De bevolking van Thailand is iets gelukkiger geworden vergeleken met vorig jaar en daarmee één plaats gestegen. Het land staat nu op de 60e plaats in het World Happiness Report 2023, terwijl Finland zijn positie als het gelukkigste land ter wereld voor het zesde jaar op rij behoudt.

Overigens staat Nederland in de top 10, en wel op de 5e plaats. Belgen zijn wat minder gelukkiger en scoren een 17e plek.

Het rapport beoordeelt 137 landen op basis van diverse criteria, zoals sociale ondersteuning, inkomen, verwachtingen van een gezond leven en perceptie van corruptie, om het geluksniveau te bepalen.

Het rapport, dat op 20 maart is gepubliceerd om samen te vallen met de Internationale Dag van het Geluk, wordt uitgebracht door het Sustainable Development Solutions Network. Deelnemers uit elk land beoordeelden hun geluksniveau op een schaal van nul tot tien, waarbij nul voor volledige ontevredenheid staat en tien voor volledige tevredenheid.

Thailand behaalde een score van 5.843, daardoor is het op twee na gelukkigste land in Zuidoost-Azië is, achter Singapore (6.587) en Maleisië (6.012). Als de score wordt opgesplitst in subfactoren, scoorde Thailand het laagst in de categorie perceptie van corruptie (0.013), gevolgd door vrijgevigheid (0.291), verwachte gezonde levensduur (0.461), vrijheid om levenskeuzes te maken (0.624), sociale ondersteuning (1.344) en het BBP per capita (1.515).

Afghanistan werd aangemerkt als het minst gelukkige land, met Libanon, Zimbabwe en Congo daar niet ver achter.

Top 10 gelukkigste landen ter wereld:

 1. Finland
 2. Denemarken
 3. IJsland
 4. Israël
 5. Nederland
 6. Zweden
 7. Noorwegen
 8. Zwitserland
 9. Luxemburg
 10. Nieuw-Zeeland

Bron: NNT

2 reacties op “World Happiness Report 2023: Thai iets gelukkiger dan vorig jaar”

 1. William-Korat zegt op

  Het is wat met dat geluksgevoel, zit het niet gewoon tussen de oren, iets met dat spreekwoord van; geef de mensen spelen en brood, uiteraard in een 2023 uitvoering.
  Voor de gestudeerde onder ons: panem et circenses

  ………………………………………………………………………………………..

  Hoe geluk gemeten moet worden [citaat Euronews.next]

  Elk jaar komen er meer en meer gegevens beschikbaar over hoe geluk moet worden gemeten, wat betekent dat “nationaal geluk nu een operationele doelstelling voor regeringen kan worden”, aldus het rapport, dat een publicatie is van het UN Sustainable Development Solutions Network.

  “De geluksbeweging laat zien dat welzijn geen ‘zacht’ en ‘vaag’ idee is, maar zich richt op gebieden van het leven die van cruciaal belang zijn: materiële omstandigheden, mentale en fysieke rijkdom, persoonlijke deugden en goed burgerschap,” zei Jeffrey Sachs, mededirecteur van het Wellbeing Program aan de London School of Economics en mederedacteur van het rapport, in een verklaring.

  • Chris zegt op

   Er is sinds enkele decennia een heuse wetenschappelijke benadering van geluk.

   Een van de professoren is een Nederlander, professor Veenhoven.
   https://link.springer.com/article/10.1007/s11482-013-9260-8.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website