Waterschaarste in Pattaya?

Door Lodewijk Lagemaat
Geplaatst in Nieuws uit Thailand
Tags: , ,
8 september 2015

Hoewel eerst van officiële zijde beweerd werd dat de droogteperiode, die nog steeds voortduurt, geen invloed zou hebben op de watervoorraad, komt nu een ander geluid naar buiten.

Begin september is er nog geen (hevige) regenval gekomen, die met name het Mabprachan meer zou moeten vullen. Het anders zo fraaie landschap ligt er armoedig bij.

Als dit zo voortduurt, zou Pattaya en Jomtien wel eens te maken kunnen krijgen met een beperkte watervoorraad waar zorgvuldig mee om gesprongen zal moeten worden. Halverwege september zou dit zelfs kunnen leiden tot een watertekort aldus Suthat Nutpan, directeur van het provincial waterleiding bedrijf.

Mabprachan Lake, dat nu bijna droog ligt, kan nog maar 48.000 m3 water per dag opbrengen. Andere bronnen zoals het Chaknorkmeer kunnen dit niet compenseren.

Op 15 augustus is het waterleidingbedrijf begonnen om ’s nachts de waterdruk te verlagen, waardoor minder water verbruikt wordt. De omliggende gebieden zoals Nongprue, Na Jomtien, Huay Yai ondervinden hier ook de nadelige invloeden van.

Dat het raar verdeeld is in Thailand blijkt wel uit het feit dat in het noorden van Thailand overstromingen plaatsvinden. Vooral de provincie Nan heeft hieronder te leiden. De bevolking krijgt daar drinkwater, medicijnen en leptospirosis vaccins om het uitbreken van ziektes te voorkomen wat door het vervuilde water veroorzaakt kan worden. Meer dan 1000 rai landbouwgrond is verloren gegaan.

Bron: Pattaya Mail

8 reacties op “Waterschaarste in Pattaya?”

 1. Roel zegt op

  Ik woon hier 10 jaar en bijna al die jaren bij het Maprachan meer.
  Zo laag als het water nu staat heb ik dat nog niet gezien.
  Soms staan ze met auto’s midden in het meer.
  Als er geen of niet veel regen komt krijgt pattaya een heel groot probleem.

  Nu leert mij de laatste jaren dat in oktober tot half november hier nog wel veel water wil vallen, echt van die hoosbuien met 100 a 200 ml water in 1 a 2 uur. Dus hoop van ganser harte dat dit ook gebeurt, maar ook dan zal het meer niet die watermassa hebben die normaal is voor het meer.

  In ieder geval voor de hoosbuien waar ik op reken dat ze komen heb ik alvast maar even ticket geboekt naar Nederland.

 2. Rick zegt op

  En er zijn nog mensen op deze wereld die gewoon hardop durven zeggen dat klimaatverandering niet bestaat nou kijk dus maar in de hele wereld om je heen. Ik vrees wel dat als het dalijk begint te regenen het meteen zo een noodweer word dat half Bangkok en zo ongeveer heel Pattaya weer met gigantische overstromingen en overlast te maken krijgen.

  • ruud zegt op

   Klimaat verandert voortdurend, alleen over de vraag wie of wat daarvoor verantwoordelijk is kun je van mening verschillen.
   Wat wel verandert is de wereld waarin we leven.
   Al je een bos omhakt en daar een betonnen stad neerzet, verandert het weer ter plaatse, want die bomen absorbeerden zonlicht en hielden de omgeving “koel”.
   Die betonnen stad absorbeert geen zonlicht, die warmt alleen maar op in het zonlicht.
   De gemiddelde temperaturen zullen dus flink stijgen.
   Verder stroomt het regenwater niet meer de grond in, maar verdwijnt als rivier naar de meest dichtbij zijnde zee.
   Het wordt dus ook droger.
   Dat is echter geen klimaat, maar weer.
   Haal de stad weg en de oude situatie herstelt zich.

 3. jasper zegt op

  Vreemd. Hier in Trat (160 km verderop) lijkt het al weken als of de zondvloed is losgebarsten.
  Hoe moeilijk kan het overigens zijn om 800 km. pijpleiding aan te leggen naar het noorden om daar wat water te tappen?

 4. Hemelsoet Roger zegt op

  Ook bij ons in de provincie Korat (Nakhon Ratchasima) is er ’n groot watertekort. Zo is ’n buurvrouw – rijstboerin in grote problemen om haar vele rijstvelden te voorzien van voldoende water. Ze heeft nochthans ’n natuurlijke waterbron in haar velden, maar die staat bijna droog. Ook het Lam Ta Khongmeer op zowat 100 km. hier vandaan staat op ’n bijzonder laag peil. Hele stukken grond midden in het meer zitten al geruime tijd boven water. Daar is ’n waterkrachtcentrale gevestigd en daardoor komt uiteraard de elektriciteitsproduktie in het gedrang. Ook de watervoorziening voor huishoudens begint ’n probleem te worden. Als er dit jaar niet genoeg water valt, gaat dat vermoedelijk voor volgend jaar ’n grote ramp worden voor Thailand.

 5. Fransamsterdam zegt op

  Hoewel ik geen watermanager ben, kan ik mij voorstellen dat droogteperiodes niet alleen direct effecten hebben, maar ook – zoals Hemelsoet Roger al aanstipt – ook het volgende jaar. Noem het maar een na-ijl-effect.
  Het is dan ook extra vervelend dat dit al het tweede achtereenvolgende jaar is dat er in Pattaya minder regen valt dan gebruikelijk.
  Ik vond een grafiekje van een amateur-weerstation in Pattaya van vorig jaar èn van dit jaar. http://fransamsterdam.com/2015/09/09/accumulative-monthly-rainfall-in-pattaya-in-2014-and-2015-ytd/

 6. David H. zegt op

  Had een hele tijd geleden toch eens gelezen dat men water tekorten vreesde wegens enkele dammen die aan de Mekong gebouwd zouden worden door China …..zou daar wel iets mee kunnen te maken hebben ?

 7. l.lagemaat zegt op

  Thailand kan dit jaar rekenen op extreme droogte.( dit schreef ik op het blog 2012/2013)
  El Nino zou daar verantwoordelijk voor zijn.

  Na de studie van meerdere weersmodellen kwam Maytee tot deze uitspraak,dat het weerfenomeen El Nino in Thailand reeds te bespeuren valt.Dat El Nino tot minder neerslaghoeveelheden leidt,zal dit jaar en daaropvolgend minder water geven.

  Deze gehele periode van minder neerslag duurt ongeveer 7 jaar.
  groet,
  Lodewijk


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website