zo iets gedegen uit en kom niet opeens met de zaak als het zo uitkomt.

   • chris zegt op

    beste Dyna,
    Ik heb een aantal maanden geleden al eens een lijstje gemaakt met de fouten die de REGERING Yingluck heeft gemaakt. Het is – vanaf het aantreden – EEN grote litanie van fouten, incompetentie en verkeerde inschattingen waarvoor de regering zich niet ens verantwoordelijk voelde. Sommige mensen bij mij in de buurt, overstroomd in 2011, hebben de hen toegezegde 5000 baht nooit ontvangen. De organisatie van de ramp was ook een ramp.
    Natuurlijk hebben meer mensen boter op hun hoofd. Tel degenen maar eens die nu door de junta zijn gewipt !!

    • dyna zegt op

     Heb je de fouten van de regering van Mr Abhitsit ook opgeteld . Kom je papier tekort!
     Soms moet je roeien met de riemen die je hebt in Thailand . De grote aanhang die Yingluck had en heeft ,heeft ze niet alleen te danken aan gekochte stemmen -maar aan sociaal beleid.
     De junta heeft niet alle mensen gewipt -.Een die zeker gewipt en opgepakt had moeten worden is Mr Suthep ,die plotsklaps monnik kan worden -wat nu niet n direct een goede reclame is voor het boedhisme en ook niet voor de junta . Suthep heeft het land onherstelbare schade aangebracht- het aantal toeristen is sterk gedaald en men spreekt over een super low saison .
     Probeer dat maar eens te herstellen!

     • chris zegt op

      beste Dyna,
      Meneer Suthep en meneer Abhisit ZIJN opgepakt op 22 mei j.l. (net als veel meer PDRC-leiders) en in staat van beschuldiging gesteld, net als de Buddha Issara. Zij zullen de komende maanden moeten voorkomen. De heren Jatuporn en Nattawut zijn al jaren geleden in staat van beschuldiging gesteld (in 2010) maar zijn nog steeds niet voor de rechter verschenen. De heer Taksin kon zijn veroordeling niet afwachten en kwam niet meer terug van Beijing hoewel hij dat beloofd had.
      Ik weet niet op welk sociaal beleid je precies doelt maar de meeste populistische maatregelen (in de gezondheidszorg en in de rijstpolitiek) waren afkomstig van de regering Taksin, niet van Yingluck. Suthep heeft het land schade toegebracht, zeker. Mevrouw Yingluck ook en voor een debacle in de rijstpolitiek is ze door organisaties in binnen- en buitenland herhaaldelijk gewaarschuwd. Maar ze (of haar broer) wilde niet luisteren. En wat zei mijn vader zaliger dan: wie niet horen wil,moet maar voelen….

 4. Mr Bojangles zegt op

  “…verweet ze de NACC haar onheus te bejegenen. De commissie doet jaren over andere corruptiezaken, maar had slechts drie weken nodig voor het besluit haar te gaan vervolgen.”

  “Yingluck en haar advocatenteam zijn geïrriteerd dat de NACC geweigerd heeft acht extra getuigen à decharge te horen.”

  ” Opvallend is dat de NACC haar besluit een dag na de toestemming bekend maakte, daarmee de indruk wekkend dat Yingluck van plan was te vluchten.”

  Linksom of rechtsom, dit hele gedoe van de NACC heeft geen schijn van onpartijdigheid.

 5. chris zegt op

  Yingluck moet niet zo klagen. Het werk van de NACC is NIET de procedure van een rechtbank. De NACC spoort op,doet onderzoek en hoort ZELDEN de personen tegen wie het onderzoek loopt.
  Als de NACC meent een ‘zaak’ te hebben gaat een aanklacht naar de rechtbank die vervolgens actie onderneemt.
  Ik kan me wel degelijk voorstellen dat er meer haast werd gemaakt met de vermoedens van corruptie en nalatigheid door Yingluck. Het gaat hier om een vooraanstaand politica en de grootte van de coruptie (en de nadelige invloeden op de financien van het land) zijn immens. In vele andere gevallen gaan hooggeplaatste politici en ambtenaren door de inzet van hun netwerken vrijuit. Nu eens een keertje niet. “Positieve discriminatie’ zouden we dat in Nederland noemen.

 6. Patrick zegt op

  In mijn vrouw haar dorp werkt bijna iedereen en over verschillende generaties heen voor Shinawatra. Ze zijn dus een belangrijke verstrekken van werk en inkomen voor de lokale bevolking.
  Geen kwaad woord dus over Yinluck.

  • Henk zegt op

   Zowel Taksin als Yingluck hebben hun leven in dienst gesteld van Thailand. Niet voor de financiën, want ze hadden geld genoeg. Hun beleid was gericht op eerlijker verdelen, en was zeker sociaal te noemen. Dat ze fouten maakten is menselijk. Wie zonder zonden is werpe de eerste steen! Er bestaat in Thailand een oude kern, die geloofd in dom houden, macht uitoefenen, de armen uitbuiten, etc. Het geld rondom Bangkok houden! Die laatste groep houdt vooruitgang tegen, onder het motto, het gaat al eeuwen zo, en het moet zo blijven. Wat naar mijn mening teveel heerst bij de ouderen in Thailand. Jammer voor dit prachtige land, met zoveel mogelijkheden! Ooit zal het goed komen!

   • chris zegt op

    Mevrouw Yingluck is in de 2,5 tijd dat ze minister-president was 38 miljoen Baht rijker geworden, heeft de NACC vastgesteld. De Thai met een minimumloon zijn er in dezelfde periode 300 B * 6 (dagen) * 52 (weken) * 2,5 = 234.000 Baht ‘rijker’ op geworden. En 35 % van de Thai werkt in de informele sector en verdient het minimumloon niet. Als je dat eerlijk delen vindt….Ik heb een andere definitie..

   • ruud zegt op

    Als Thaksin niet op geld uit was, had hij de wet niet speciaal aangepast bij de verkoop van zijn telefoonmaatschappij.
    Dan had hij gewoon de verschuldigde belasting afgedragen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website