De omvang van de de tweede rijstoogst is te groot waardoor er een watertekort dreigt. Het gaat om 7,2 miljoen rai dat nu beplant is met rijst, ruim 4 miljoen rai meer dan qua irrigatie begroot.

Tijdens de planning wordt er rekening gehouden met de beschikbare wateraanvoer voor de akkers als deze te groot is dreigt er op termijn en zeker als de temperatuur stijgt een tekort.

De hoeveelheid water in de 34 reservoirs en stuwmeren bedraagt 21 miljard kubieke meter water, oftewel 63 procent van de capaciteit. Dat is nog voldoende maar het Department of Disaster Prevention and Mitigation (DDPM) heeft al gewaarschuwd dat deze en volgende maand misschien gestopt moet worden met de watertoevoer naar de akkers. Dit om voldoende water over te houden voor drinkwater te behouden en bescherming van de natuur.

Het DDPM wil dan ook dat boeren stoppen met verbouwen van rijst in april en vraagt bewoners en andere partijen om zuinig om te springen met water.

Er zijn al tekenen van droogte in Chai Nat en Suphan Buri. Het water in het Khlong Makham Thao-U Thong kanaal, dat de belangrijkste bron is voor de boeren daar, staat laag. Ook in Si Sa Ket is het droge seizoen vroeg begonnen.

Bron: Bangkok Post

1 reactie op “Watertekort dreigt door omvang tweede rijst oogst”

  1. teun zegt op

    Hoe is het mogelijk, dat er een planning wordt gemaakt die er ca 50% naast zit. Dat heeft vast iets te maken met planningmethode cq het ontbreken daarvan. Er is – na al die decennia rijstverbouwen – nog steeds onduidelijk hoeveel er de facto wordt verbouwd?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website