En weer heeft actieleider Suthep Thaugsuban een ‘final battle’ aangekondigd, ditmaal op 14 mei. Gespeculeerd wordt dat de protestbeweging, die zich na Bangkok Shutdown heeft teruggetrokken in het Lumpinipark, van plan is terug te keren naar de Ratchadamnoen Avenue.

Maandag, Coronation Day, marcheren de PDRC (People’s Democratic Reform Committee) en andere protestgroepen naar Sanam Luang, waar ze een eed zullen afleggen te streven naar thammathipapai oftewel ‘dhamma democratie’. Die moet ervoor zorgen dat het bestuur van het land gebaseerd is op moraliteit.

Vanaf maandag tot 13 mei trekken de demonstranten door de stad om steun te verwerven voor hun ideaal. Dinsdag 13 mei is Visakha Bucha Day, de belangrijkste boeddhistisch feestdag. Dan wordt de geboorte, verlichting en dood van de Boeddha herdacht. De demonstranten houden die dag een merit-making ceremonie.

In een speech gisteren herhaalde Suthep het streven van de beweging om de soevereine macht over te dragen aan de mensen. Want, zei hij, volgens artikel 3 van de grondwet berust de macht bij de Thaise bevolking. Zodra een ‘volksregering’ is gevormd, gaat begonnen worden aan nationale hervormingen en zal het vertrouwen van andere landen in ’s lands economie terugkeren. Dat hervormingsproces neemt achttien maanden in beslag.

Directeur Chalerm Yubamrung van het Capo (het orgaan dat toeziet op handhaving van de speciale noodwet voor Bangkok) zegt dat de PDRC het recht heeft naar de Ratchadamnoen Avenue te verhuizen, mits ze de wet niet overtreedt en het verkeer blokkeert. Erg onder de indruk van de beweging is hij niet. Suthep ‘flip-floppt’ [vertaling?] voortdurend. Uit een analyse van Suthep’s toespraken van de afgelopen maand concludeert hij dat ze weinig om het lijf hebben.

‘Ik wil Suthep één vraag stellen. Je weet dat je niet kunt winnen, waarom doe je het dan? Je kunt niet de soevereine macht invoeren. Dat is illegaal. Laten we naar de stembus gaan.’

De komende tijd zijn drie zaken bepalend voor de vraag of de rust weerkeert of dat de vlam in de pan slaat. Het Constitutionele Hof behandelt een zaak die tot de val het kabinet kan leiden en de National Anti-Corruption Commission een zaak die tot het aftreden van premier Yingluck kan leiden.

De NACC heeft ook de strijd aangebonden met politici. Zij lopen het risico een politieke ban van vijf jaar te krijgen. Ik geeft verder geen toelichting op die zaken. Ik heb er al vaak genoeg over geschreven en voor trouwe lezers van deze rubriek is het gesneden koek.

(Bron: Bangkok Post, 1 mei 2014)

8 reacties op “Weer ’laatste slag’ van PDRC; verhuizing naar Ratchadamnoen?”

 1. Erik zegt op

  flip-flop ?

  koerswijziging, standpuntverandering, situatiewijziging
  en in straattaal: draaien als een drol in een pispot

  De scherpe kantjes zijn er bij die meneer al af. Zijn opdrachtgevers, lees: de rijke subtop in gele kleur, ziet wel in dat het leger niet ingrijpt, dat de bovenlaag geen kik geeft, en zal matigen en mogelijk toch het aanbod van Abhisit aanvaarden om te gaan praten. Suthep is een zetbaas die doet wat hem wordt opgedragen en die de grote moed heeft zijn nek ver uit te steken.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Erik Bedankt voor je vertaling en vooral voor de beeldende vertaling, waar ik me wel iets bij kan voorstellen.

 2. KhunJan1 zegt op

  Bij een van mijn bezoekjes aan Bkk mag ik zondags graag het mooie Lumpini Park induiken.
  Vorig weekend was het weer eens zover, maar bij de aanblik wat daar momenteel allemaal huist heb ik er maar heel snel van afgezien, één grote camping met aan de buitenkant een enorme braderie.
  Vrees het ergste voor mijn geliefde park dus van mij mogen deze actievoerders zo snel mogelijk het park verlaten.

 3. Johan Combé zegt op

  Visakha Bucha Day is dinsdag 13 mei en niet maandag 13 mei, 12 mei 2014 is op een maandag

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Johan Combé Bedankt voor de correctie. Veranderd.

 4. PPuk zegt op

  Laatste poging. Nu onder een andere naam. Wat ik hier ook schrijf, het wordt altijd als “dubbel” gezien.
  Suthep wordt steeds zieliger. Hij blijft door Bangkok en buitenwijken lopen, gevolgd door huisvrouwen en werkelozen die niet begrijpen waar hij het over heeft. Het moment waarop hij opgeborgen wordt lijkt nu nabij. Dan kan Thailand weer aan de slag en via verkiezingen een nieuwe regering kiezen.

  • Eugenio zegt op

   Vreemd bericht van een waarschijnlijk bekende reageerder onder een nieuwe naam.

   Er is niets mis met het ventileren van je eigen mening. Echter, hoe stelliger je hem op dit blog verkondigt, hoe stelliger de respons zou kunnen zijn, die je kunt verwachten van een lezer, die er een andere zienswijze op na houdt.

   Je hebt duidelijk een eigen mening (en die is hier natuurlijk altijd welkom). Een mening die hier zojuist middels termen als “zieliger”, “huisvrouwen” ,”werklozen” en “niet begrijpen” kracht bij gezet wordt. Je doet beweringen en je gebruikt termen, die in deze “laatste poging” jammer genoeg niet onderbouwd worden.
   Hiermee loop je het risico, dat jouw manier van reageren, dan misschien weer gaat leiden tot reacties van lezers, die er heel anders over denken.

  • Sir Charles zegt op

   Heb niets met die Suthep maar kan je verzekeren dat tussen zijn tegenstanders oftewel gemakshalve gesproken de Yingluck-aanhangers óók vele zijn die niet begrijpen waar Yingluck het over heeft en dat zijn echt niet alleen huisvrouwen en werklozen.

   Overigens zolang Suthep niet aanzet tot haat en of gewelddadige handelingen en ondermijnende activiteiten die de Thaise samenleving kunnen ontwrichten zullen ze hem niet zomaar opbergen. Thailand behoort dan wel niet tot een der meest moderne democratische landen maar kwalificeer het wel hoger dan een gemiddeld 3-de wereldland.
   Dat Suthep niet wil onderhandelen, in gesprek wil met Yingluck wat hij meerdere keren heeft verkondigd, zegt meer over hem dan over de politieke impasse waar Thailand nu in verkeert.

   Voor de goede orde. Heb ook niets met Yingluck behalve dan dat ik het een mooie vrouw vind, ben gewoon een neutrale geïnteresseerde toeschouwer in de Thaise politiek zonder de pretenties er een oplossing voor te hebben.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website