Hoeveel mensen weet oppositiepartij Democraten vandaag op de been te brengen om te demonstreren tegen het controversiële amnestievoorstel? ‘City braces for amnesty chaos’, kopt Bangkok Post onheilspellend.

De Democraten rekenen op tienduizenden, de adjunct-secretaris-generaal van premier Yingluck op hooguit zeven- tot achtduizend. De politie stationeert twee compagnieën bij station Samsen in Bangkok, waar de rally van de Democraten wordt gehouden, en houdt 36 compagnieën achter de hand.

Andere hotspots zijn Uruphong, waar al dagenlang tegen de regering wordt gedemonstreerd, en Lumpini park. Verder worden elders in de stad, waaronder Silom, kleine verspreide rally’s verwacht met als doel het verkeer te ontregelen.

De regering heeft de provinciale gouverneurs het groene licht gegeven om de Disaster Prevention and Mitigation Act in werking te stellen, wanneer het daar tot ongeregeldheden komt. Minister Charupong Ruangsuwan (Binnenlandse Zaken) rekent erop dat ze ‘prevent, not to solve a problem’ en voorkomen dat overheidsgebouwen worden bezet en de openbare infrastructuur wordt verstoord.

Het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo) heeft veiligheidsdiensten in het hele land opgeroepen verstoring van openbare diensten te voorkomen, zoals elektriciteit, leidingwater, telecommunicatie netwerken en luchthavens. Een Capo-woordvoerder verwacht dat de protesten zullen aanhouden tot 11 november wanneer het Internationale Hof van Justitie een uitspraak in de Preah Vihear-zaak doet.

Democratisch parlementslid Suthep Thaugsuban hield gisteren een persconferentie voor het standbeeld van koning Rama VII in het parlement (foto). Hij riep de bevolking op naar station Samsen te komen. Suthep zei dat de rally doorgaat tot de regering en Pheu Thai het amnestievoorstel intrekken.

‘De regering heeft haar mandaat misbruikt om via de amnestiewet voormalig minister-president Thaksin absolutie te verlenen. Wanneer we toestaan dat de regering en [regeringspartij] Pheu Thai hun eigen gang gaan, wordt het land beroofd van principes en zakt het weg in dictatoriale krachten die tot doel hebben hun families en connecties te dienen zonder zorg voor de bevolking.’

Vandaag en morgen debatteert het parlement over het omstreden amnestievoorstel. Het is al in eerste lezing door het parlement goedgekeurd, maar daarna door een kamercommissie gewijzigd. De amnestie geldt nu niet alleen voor personen die sinds de militaire coup in september 2006 voor politieke vergrijpen zijn aangehouden, maar ook voor leger, autoriteiten en protestleiders. Oud-premier Thaksin steunt het gewijzigde voorstel en heeft de Pheu Thai-fractie bevolen voor het voorstel te stemmen.

De roodhemden verzetten zich tegen de wijziging omdat voormalig premier Abhisit en Suthep, die verantwoordelijk worden gehouden voor de doden in 2010, de dans ontspringen; anti-regeringsgroepen zijn ook tegen omdat het voorstel Thaksin vrijwaart van vervolging. Thaksin werd in 2008 tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens machtsmisbruik. Het voorstel zou hem ook de kans bieden de 46 miljard baht die van hem in beslag is genomen, terug te eisen.

(Bron: Bangkok Post, 31 oktober 2013)

Foto homepagina: Abhisit krijgt bloemen van supporters om hem voor vandaag een hart onder de riem te steken.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Wordt het chaos vandaag in Bangkok?”

 1. chris zegt op

  De huidige situatie is ingewikkeld maar heeft ook komische trekjes, als je die wilt zien tenminste.
  1. De democraten, een deel van de red shirt-beweging (wellicht de harde kern die tegen Abhisit en Suthep is) en de nabestaanden van slachtoffers zijn (nagenoeg) allemaal tegen de nieuwe amnestie-wet om verschillende redenen. Daarom demonstreren ze tegen de wet maar niet gezamenlijk. Zolang je algemene leuzen op je spandoek schrijft (zoals “IK BEN VOOR GERECHTIGHEID”) zou dat nog wel kunnen maar een leuze als ” Ik wil Thaksin terug” kan vandaag bij de demonstratie van de Democraten natuurlijk niet.
  2. Opvallend stil is het in het kamp van het leger. Generaal Prayuth heeft meerdere malen verkondigd dat het leger onder de democratie valt maar het parlementaire systeem van ‘check-and-balances” gevoegd bij het zwakke leiderschap van Yingluck (ook als Minister van Defensie) blijkt niet te werken. Het doorsturen van de aangenomen amnestie-wet naar de Koning voor ondertekening kan de spreekwoordelijke druppel worden.
  3. Opvallend stil is het ook aan de kant van de ondernemingen die door alle bezettingen, demonstraties en brandstichtingen in de afgelopen 7 jaar behoorlijke schade hebben opgelopen. Ik noem hier de shopping malls (Central World, MBK, Century One), beide vliegvelden en de hotels in het stadscentrum. Tot nu toe hebben de verzekeringen de schade betaald, in afwachting van de veroordeling van de schuldigen. Naar het lijkt is er in 7 jaar weinig gedaan om de schuldigen op te sporen (onwil, incompetentie?). Als alle potentiele schuldigen amnestie krijgen zullen de verzekeringsmaatschappijen hun claims neerleggen bij het parlement (wellicht hoofdelijk aansprakelijk) en de regering. Wellicht een van de redenen waarom Yingluck blijft volhouden dat de amnestie-wet een zaak van het parlement is en NIET van de regering. Die heeft officieel geen mening. Als de Pheu Thai de volgende verkiezingen verliest ligt het probleem op het bordje van de nieuwe parlement cq. regering. Of: zou het niet leuke geste van Thaksin zijn om zijn 46 miljard Baht te betalen aan al deze verzekeringsmaatschappijen?
  4. Zowel de Democraten (voorop) als de Pheu Thai (niet zo fanatiek) zijn van mening dat Thailand in haar recht staat (en niet Cambodja) in de zaak van de tempel. De Democraten hebben er – toen zij regeerden – zelfs wat schietpartijen en doden en gewonden voor over gehad. Zij kunnen natuurlijk niet beweren dat zij in het ongelijk staan. De Pheu Thai staat er anders in. Naar buiten toe profileerde men zich nationalistisch maar alles wijst erop dat de regering zich voorbereidt op een nederlaag in het hof in Den Haag. Naar mijn bescheiden mening heeft de vriendschap tussen Hun Sen ( de Cambodjaanse minister-president) en Thaksin hier veel mee te maken. Na zijn nipte verkiezingsoverwinning (met verdachtmakingen over fraude) heeft Hun Sen sterke behoefte aan een positief wapenfeit dat hij op zijn blazoen kan schrijven. Zijn (golf)vriend Thaksin bezorgt hem dat door te beloven dat alles in goede vrede zal aflopen; wetende dat Thailand van begin af aan in deze juridische affaire zwak stond. In ruil hiervoor komen Thailand en Cambodja binnen niet al te lange tijd tot een compromis over de winning van olie en gas. Mind my words….

 2. MEoproerpolitie zegt op

  hier vanuit het ”belaagde”kamp. Al dagenlang zijn enkele wegen rond parlement volbezet met Thaise ME, oproerpolitie, allerlei arrestantanwagens, wegsleepkraanwagens, minibusjes en politie uit allerlei windstreken-die vooral heel erg niks staan te doen. Grote stenen (zoals langs NS-perrons) bij alle kruisingen. Vanmorgen was er nog extra van hetzelfde bij, uit andere gewesten.
  Dit vlak langs de rand van wat Bovorn, waar elke dag 100en/1000en mensen in zwart de recent overleden patriarch laatste eer komen bewijzen.
  Vooral de uiterst noodzakelijke proviandering van al die politie brengt werk voor heel wat mensen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website