Bangkok Post opent vandaag met een lel van een artikel, geschreven door de op militaire zaken gespecialiseerde verslaggeefster Wassana Nanuam. Inderdaad een specialiste, die altijd precies weet wat er zich in het leger afspeelt en daarover wekelijks bericht.

Wassana schrijft dat premier Yingluck graag wil praten met actieleider Suthep Thaugsuban. Legerbevelhebber Prayuth Chan-ocha zou Suthep moeten overhalen aan tafel te krijgen. Niet in het openbaar (wat Suthep heeft voorgesteld), maar achter gesloten deuren. Het gesprek zou tot doel moeten hebben om ‘popular support’ [?] te zoeken en niet om politieke meningsverschillen op te lossen of een eind te maken aan de huidige impasse.

Tot nu toe hebben Yingluck en Suthep eenmaal met elkaar gesproken. Dat gesprek vond vorig jaar plaats toen de verhoudingen nog niet zo verhard waren als thans. Daarbij waren de militaire leiders aanwezig. Resultaten werden niet geboekt.

Woensdag sprak Yingluck met Prayuth. Ze had voor dat gesprek haar voorgenomen bezoek aan Khon Kaen geannuleerd. Volgens Wassana, die zich op een ‘bron’ baseert, zou Prayuth bezorgd zijn omdat tijdens de jaarlijkse reshuffle (overplaatsingsronde van legerofficieren) enkele officieren worden gepromoveerd die betrokken waren bij het beëindigen van het roodhemdprotest in 2010.

De legerchef vreest dat de promoties roodhemden in het verkeerde keelgat zullen schieten. Hij heeft Yingluck gevraagd haar achterban duidelijk te maken dat die officieren niets anders deden dan bevelen opvolgen. Yingluck zou hem beloofd hebben met de roodhemdleiders te praten en zich niet met de promoties te bemoeien.

De verslaggeefster noemt daarna een rijtje namen van gelukkigen, die gepromoveerd worden, maar dat deel van het artikel sla ik maar over.

Vervolgens schrijft ze over de afscheidingszaak. Roodhemdleiders in Chiang Mai zouden gepleit hebben voor de vorming van een eigen natie. Het bewijs? Spandoeken en hoofdbanden.

Ook de protestbeweging komt in het artikel aan het woord, alweer via een ‘bron’. Actieleider Suthep zou ‘upset’ zijn over de rol van Prayuth. In plaats van Yingluck te pressen om af te treden, bood hij haar de gelegenheid om over de reshuffle te praten en liet hij haar een vergadering van de Defence Council voorzitten. ‘Ze heeft niet de bevoegdheid noch de macht om dat te doen’, aldus Suthep.

Suthep is niet van plan met Yingluck te onderhandelen, omdat zo’n gesprek alleen haar belangen dient. ‘Het is niets anders dan een poging om zo lang mogelijk aan de macht te blijven.’

Directeur Chalerm Yubamrung van het CMPO, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de noodtoestand, zegt Suthep te willen ontmoeten in zijn woning in Phuttamonthon. ‘Ik kom alleen, maar ik kom niet als Suthep als voorwaarde stelt dat Yingluck moet aftreden.’ Chalerm wil dat Suthep toestaat dat de verkiezingen worden afgerond. Daarna kan hij zijn voorstellen voor hervormingen bij de regering indienen.

(Bron: Bangkok Post, 7 maart 2014)

Foto homepagina en boven: Premier Yingluck donderdag op bezoek in Sakhon Nakhon.

Mededeling van de redactie

Bangkok Shutdown en de verkiezingen in beeld en geluid:
www.thailandblog.nl/nieuws/videos-bangkok-shutdown-en-de-verkiezingen/

4 reacties op “Yingluck dringt aan op verzoeningsgesprek”

 1. Wouter zegt op

  Suthep hoort voor de rechter te verschijnen wegen orde verstoringen en aanzet tot geweld, lasting vallen ministers etc. Tot nu toe maakte hij heen zijner beloften waar, Yingluck zit er nog steeds.

 2. Farang tingtong zegt op

  @Wouter Soms blijft iets lang zitten als je maar genoeg lijm gebruikt!
  tingtong

  • cha-am zegt op

   Lijm of bedoel je misschien wel geld, heel veel geld!!!!!!!!!

 3. Mitch zegt op

  Zo zie je maar, dat ook een biergigant geen macht heeft


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website