Zorgkosten buitenland

Vakantiegangers die naar Thailand of andere bestemmingen buiten Europa reizen moeten binnenkort een aparte (reis)verzekering afsluiten voor ziektekosten.

Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand voorstellen doen om de werelddekking uit het basispakket te halen, zo laat de NOS weten.

De minister wil met deze maatregel jaarlijks zestig miljoen euro bezuinigen op zorgkosten in het buitenland. De maatregel was al eerder aangekondigd; het wetsvoorstel zal nu in september naar de Tweede Kamer worden gestuurd.

De kosten van medische zorg in Europa blijven wel in het basispakket. Als een Nederlandse vakantieganger in Europa iets krijgt en daarvoor naar het ziekenhuis moet, dan zijn deze kosten gedekt tot maximaal het Nederlands niveau. Om aanspraak te maken op zorg binnen Europa moet je een EHIC kaart kunnen overleggen. Deze Europese verzekeringskaart wordt via jouw zorgverzekeraar verstrekt.

Turkije en Marokko

Om het schrappen van de werelddekking mogelijk te maken, moeten enkele verdragen worden aangepast, waaronder die met Turkije en Marokko. Op dit moment wordt daarover onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Marokko en Turkije verzetten zich hier tegen. Jaarlijks wordt er voor ongeveer tien miljoen euro aan zorg in Turkije vergoed en vijf miljoen in Marokko.

Reisverzekering met werelddekking en medische kosten

Vakantiegangers die in de toekomst naar Thailand of andere bestemming buiten Europa gaan, zijn dan min of meer verplicht om een reisverzekering met vergoeding voor medische kosten af te sluiten. Dit is noodzakelijk omdat zij anders onverzekerd op reis gaan.

De verwachting is dat reisverzekeraars de premie voor de dekking van medische kosten op een reisverzekering fors zullen verhogen, nu zij zelf voor 100% risicodrager worden. Voorheen konden zij eventuele schade verhalen bij zorgverzekeraars. Door de maatregel van Schippers is dat verleden tijd.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

44 reacties op “Werelddekking zorgverzekering Nederlanders komt te vervallen”

 1. Ronald Haitsma zegt op

  Gaat dan ook de verplichting tot betalen van de basispremie vervallen voor de duur dat je niet in europa verblijft …..? Verzekeraars zouden flexibele polissen moeten aanbieden…

  • Leo zegt op

   Precies wat ik dacht; in het buitenland niet verzekerd, dan is er ook geen reden om ziektekostenpremie te betalen.

 2. Khun Art zegt op

  Turkije en Marokko

  Om het schrappen van de werelddekking mogelijk te maken, moeten enkele verdragen worden aangepast, waaronder die met Turkije en Marokko. Op dit moment wordt daarover onderhandeld, maar die gesprekken verlopen moeizaam. Marokko en Turkije verzetten zich hier tegen. Jaarlijks wordt er voor ongeveer tien miljoen euro aan zorg in Turkije vergoed en vijf miljoen in Marokko.

  Vijftienmiljoen voor onze Turkse en Morokkaanse vrienden, per jaar!.

  Als men de overeenkomsten niet doorhaald voor deze twee landen en wel voor alle Nederlanders, dan is dit gewoon discriminatie voor het eigen volk.

  Afijn ik hoop dat er gauw verkiezingen komen in Nederland, want dit kabinet maakt meer kapot dan ons lief is.

  • Rob V. zegt op

   Een verdrag kun je moeilijk eenzijdig opzeggen behoudens héél uitzonderlijke situaties (oorlog, failliesiment van de staat, …). Nederland wil naar ik hoor ook graag het bekastingverdrag met Thailand aanpassen voor NLers die in TH belastingplichtig zijn maar geen/nauwelijks af dragen in TH. Als men dat zo eenzijdig op zou zeggen staan velen op de achterste benen neem ik aan!

   Het idee snap ik wel van dit plan, laat de gebruiker betalen, maarja dan moet het wel eerlijk zijn en zonder uitzonderingen… Ben in dubio. Principe is te snappen, maar de praktijk uitvoering he?

  • peter zegt op

   Khun Art, als ik jou goed begrijp wil je dat al die mensen die toeslagen ontvangen terug keren naar Nederland? Want geloof mij dat gaat gebeuren, en dan ? Weet je wat dat gaat kosten?
   Dit is weer typische symbool politiek, waar de Nederlander met een moslim fobie weer vol intrapt.
   Vijftien miljoen kosten onze bijdragen aan onzinnige oorlogen in de wereld per dag, waar hebben we het over?

   Trouwens ik vind het terecht dat je je moet verzekeren tegen ziektekosten in het buitenland. Als je ziet hoe sommige privé ziekenhuizen hier in Thailand erin hakken als ze weten dat de kosten uit het buitenland gedekt worden!!

   • Khun Art zegt op

    Beste Peter,

    Ik heb alleen maar op dit artikel gereageerd om te benadrukken dat ik het onrechtvaardig zou vinden als er uitzonderingen gemaakt zouden worden in dit geval Turkije en Marokko.

    Als er in de krant had gestaan Duitsland en of Frankrijk verzetten zich hevig, zou ik op dezelfde wijze hebben gereageerd.

  • Henk zegt op

   Deze maatregelen van mevr. Schippers betekenen voor mij de doodslag. Drie jaar geleden heeft mijn hollandse vrouw na 50 jaar huwelijk mij verlaten. Mijn leven storte in. Om mijn leed te verzachten ben ik naar Thailand gegaan, waar mijn vrouw n ik ook samen waren geweest. Ik heb daar een hele lieve thaise vrouw ontmot, die mij alles gaf wat ik miste, zonder iets te vragen.
   Mijn plan was om daar met haar de rest van mijn leven door te brengen.
   Door die stomme plannen van Schippers kan dat dus niet doorgaan.
   Bedankt mevr. Schippers, u heeft mijn leven kapot gemaakt.

   • Sir Charles zegt op

    Je wilt straks in Thailand je verdere leven slijten beste Henk of anders gezegd daar permanent willen te verblijven mag geconcludeerd worden uit je relaas?

    Volgens mij haal je dan het een en ander door elkaar want het plan van mevrouw Schippers behelst toch vakantiegangers die naar Thailand of andere bestemmingen buiten Europa willen reizen die zullen binnenkort een aparte (reis)verzekering moeten afsluiten voor opgedane ziektekosten buiten Europa oftewel het voorstel zegt om de werelddekking uit het basispakket van dé zorgverzekering te willen schrappen.

    Zogezegd heb anders toch regelmatig vernomen dat wanneer men langer dan acht maanden in Thailand wil verblijven sowieso niet meer in aanmerking komt om ingeschreven te blijven staan voor o.a de zorgverzekering dus dan is dat in jouw voornemen toch niet meer van toepassing.

    Kortom officieel moet je vier maanden -hoeft niet aaneengesloten- per jaar in Nederland verblijven, zoniet zal je uitgeschreven worden anders gezegd is dus het voorstel van mevrouw Schippers daarop in jouw situatie niet meer van toepassing en zal je dus een (dure) ziektekostenverzekering moeten afsluiten.
    Er zullen vast lezers zijn die je daarin willen adviseren.

   • ruud zegt op

    Als u naar Thailand emigreert, valt u niet meer onder de Nederlandse zorgverzekering en betaalt u niet meer in Nederland.
    Dan moet u een verzekering in Thailand zoeken.

 3. Richard zegt op

  Hallo Ronald ,

  Dat is een goede opmerking ….zal dat gebeuren ??
  Als ik het verhaal lees gaat er 15 miljoen euro naar Turkije en Marokko .
  Ook hier is het de omgedraaide wereld !
  De Turkije en Marokko moeten toestemming geven .

  Nog even en er zullen nog meer mensen vertrekken uit Nederland , U raad het al wat er overblijft in Nederland .

  Prettige dag verder .

 4. Jan zegt op

  Schandalige maatregelen.

  Nu is deze minister Schippers afkomstig uit een “stal” waar dat soort wanvoorschriften graag worden bedacht. Ziekelijk gewoon.

  Ik ga per jaar drie maanden weg (vacantie) en heb nooit dokterskosten tijdens mijn vacantie. En nu moet ik verplicht extra kosten gaan betalen. In elk opzicht een belachelijk idee dat hopelijk wordt weggestemd door de tweede en eerste kamer. Maar daar mag ik ook al niet op vertrouwen.

 5. Daniel zegt op

  Moderator: een reactie moet direct of indirect over Thailand gaan.

 6. Hvan Schooneveld zegt op

  Belachelijke maatregel van die Schippers.
  Iedereen heeft toch het recht om overal op vakantie te gaan of te wonen.
  Schippers moet met populaire vkantielanden overal ter wereld verdragen afsluiten.
  Of moeten we in ht vervolg achter de geraniums gaan zitten.

 7. Willem .d.Kedts houtman zegt op

  Ik heb een vraag.
  Kan iemand mij ook vertellen nu het hier over ziekten kosten gaat,
  ik ben van plan om volgend jaar naar Thailand te emigreren.
  Waar en bij welke maatschappij kan ik een goede ziekte kosten verzekering afsluiten,
  van een kennis kreeg ik al de naam ACS een France maatschappij maar ik kan er niet veel van terug vinden op internet , hij betaald 500 euro per 3 maanden wereld dekkend voor 2 personen.
  bij voorbaat dank Willem

 8. Henk zegt op

  Zoals het altijd gaat, linksom of rechtsom het is de laatste in de rij, zijnde de consument, die de rekening betaald. Ziektekostenverzekeraars kunnen nog meer winst overhouden en grotere bonussen uitkeren. Schadeverzekeraars verhogen de premies en met wat geluk houden ze er nog meer van over, dus meer winst en weer meer bonussen. Tot ook hier het moment komt dat de boel omslaat. Minder vakanties, omdat het te duur wordt. Gevolg minder omzet in de desbetreffende landen met gevolg nog meer armoede. Als het dan een beetje meezit gaan we die mensen weer via buitenlandse hulp financieel helpen. Via belastinggelden dus. Zoals geschreven linksom of rechtsom, de consument betaald.

 9. Joost zegt op

  Moderator: Graag geen Turken en/of Marokkanen discussie op een blog over Thailand.

 10. aart langeveld zegt op

  Hoe halen ze het in hun hoofd om voor Thailand een land, dat vele malen goedkoper is dan Nederland een aparte verzekering op te leggen. Ik word momenteel behandeld voor gangreen, dit houdt in dat ik een aantal tenen moet gaan missen. De maandelijkse behandeling inclusief medicijnen 4.000 bath. En een wekelijkse therapie van een uur 120 bath, behoudens als je naar privé hospitalen gaat. Eigenlijk moeten zij blij zijn met deze rekeningen uit Thailand. Wanneer krijgen wij eens een echt kabinet die voor landen zoals Griekenland blijft strooien en hun eigen landgenoten laten verrekken.
  Aart

  • Henk zegt op

   Gelet op de betaalbare behandelingen als door u omschreven, vraag ik mij af of je in
   Thailand zelf dan geen goede ziektekostenverzekering kunt afsluiten. Desnoods voor eenzelfde premie als je nu in Nederland betaald.

   • Wim van Beveren zegt op

    Misschien nog beter (zoals ik) een beetje geld achter de hand houden voor medische behandelingen, en het doen zonder verzekering, normaal kost een ziektekostenverzekering je hier snel 350 euro per maand (als je zoals ik 67 bent), ik woon hier nu 2 jaar, nog geen kosten gehad, dus uitgespaard 24 x 350 euro 8400 euro zo.n 350.000 baht, kun je een mooi tijdje van in het ziekenhuis vertoeven met de nodige behandelingen.

   • bebe zegt op

    Neen want na 65 jaar krijgt men geen verzekering meer vanwege het hogere risico voor de verzekeringsmaatschappij.
    En voor aandoeningen die men had of heeft voor het afsluiten van een polis in Thailand is men niet verzekerd.
    En wat betreft behandelingen die in Thailand goedkoper zouden zijn in Thailand de meeste Thaise staatsziekenhuizen zijn daar inderdaad goedkoper maar voor ingewikkelde behandelingen zal men toch doorverwezen worden naar prive klinieken waar men serieus cash zal mogen betalen bij het niet kunnen voorleggen van een ziekteverzekering en indien geen van beide geen behandeling dus.
    Jaja het beste land voor pensionados he.

    • Henk zegt op

     Tja zoals altijd weer een keerzijde. Als je nu toch eens met je 30ste kon weten waar je met je 65ste zou uithangen kon je daar mogelijk op voorzien. Helaas natuurlijk een utopie!

 11. boodhaa zegt op

  Voor zover als ik weet kun je je verzekering van Univé ook na je pensionering door laten lopen wanneer je je oude dag in Thailand slijt.

 12. Jo Beerkens zegt op

  Ik begrijp niet helemaal waar de bezuiniging precies zit. Als ik in Thailand wordt behandeld voor een aandoening, is dat vele malen goedkoper dan wanneer ik datzelfde in Nederland laat doen.

  Bovendien, ik betaal 12 maanden premie; hoe kan ik dan niet verzekerd zijn gedurende de maanden die ik in Thailand verblijf?

  Als de verzekeraar -nadat de wet van kracht geworden- mijn premie maandelijks accepteert,, aanvaardt men daarmee uiteraard ook de plicht om de ziektekosten te vergoeden, lijkt mij.

  Ik mag toch aannemen dat de bezuiniging niet hieruit bestaat, dat men ons wel premie laat betalen en vervolgens geen ziektekosten vergoedt! Dat lijkt wat op contractbreuk of erger.

  Dus nogmaald de vraag waar de bezuiniging dan wel uit zou bestaan?

  • KhunRudolf zegt op

   Beste Jo, de bezuiniging zit ‘m in het gegeven dat de Nederlandse ziektekostenverzekering behandelingen in landen buiten Europa, dus ook Thailand, niet meer betaald. Althans, dat is het plan. Je betaalt dus 12 maanden premie voor dekking van ziektekosten in Nederland en in Europa. De werelddekking wordt geschrapt cq uit de polis gehaald. Volgens het artikel wordt met het schrappen van de werelddekking 60 miljoen euro bezuinigd. Voor de maanden die je in Thailand verblijft zul je tzt een aparte reisverzekering moeten afsluiten. Is jouw vraag voldoende beantwoord?

   • Reno zegt op

    Zelf verblijf ik ongeveer 3 maanden per jaar met mijn vrouw buiten Europa.
    Dit voorstel houdt in dat wij gedurende die tijd ter plaatse niet verzekerd zijn.
    Lijkt mij billijk dat er premie-restitutie plaatsvindt.
    Ergo, minder inkomsten voor de zorgverzekeraar.
    Waar blijven we nu met onze bezuinigingen?

    • Rob V. zegt op

     Zolang je als inwoner van Nederland staat ingeschreven ben je je verplicht een zorgverzekering te hebben, al ga je elk jaar 6 maanden op vakantie, die verzekering blijf je houden. Pas bij verblijf van langer dan 8 maanden buiten NL dien je je uit te schrijven uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) en hoef/kan je dus ook niet meer verzekerd zijn door de zorgverzekering (basispakket).

     Op zijn best kun je dus hopen dat er ter compensatie een verlaging van de basispremie komt, ik betwijfel of deze evenredig zal zijn aan het bedrag dat men meent te besparen, nog daargelaten dat je bijverzekeren voor je verblijf buiten de EU (vakantie of langer verblijf) je nog flink wat premie kan kosten en je onder de streep dus meer kwijt bent.

     Een Nederlander die binnen Europa blijft zal er in zijn portomonnee weinig (niet?) op vooruitgaan, hangt een beetje af wat men met de basispremie gaat doen. Mensen die naar buiten de EU gaan zijn dus zeker meer geld kwijt. Kortom, deze “bezuiniging” is een ordinaire lastenverzwaring vrees ik. Maarja daar is de rijksoverheid om bekend, zo heeft men heel wat geld bezuinigd door taken aan de lokale overheden toe te wijzen, maar de bijhorende zak geld (uit de schatkist) zit er niet bij. Dus wat gebeurd er, de lokale lasten gaan omhoog want de gemeentes moeten deze nieuwe taken toch betalen. Gaat de nationale belasting (BTW etc. ) dan omlaag? Uhm… nee.

     Firma list en bedrog is weer bezig. Dat doet nog steeds niet af aan het principe dat de gebruiker (vervuiler) tot op zekere hoogte gewoon zelf verantwoordelijk is, ook in financiele zin maar dat zit er nu juist niet achter dit plan… Kan er dus ook niets sociaals of liberaals in vinden. Hoe te ruimen met de “sociale” PvdA en de “liberale” VVD?

     Laat ze nu eens met een echt eerlijk en verstandig plan komen want er zal vast wel wat te verbeteren zijn omtrent de verzekeringen (premies, dekking, kosten) , sociale zekerheid etc. Maar niet op deze manier.

     • Rob V. zegt op

      Beste Hans, met het gedoe over de belastingsafdracht/verdragen doel ik op artikels en in het bijzonder de commentaren van lezers over de regelgeving mbt belastingafdracht, sociale premies etc. hier op TB zo het afgelopen jaar.

      @Khun Art: beste Art, bedankt voor je toellichting. Dat maakt het duidelijk. Als de wet er door komt zal dit in de praktijk dan ook uitdraaien op dat de zorglasten voor sommige buitenlandse bestemmingen flink omhoog gaan maar voor sommige (niet EU) landen niet. Dat is natuurlijk ook niet eerlijk, maarja het gaat de staat natuurlijk om minimale korte termijn opbrengsten (opbrengstjes zou ik zeggen). Ik blijf er bij: de zorgwetgeving aanpassen prima maar doe het dan wel doordacht met baten op de lange termijn, eerlijk van opzet zodat er geen scheve situaties ontstaan (lees: dat een pensionado of vakantieganger in oost Azië zich blauw moet betalen en er weinig voor terug krijgt, en dezelfde persoon in zeg Turkijke of Spanje nog voordelig weg komt met alles. Over fraude gesproken met facturen, spookfacturen met claims uit oost europa nakijken lijkt me ook lastig). Ik heb niets tegen hervormingen ivm lange termijn belang (kosten, fraude) maar dan wel zo uitgevoerd dat dit eerlijk gebeurd en er een goede balans is tussen eigen verantwoordelijkheid en solidariteit.

 13. Gerhard Pots zegt op

  boodha,dat Univee een expat blijft verzekeren is in mijn geval absoluut niet waar. Ik ben op 1 Juli 2007 geemigreerd naar Thailand.Ik had nauwelijks de tijd om dit mede te delen of Univee donderde mij uit de zieken verzekering.
  Ben tot nog toe dus 6 jaar onverzekerd hier en in Januari werd non melanome skincancer ge constateerd ,operatie ,zikenhuis opname,ja in het Bangkok hospitaal in Pattaya is het niet goedkoop,maar een verstandig mens legt zijn premie die hij ook in Nederland moet betalen opzij en kan met een gerust hart de rekeningen betalen.

 14. Rob V. zegt op

  Eens, ik vrees dat onder de streep de doorsnee Nederlander (vakantieganger, expat, emigrant) weer flink gepakt gaat worden. Bij het schrappen van de dekking is het nog maar de vraag of de kosten van de basisverzekering noemenswaardig dalen, ze zullen vast niet 1 op 1 omlaag gaan. De aanvullende medische reisverzekering zal dan juist wel weer flink omhoog gaan waardoor je onder de streep gewoon meer kwijt bent.

  Laat ze liever excessen aanpakken en echte problemen (fraude). Het klinkt symptathiek dat tot op zekere hoogte de gebruiker betaald en je niet alle kosten op de samenleving als geheel verhaalt: mensen moeten wel aangespoord worden gezond te leven (of tenminste niet ongezond), als iemand door zeer dom en onverantwoord gedrag hoge kosten maakt dan is het ook weer niet eerlijk de samenleving hier voor te laten opdraaien. Daar moet je een een mooie balans in zien te vinden.

  Laat ze eerst maar eens goed nadenken hoe om te gaan met emigranten, expats etc. (AWBZ anyone?). Zoek daar een mooie balans tussen solidariteit, eigen verantwoordelijkheid en verleiding tot fraude (spookburgers, spooknota’s, …).

  Wat ik wel vreemd vind is dat de reactie van Khun Art om 10:19 zoveel plusjes krijgt met zijn oproep verdragen met Turkije en Marokko eenzijdig op te zeggen. Dan is het hek toch echt van de dam want wat let Nederland of andere landen dan om vedragen op te zeggen zodra het in hun voordeel is contract/vedragsbreuk te plegen. Bijvoorbeeld door belastingverdragen op te zeggen zodat de fiscus ook weer Nederlanders overzees kan belasten… zullen deze “eenzijdig opzeggen die verdragen!” roepers dit dan ook roepen als het hun zelf nadeling in de portommonee gaat raken?

  Dat sommige vedragen achterhaald zijn of nooit ergens op sloegen is een ander punt (denk aan verdragen die bijvoorbeeld Turken het recht op lagere leges geeft mbt de verblijfsvergunning, geen inburgeringsplicht, het lege vrijstellen van Israeli’s en zo zijn er nog wat voorbeelden omdat dit in oude vedragen is vastgelegd maar heden ten dagen unfair en niet uit te leggen is aan de rest van Nederland danwel andere migranten in spé). Maar eenzijdig contract/verdragbreuk plegen is op de lange termijn niet verstandig.

  Hoop er stilletjes op dat dat dit in de 1ste kamer vastloopt en men nog eens goed gaat nadenken over het beleid als geheel in plaats zich rijk te rekenen (in de praktijk gaat het sowieso lager uit vallen dat voordeeltje voor de staat).

  • Khun Art zegt op

   Beste Rob V,

   Ik reageer even op je opmerking over mijn oproep om de verdragen met Turkije en Marokko eenzijdig op te zeggen.

   Ik moet je helaas corrigeren, daar ik geen oproep heb gedaan in deze.

   Nadat ik het artikel in De Telegraaf had gelezen en het artikel in Thailandblog.
   Was mijn reactie en opmerking alsvolgt bedoeld.

   Minister Schippers van Volksgezondheid zal volgende maand voorstellen doen om de werelddekking uit het basispakket te halen, terwijl Turkije en Marokko nu al in de verdediging gaan en zich zullen verzetten tegen elke verandering.

   Ik doel dan ook op het eventuele onrecht wanneer de Turkse en Marokkaanse overheid hun zin krijgen, vind ik dat wij Nederlanders in deze minder belangrijk worden bevonden dan de Turken en Marokanen die vanuit deze voorziening jaarlijks 15 miljoen declareren.

   Beste Rob, ik hoop dat je mijn recatie nu beter begrijpt.

 15. Peter Holland zegt op

  Het is allemaal niet meer te geloven, de winst van zorgverzekeraars is verzesvoudigd.
  En dan het pietluttig bedrag wat men hiermee denkt te besparen, peanuts!!
  Met bakken geld uitgeven aan Betuwelijn , onnodige Joint strike fighters, Giekenland, banken, Vogellaarswijken, het kan allemaal.
  Iemand die nu al moet sappelen word het laatste beetje geluk in zijn leven ook nog ontnomen, ongehoord!
  Verder denk ik dat we de borst wel nat kunnen maken want ze zijn nog veel meer aan het bekokstoven, hier houd het zeker niet mee op.
  Ergo: achteraf ergens 3 hoog achter de geraniums te zitten knikkebollen.
  En wat als je flexibel reist, dus eigenlijk bij voorbaat niet weet hoe lang je buiten Europa gaat verblijven ??
  Ze moeten maar lekker doorgaan zo, en dat zullen ze ook zeker niet nalaten, te triest voor woorden.

 16. Chantal zegt op

  Als er zo geschrapt wordt in de zorgverzekering, dan kan deze ook wel van 100 (alleen basis) naar 50,- euro per maand of niet? Zal je zien dat mijn doorlopende reisverzekering nu helemaal onbetaalbaar wordt.

 17. T.Tetteroo zegt op

  Maak je niet druk over Thailand ik woon hier in Lampang al 17 jaar en als je hier een permanent adres hebt (en uiteraard een jaarvisum) kan je een huisbewijs (yellow tabien ban) krijgen dan word je gratis geholpen in het ziekenhuis van het district waar je woont. Ben de afgelopen 2 jaar 2x geopereerd en hoefde niets te betalen…

  • Richard zegt op

   Als ik het goed begrijp , als je een jaarvisum hebt ,en hier vast in een huur huis woont,

   krijg je dan een Yellow Tabien ban ?

   En moet je dan uitgeschreven zijn uit Nederland ?

   • T.Tetteroo zegt op

    Of je in een huurhuis woont of niet dat maakt niet uit je moet er wel permanent wonen. Want “mijn” huis staat toch ook niet op mijn naam, dat kan hier helemaal niet (condo is wel mogelijk} Je moet met het hoofd van de wijk/dorp naar de amphu en ook moet je hebben een verklaring van de huiseigenaar en een getuige. Dan krijg je een geel boekje (huisbewijs/tabien ban) Dat gele boekje is alleen voor buitenlanders de gewone tabien ban is blauw. Voorheen hoefde dat niet maar als je nu een nieuw visum krijgt (elk jaar dus) moet je je tabien ban even af laten stempelen in de Amphu.

  • boodhaa zegt op

   Bij deze gedachte wordt ik toch niet goed, het gaat om mensen die naar Thailand gaan voor een kort durend verblijf en niet om iemand die daar woont. Ik gun je het geluk dat je daar hebt maar dat is nog niet voor iedereen weggelegd.

 18. T. van den Brink zegt op

  Als ik het uitgestreken gezichtje van Mw. Schippers op de T.V. zie verschijnen krijg ik al een onbestemd gevoel over me van “waar zal ze nu weer mee komen” Deze vrouw is een onuitputtelijke bron van ellende, sinds zij is aangetreden heeft ze niets anders gedaan dan gesneden in de gezondheidszorg! De verzekeraars worden steeds rijker en wij moeten steeds meer zelf gaan betalen. Spanje is een vakantieland bij uitstek voor Nederlanders maar ik vermoed dat Thailand zeker haar deel Nederlanders krijgt te verwerken. En het zou best eens zo kunnen zijn dat de gezondheidszorg in Spanje duurder blijkt te zijn dan in Thailand, maar ook in Indonesië. Waarom kan er nooit iets bij het oude blijven hier? Elke
  verandering blijkt nooit, maar dan ook nooit een verbetering te zijn!

 19. Dick van der Lugt zegt op

  Schippers straft zelfredzame senior emigrant
  De onbekwame Nederlandse bewindspersonen werpen iemand die werkelijk burgerkracht toont en het lot in eigen hand neemt, onmiddellijk stokken tussen de benen
  De werelddekking wordt uit de ziektekostenverzekering gehaald. Wie lang of kort verblijf houdt in landen buiten de Europese Unie, moet zelf maar zien hoe hij of zij zich financieel tegen gezondheidsschade indekt. ’t Vervelende is alleen dat er ooit overeenkomsten gesloten zijn met Marokko en Turkije waardoor minister Schipper deze verslechtering van de verzekeringsvoorwaarden niet zomaar op die landen van toepassing kan verklaren. Opzegging is geen eenvoudige zaak.

  Lees verder: http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/22263_schippers_straft_zelfredzame_senior_emigrant/

 20. tooske zegt op

  Inderdaad, spookburgers moeten worden aangepakt.
  Genieten in dit prachtige land en stiekem profiteren van de nederlandse sociale voorzieningen, en maar afgeven op turken en marokkanen en moslims.

  Spookburgers maak schoon schip voordat u wordt betrapt en een aardige rekening krijgt over de jaren dat u misbruik hebt gemaakt van ons sociaal stelsel.
  zoals de zorgverzekering, de opbouw AOW enz.

  Froude moet aangepakt worden, befin bij uzelf.

  • Sir Charles zegt op

   Dat ben ik met je eens Tooske, op de diverse fora en ook op dit blog worden dikwijls verkapte vragen gesteld doch het komt er eigenlijk op neer hoe men toch op papier ingeschreven in Nederland kan blijven wanneer langer dan 8 maanden in het buitenland verbleven wordt om als zodanig een dure buitenlandse ziektekostenverzekering te vermijden en of gebruik te kunnen blijven maken van de diverse sociale voorzieningen die Nederland rijk is.

 21. Anton ten Dam zegt op

  stel, je least een auto, je spreekt een bedrag per maand af en je weet vooraf wat je allemaal voor je geld krijgt, Een jaar later breng je de auto voor onderhoud naar de garage,tot je verbazing hebben ze je binnenspiegel er uit gehaald, Ja , zegt de monteur vanaf nu vervalt de binnenspiegel als onderdeel van uw auto, het is een wijziging in het leasecontract..
  Weer een jaar later verdwijnt de reserve band en nog een jaar later de achterzitting,
  U begrijpt het al, binnen enkele jaren rij ik op alleen een chassis met wielen en een motor.
  Gaat het met onze zorgverzekering net zo ? Ik vrees dat we over enkele jaren alleen nog pleisters en verband in ons basis pakket hebben zitten, terwijl premies en eigen risico hetzelfde blijven of verhoogt worden

 22. Henk zegt op

  Hmm, en levert dat de staat dan iets op? Of alleen de zorgverzekeraars?
  Vorig jaar hadden 1,5 miljard euro winst.
  Nee, ik voorzie een baantje voor Schippers bij een zorgverkeraar later.

  • ruud zegt op

   Het levert de staat niet direct iets op.

   De zorgverzekeraar betaalt mogelijk minder kosten en houdt mogelijk meer geld over.
   Ik zeg mogelijk, omdat als mensen in Nederland ziek worden, dat wel eens aanmerkelijk duurder zou kunnen zijn, dan wanneer ze ziek worden in het buiteneuropa.
   Indirect levert het de staat wel een aantal inkomsten op.
   De assurantiebelasting over de duurdere verzekeringspolissen bijvoorbeeld.
   En de hogere winstbelasting van de zorgverzekeraars.
   Als mensen vervolgens de vakantie niet meer kunnen betalen, wordt het geld ook nog eens in Nederland uitgegeven en daaruit krijgt rupsje nooitgenoeg ook weer inkomsten.

 23. KhunRudolf zegt op

  Voor de Thailandemigrant valt het allemaal wel mee. Als hij/zij toch al van plan was zich definitief te vestigen, dat had hij/zij toch al te maken met een opzegging van zijn ziekteverzekering in Nederland (basis + aanv.). Om vervolgens in Thailand op zoek te gaan naar een ziektekostenverzekering. En voor degenen die geld genoeg hebben om vaker per jaar heen en weer te vliegen: tja, onoverkomelijke kosten?

  Zeer sneu vind ik het voor mensen die in staat zijn amper (jaarlijks) een vakantie te veroorloven en als ze bv een aanbieding Turkije vinden toch weer duur uit zijn vanwege de hogere reisverzekering.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website