De Wereldbank is weinig optimistisch over de Thaise economische groei. Ze verwacht een groei voor dit jaar van 3,2 procent, die kan oplopen tot 3,4 procent in 2019. Volgens de Wereldbank heeft dit te maken met obstakels ten aanzien van de productiviteit in Thailand, zoals goede scholing en vakmanschap.

De Bank of Thailand is positiever gestemd en verwacht dat de economie 3,4 procent groeit. Het ministerie van Financiën gaat nog verder met 3,6 procent.

De Thaise economie zit al sinds 2013 in het slop. De regering probeert dat te verbeteren door investeringen te doen in de infrastructuur maar om dit te financieren moeten er wel belastingmaatregelen worden genomen. Volgens de Wereldbank laat Thailand steken vallen als het gaat om de productiecapaciteit. Het land is voor deel afhankelijk van de agrarische sector terwijl er vooral kansen liggen in de industrie, bouw en de dienstensector. Daarvoor zijn goed opgeleide werknemers nodig en daar ontbreekt het aan. Thailand kampt met een gebrek aan goed onderwijs en vakmanschap.

De Wereldbank verwacht voor de Zuidoost Aziatische regio een geleidelijk herstel van de export, maar het Thaise exportpotentieel zal mogelijk beperkt blijven door een te lage productiviteit.

Een verslechtering van de wereldeconomie, onzekerheid over het Amerikaanse beleid en de komende verkiezingen in Europa kunnen daarnaast zwaar op het herstel van de Thaise export drukken.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

6 reacties op “Wereldbank niet positief over groei Thaise economie”

 1. Michel zegt op

  Een economische groei van 3,2-3,6% vind ik toch niet bepaald slecht te noemen.
  In Europa is er volgens mij geen enkel land wat dat gehaald heeft de afgelopen decennia.
  Economische groei is ook niet altijd goed voor het volk. Alles wordt duurder maar de lonen blijven vaak achter. Dat hebben we vooral in Nederland de laatste 30 jaar gezien. Bijna elk jaar 1-1,5% minder loonsverhoging dan de inflatie was. Toch steeg de economie.
  Helaas zie ik het in Thailand ook niet gaan gebeuren dat de lonen en prijzen voor rijst en andere landbouwproducten net zo hard omhoog gaan als de economie.
  Meestal profiteren enkel de elite/multinationals, die toch al bulken van het geld, van een stijgende economie. De mensen met lage en midden inkomens gaan er vaak hard op achteruit.

  • Khun Peter zegt op

   Je kan de economische groeicijfers van een (ontwikkelings)land niet vergelijken met de economische groei van westerse economieën. Die zijn al zo groot dat in absolute aantallen de groei veel omvangrijker is. Een procent van een miljard is nog altijd meer dan een procent van een miljoen.

  • Ger zegt op

   Een economische groei van rond de 3,5 % de laatste10 jaren is niet genoeg. Namelijk andere landen in Zuid Oost Azie halen 2 x zo hogere groeicijfers of meer.

   • Jan Verduin zegt op

    Veel van die andere landen in Zuid-Oost Azië gingen wél over op devaluatie van hun valuta om zodoende de economie te bevorderen, iets waar Thailand niets van wil weten dus is het ook geen wonder dat de economische groei achterblijft in Thailand.

 2. RichardJ zegt op

  Je zou ook de bevolkingsgroei erbij moeten nemen om deze groeicijfers goed te kunnen beoordelen.
  Bijv. met een bevolkingdsgroei van 2% blijft er nog maar 1.4% over van die 3.4%.

 3. Marc Breugelmans zegt op

  Heb toch wel men twijfels als ik die cijfers zie , de toeristische sector is zeker en vast tanend , of je moet stekeblind zijn omdat niet te zien , ja natuurlijk de toeristische sector is niet de enige sector , maar die stevige Thaise Baht gooit voor hen zeker en vast veel roet in het eten !


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website