Weer aardbeving in Chiang Rai

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags: ,
14 mei 2014

De noordelijke provincie Chiang Rai is maandag weer getroffen door een aardbeving, een week na de zware beving van 5 mei. Maar deze beving had geen grote gevolgen voor de bevolking, reden waarom het National Disaster Warning Centre (NDWC) haar pas nu bekend maakte.

Het epicentrum van de beving, die een kracht van 5 op de schaal van Richter had, lag langs dezelfde breuklijn als de vorige, acht kilometer onder de grond in tambon Dong Mada (district Mae Lao). Het was een nieuwe beving en geen naschok van de vorige. Die had een kracht van 6,3 en telde inmiddels 759 naschokken.

De beving van maandag telde 16 naschokken van circa 3,8 in de districten Mae Lao en Mae Suai (Chiang Rai). Het dorpshoofd van Moo 12 in tambon Dong Mada (Mae Lao), Pongsakorn Chaknil, zegt dat zijn dorp de afgelopen week is geteisterd door aardbevingen en naschokken, waardoor meer dan 150 woningen zijn beschadigd. ‘De mensen van Dong Mada leven in angst. Velen kamperen in de open lucht, omdat ze bang zijn in hun eigen beschadigde huis te blijven.’

Pongsakorn hoopt dat de provinciale autoriteiten tijdelijke onderkomens voor de getroffen bewoners bouwen. Hij wil ook dat de schade in zijn dorp sneller wordt getaxeerd, zodat de bewoners geld voor herstel aan de staat kunnen vragen.

Het NDWC houdt diverse breuklijnen in het Noorden scherp in de gaten, zoals de Phayao en Ma Tha breuklijn (Lampang en Chiang Mai), omdat het risico op aardbevingen er erg groot is.

(Bron: Website Bangkok Post, 14 mei 2014)

Foto homepagina: Beschadigde weg na de beving van 5 mei.


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Weer aardbeving in Chiang Rai”

 1. Marcus zegt op

  Aardbevingen laten vaak zien wat verkeerd gebouwd is. Voornamelijk te makkelijk en goedkoop. Dan zou je zeggen , “die fout maak ik niet meer”, net zoals in Japan. Maar in thailand bouwen ze weer precies zo op en het is dan weer wachten , dan klagen. Hetzelde met overstromingen. Dan bouw je je huis toch daar niet meer op? Maar nee, Thai doen het weer precies hetzelfde en dan is het wachte en weer klagen. Ik begrijp dat niet, wie wel?

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
  • danny zegt op

   beste Marcus ,

   Ik begrijp het wel…als je geen geld hebt voor een aardbevingsbestendig huis en waarschijnlijk ook jij deze huizen ,voor hun , niet wilt betalen , dan bouwen ze opnieuw een goedkoop huis met de hoop dat de volgende keer de geesten het goede met hun voor hebben.
   Goede oplossingen kosten veel geld en dat geldt dus ook voor de overstromingen .
   Zelfs als er geld zou zijn van de overheid voor beveiligingen tegen overstromingen dan steken vaak aan corrupte politici en aannemers dat in hun zak.
   Het land moet dus beginnen om de corruptie aan te pakken en daar zijn veel mensen voor in de straten in Bangkok , zij protesteren tegen de corruptie .
   Als er betere leiders worden gekozen in het land is de kans groot dat het beter gaat worden.
   Er moeten eerst hervormingen komen voor er nieuwe verkiezingen worden gehouden.
   Eerlijkheid duurt het langst en zal overwinnen.
   een groet van Danny

   VA:F [1.9.22_1171]
   Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
   • Soi zegt op

    Uiteraard is de individuele Thai niet in staat om zelf een aardbevingsvrij huis te financieren. Daar gaat het niet om. Maar wat wel aan de orde is of Thaise overheden zich realiseren de mensen in de risicogebieden te beschermen tegen dit soort natuurgeweld. Ook wat betreft de jaarlijks terugkerende overstromingen. Ik dank dat @Marcus daar op doelt, maar het zegt het wat ongenuanceerd.

    Er is wereldwijd meer dan voldoende kennis en kunde beschikbaar mbt de impact dat natuurgeweld kan hebben op bevolkingsgebieden. Ga Japan maar eens vragen wat te doen bij aardbevingen, en Nederland aangaande watersnood. Bangladesh en Indonesië gingen Thailand al voor in deze.

    De vraag is of je als overheid serieus genoeg bent om met dit soort kwestie aan de slag te gaan. In huidige onrustige tijden ziet het er niet naar uit dat dit gaat gebeuren, ondanks meerdere bevingen en ondanks komende overstromingen. In verleden jaren werd het probleem ook niet onderkend, zelfs niet na de rampzalige toestanden van 2011. Voor komende jaren is het te hopen dat overheden andere prioriteiten gaan stellen dan het enkel met zichzelf bezig zijn. Wellicht dat nieuwe verkiezingen ertoe leiden dat hervormingen plaatsvinden. In die democratische volgorde!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Leo Th. zegt op

  Niet iedereen heeft de middelen om aardbevingsbestendig te bouwen en vertrekken naar een andere plaats is uiteraard ook niet voor een ieder een mogelijkheid. Ook San Francisco in Amerika ligt op een uitermate gevaarlijke plek voor aardbevingen maar mensen zijn om meerdere redenen gedwongen om daar toch te blijven wonen. Persoonlijk heb Ik erg te doen met de slachtoffers van de bevingen in het gebied rondom Chiang Rai en hoop ik dat de regering voldoende hulp aan zal bieden.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website