Het Thaise ministerie van Binnenlandse Zaken heeft wijzigingen aangebracht in de pensioenbetalingen voor ouderen. Dit heeft veel kritiek en politieke discussie opgeleverd. Verschillende politieke partijen, zoals de Pheu Thai Party, die potentieel de leiding zou kunnen nemen, en potentiële oppositiepartijen zoals de Move Forward Party en de Democratische Partij, zijn het niet eens met deze aanpassingen.

Er zijn stemmen die beweren dat deze regeling een obstakel kan vormen voor een aanstaande nieuwe regering.

De bijgewerkte regels passen de criteria aan voor wie in aanmerking komt voor ouderdomspensioenen. Waar voorheen alle gekwalificeerde individuen betalingen ontvingen, zal het nu beperkt zijn tot “personen zonder of met een onvoldoende inkomen voor hun levensonderhoud, zoals vastgesteld door de Nationale Ouderencommissie conform de toepasselijke wetgeving”. De tijdelijke regering heeft aangegeven dat deze aanpassing als doel heeft om jaarlijks ongeveer 90 miljard baht te besparen.

Diverse netwerken, waaronder ‘Slum Network 4 Regions’, ‘People’s Network for Welfare State’ en ‘We Fair’, hebben zich tegen deze nieuwe regels uitgesproken. Zij beweren dat wanneer de regering het budget vermindert en de betalingen limiteert tot enkel ouderen met een laag inkomen in bezit van een socialezekerheidskaart, zo’n 5 miljoen mensen hun pensioenrechten zullen verliezen. Dit terwijl momenteel meer dan 6 miljoen ouderen een pensioen ontvangen.

“Elke belastingbetaler moet recht hebben op pensioen, ongeacht hun financiële situatie. Er kan gepleit worden dat de welgestelden afzien van dit recht, maar het basisrecht moet voor iedereen gelden. Momenteel bezitten slechts 40 families in het land ongeveer 30% van het BBP. Dit is een kwestie die het ministerie van Financiën moet aanpakken. We zijn van mening dat de welgestelden bereid zijn afstand te doen van dit recht”, verklaarden deze netwerken.

Na de forse kritiek lichtte generaal Anupong Paochinda, de minister van Binnenlandse Zaken, op 15 augustus toe dat de nieuwe regelgeving voortkwam uit een voorstel van de Nationale Ouderencommissie en het ministerie van Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid. Ze vroegen het Bureau van de Raad van State om te beoordelen of de huidige regels in lijn waren met de Grondwet. Het bleek dat dit niet het geval was, wat leidde tot de noodzaak voor een herzien decreet conform de Grondwet.

(Editorial credit: Charlie Edward / Shutterstock.com)

Desondanks blijven lokale autoriteiten het bestaande betalingssysteem hanteren, zowel voor huidige ontvangers als voor diegenen die 60 jaar worden. Dit besluit moet nog worden geëvalueerd door de Nationale Ouderencommissie en zal waarschijnlijk een rol spelen in de plannen van de nieuwe regering, gezien het omvangrijke budget dat ermee gemoeid gaat.

Waarnemend premier Prayut Chan-o-cha reageerde op de kritiek door te benadrukken dat sommigen de situatie wellicht verkeerd interpreteren. Hij onderstreepte dat de huidige pensioengerechtigden hun pensioen blijven ontvangen. De veranderingen zijn bedoeld om de begroting voor de toekomst onder de nieuwe regering veilig te stellen.

“We moeten deze stappen nemen vanwege de gestaag groeiende ouderenpopulatie. Sommigen zijn zelfredzaam, anderen niet. Het gaat over solidariteit en zorg. We moeten de uitspraken van mensen die nooit in de regering hebben gezeten negeren”, stelde Prayut.

Sinds 2005 zit Thailand in een transitie naar een vergrijzende samenleving. In 2023 zal het aantal mensen ouder dan 60 jaar naar verwachting 12.698.362 zijn, wat neerkomt op 19,21% van de totale bevolking van 66.090.475 mensen. Er zijn momenteel ongeveer 12 miljoen ouderen, waaronder 5,6 miljoen mannen en 7,07 miljoen vrouwen. De leeftijdsgroep van 60-69 jaar vormt meer dan de helft van dit totaal.

Op dit moment ontvangen ouderen tussen de 600 en 1.000 baht per maand, afhankelijk van hun leeftijd. De 60-69-jarigen krijgen 600 baht, 70-79-jarigen 700 baht, 80-89-jarigen 800 baht en degenen ouder dan 90 ontvangen 1.000 baht.

Bron: Khaosod English

1 reactie op ““Wijzigingen in Thaise pensioenbetalingen veroorzaken politieke storm””

  1. Joseph zegt op

    De Nederlandse koninklijke familie beschikt over een vermogen van 1.2 miljard euro. De Thaise koninklijke familie steekt hen ruim de loef af met een vermogen van 52.4 miljard euro. Dus een geringe donatie zal de ouderen uit het slop kunnen trekken.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website