Sopon Iamsirithaworn, adjunct directeur-generaal van het Department of Disease Control (DDC) laat weten dat wanneer er geen maatregelen worden genomen, het aantal dagelijkse besmettingen kan oplopen naar ruim 28.000. Door wel maatregelen te nemen blijven ze beperkt tot 483. Het Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) meldde zondag 967 nieuwe Covid-19 besmettingen, het hoogste aantal in Thailand tot nu toe.

Bangkok telde gisteren de meeste besmettingen: 236, gevolgd door Chiang Mai (189), Chon Buri (180) en Samut Prakan (48). Sophon zegt daarover dat de meeste besmettingen verband houden met het bezoek aan pubs en nachtclubs.

Er zijn infecties gemeld die zijn ontstaan in 140 uitgaansgelegenheden in 15 provincies. Bangkok voert de lijst aan met 85 uitgaansgelegenheden met bovenaan de lijst de luxe Krystal Club (bordeel) in Thong Lor waar sinds het begin van de maand 211 infecties zijn vastgesteld. Chon Buri telt 11 verdachte uitgaansgelegenheden, Prachuap Khiri Khan 9, Pathum Thani 7 en Chiang Mai 6.

Yong Poovorawan, hoofd van het Chulalongkorn University’s Centre of Excellence in Clinical Virology, waarschuwt dat men moet voorkomen dat de Afrikaanse en Braziliaanse variant van het coronavirus zich in Thailand verspreidt. Deskundigen zijn bang dat de beschikbare vaccins geen volledige bescherming bieden tegen deze varianten.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


Rating: 4.00/5. From 4 votes.
Please wait...

17 reacties op “‘Waarschuwing voor golf aan besmettingen in Thailand’”

 1. chris zegt op

  Vandaag weer bijna 1000 nieuwe besmettingen erbij waarvan het merendeel getraceeerd ka worden naar de uitbraak in enkele luxe nachtclubs in Thong Lor, in Bangkok. Twee managers van bars in dit gebied zijn via snelrecht in de gevangenis beland voor twee maanden. Wat er met de eigenaren gaat gebeuren (wellicht niet de benodigde vergunningen) staat nog te bezien net zoals met de overheidsdienaren die in de bars aanweizg waren en het virus hebben opgelopen.
  Ik mag het aan de ene kant niet hopen maar 100.000 besmettingen na Songkran die aan deze uitbraak te danken zijn zou een aantal mensen toch aan het denken zetten (en doen). Het is niet de eerste, maar de vierde keer dat immoreel en onverantwoordelijk gedrag (tot crimineel aan toe) van de elite leidt tot een verspreiding van het virus: boksstadion Lumpini, smokkelen van illegale werknemers vanuit Myanmar en de illegale casino’s.
  Een bijkomend effect is dat de overheid zijn geloofwaardigheid verspeelt zodat meer orde en gezag en repressie nodig zullen zijn in de toekomst om het volgen van regels af te dwingen.
  Het is de allerhoogste tijd dat deze incompetente regering aftreedt.

  • Rob zegt op

   Nou Chris jij noemt dit een incompetente regering, dat vind ik nogal wat, ik vind het tegendeel want ik vind het ontzettend knap dat ze precies weten dat als er niks gedaan wordt het aantal dagelijkse besmettingen kan oplopen tot ruim 28.000.
   Maar dat door te nemen maatregelen het beperkt blijft tot 483, dit is toch geweldig en getuigt van enorme kennis dat het niet beperkt wordt tot 480, 481, 482, 484 485 of een ander getal, daar kan het RIVM in Nederland nog wat van leren. LOL

  • Bert zegt op

   Ben bang dat d eregering dit aangrijpt om de touwtjes steviger in de hand te nemen.
   Verbieden van bijeenkomsten en demonstraties.
   Oppakken van persona non grata
   etc

   • chris zegt op

    Daar ben ik niet zo heel bang voor. En wel om twee redenen:
    1. Prayut was een paar dagen geleden geen voorstander van een complete lockdown die hij eenvoudig zou kunnen afkondigen, omdat het de mensen niet gelukkig zou maken. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. De maatregelen die nu per provincie gelden komen feitelijk op een lockdown neer maar de regering is niet de boosdoener. (denkt Prayut, maar de mensen zien dat anders)
    2. De weerstand tegen deze regering vanuit eigen kringen begint behoorlijke vormen aan te nemen. Dat de studenten en de oppositie al tegen waren is geen nieuws. Maar de aanpak van de covid-crisis, met name het uitblijven van enige sancties tegen overheidsdienaren die in de bars in Thong Lor waren, is een groeiende groep welgestelde Thais een doorn in het oog. Zij vinden dat er schuldigen moeten worden aangewezen voor de uitbraak en wel een paar meer dan de twee managers van de bars die nu in het gevang zitten; en het overplaatsen van twee politie-officieren. Natuurlijk speelt hierbij ook eigenbelang maar als de oppositie het spel goed speelt is het eind van deze regering in zicht. Daarnaast speelt het vaccinatiebeleid of zeg maar rustig het ontbreken daarvan. Internationaal gezien is Thailand een lachertje en juist de elite hoort dat in zijn internationale netwerken. Men schaamt zich een beetje over het amateurisme in de regering.

    • Hanzel zegt op

     Volgens mij sla je de plank compleet mis. Thailand is juist een van de weinige landen waar het tot nu toe goed onder controle was. In de meeste andere landen is de vorm van vrijheid die tot nu toe in Thailand is als maanden (bijna of helemaal al een half jaar) afwezig. Ook in Nederland en andere Europese landen kun je niet naar de bar, het restaurant, en vele winkels zijn bijna gesloten (zeer restrictieve toegang).

     Jouw reactie over het lachertje zijn past dus totaal niet. Ik weet niet waar je dat op baseert, met welke landen je dan vergelijkt, maar het past eigenlijk in geen enkele vergelijking. De EU heeft een zeer kort lijstje met veilige landen, en in allemaal zijn maatregelen vergelijkbaar met die in Thailand genomen zijn (in het afgelopen jaar) aan de orde (geweest).

     Ik heb zelf meerdere Nederlanders gesproken (online en in Thailand) die juist hierheen gevlucht zijn vanwege de onhoudbare situatie in het Westen. Dat het nu ook in Thailand aanwezig is betreuren we allen, maar amateuristisch is het niet echt. Ja het zal nu uit de hand lopen, maar dat het niet veel eerder gebeurd is verdient een compliment. Nu komen er natuurlijk allerlei struggles waar men eerder niet mee geconfronteerd is. Denk aan het gebrek aan testfaciliteiten en lokale quarantaine, maar dat is nu nog niet echt aan de orde.

  • janbeute zegt op

   En op dat zelfde moment was er in Bangkok, ook de enigste in de wereld tijdens de Covid pandemie gaande motorshow.
   Wel meer dan een week lang, waarbij misschien wel enkele van die glimmende dure auto verkopers en hun elite klanten na afloop nog ergens naar toe moesten.
   Ondertussen zijn in mijn direkte omgeving te Pasang Lamphun provincie alle grote markten gesloten.
   Waardoor weer vele kleine marktkooplieden weer zonder inkomsten zitten.
   Bedankt elite clubje te Bangkok en Chiangmai.

   Jan Beute.

  • chris zegt op

   beste Hans,
   Je moet je eens afvragen HOE de cijfers tot stand komen. Thailand test alleen op Covid als je wellicht in aanraking bent geweest met een besmette persoon. verder niemand. En als je naar het ziekenhuis gaat uit jezelf en een test vraagt, krijg je nul op het request. Antwoord: dat doen we niet, je moet het zelf betalen en we hebben geen testen.Tja, zo kan ik cijfers ook laag houden.
   Toen men echt ging meten onder de Birmezen in Samut Songkram, vond men ineens honderden besmettingen.

 2. bert zegt op

  De hoofdswegen wegen van Bangkok naar het noordoosten staan al dagen vol met files met auto’s van mensen die Songkhram thuis willen vieren. Er wordt nergens gecontroleerd.
  Wat gaat dit betekenen voor Thailand?

  • chris zegt op

   Dat zullen we volgende week zien.
   Wat ik wel weet dat niet zoveel van deze reizigers in de nu overbekende bars in Thong Lor waren. Indien dat wel het geval was zouden zij met een private jet reizen en niet met een pick-up.

  • theiweert zegt op

   Ik denk dat die files op zich nog niet zo probleem zijn, want die mensen zit apart in 1 auto.
   Maar denk dat die bussen en vluchten meer problemen opleveren.

   Verder zullen het aantal mensen die in die luxe clubs zijn geweest ook niet zoveel tot deze groep behoren.

   Natuurlijk kunnen we wel nu verontwaardig zijn dat het bij een superclub is gebeurd, dit wordt natuurlijk ruim uitgemeten. Maar begrijp ook dat een herenclub in Pattaya tot de besmettingshaarden behoord.
   Dit kan natuurlijk in elke bar, gogoclub ect gebeuren. En wie van degenen die nu verontwaardig reageren is daar nooit geweest 😉

 3. Jm zegt op

  In Thailand vieren ze gewoon Songkran covid of niet.
  Afstand houden 1,5m kennen ze daar niet en weinigen dragen een masker.
  Samen eten en plezier maken enige wat telt.
  Hier in Belgie word men ziek van binnen te blijven en van gezever van de regering.
  Nog even voor de bom barst, alles moet terug open, covid of niet.

  • fred zegt op

   Vandaag met de auto van Buri Ram naar Roi Et gereden. Op verschillende plaatsen gestopt om te tanken en iets te eten of te drinken. Iedereen droeg ook buiten een mondmasker. Een winkel 7/11 of een Amazon café handen ontsmetten temperatuur opmeten en geen masker is buiten blijven. Tesco ook gegevens nalaten wat iedereen ook doet. In de tempel zat iedereen buiten voor de ceremonie maar buiten een zwakzinnig oudje hier of daar had ook op die plek iedereen een mondmasker op.

   Ik heb een iemand gezien met zijn mondmasker achter zijn oren. Het was een farang.

   • Danzig zegt op

    Ik wilde van Narathiwat naar de buurprovincie Yala, in het uiterste moslimzuiden, rijden. Bij de provinciegrens werd ik echter tegengehouden want Yala heeft de grens voor elke “onbevoegde” al afgesloten. Onverrichter zake dus weer naar huis teruggekeerd.

 4. Harrie zegt op

  Het aantal besmettingen is zeer klein. Dat de Thaise overheid maar oppast te drastische maatregelen te nemen zoals in het westen. Nergens voor nodig want zoals verleden week op dit blog gemeld is Covid niet meer dan een veredelde griep. Het grijpt wat om zich heen maar de maatregelen zullen ernstiger zijn dan de kwaal. Denk aan de kleine man die zijn kost moet verdienen op de markt die nu gesloten gaat worden. In Nederland zijn enkele duizenden mensen overleden aan Covid maar die kanker of hartkwalen hebben mogen niet naar ziekenhuis maar thuis sterven. In Brazilie zijn veel mensen dood maar Brazilie heeft meer dan 200 miliioen inwoners. Dat is 3 x zo veel als Thailand. Het is als met griep en verkoudheid dat je een beetje uit de buurt moet blijven van elkaar, handen wassen en niet aan elkaar zitten. Lees nog eens allemaal van dokter Maarten https://www.thailandblog.nl/leven-thailand/to-test-or-not-to-test-that-is-the-question/ Het gaat allemaal om geld en vaccins aan de man brengen. Thailand heeft groot gelijk dat niet massaal is gekocht. De rijke mensen kunnen zelf een vaccin kopen. De meeste farang in Thailand zijn ook niet arm. In Nederland is iedereen het kotsbeu wat Hugo De Jonge uitkraamt. Het is nooit goed en wij worden in onze vrijheid tegengewerkt. Hopelijk is de regering in Thailand zo gek nog niet.

 5. chris zegt op

  Een korte reactie:
  – het lachertje gaat over het vaccinatie beleid
  – er wordt /werd in Thailand niet of nauwelijks getest. Dat kun je ook geen besmettingen vaststellen. Het ziet er goed uit, je scoort hoge ogen internationaal gezien maar het is wel de ogen sluiten voor Covid. Het is dus hier misschien wel gevaarlijker dan in het Westen, maar dat weet niemand precies.
  – testfaciliteiten waren er bv. in Taiwan vanaf de eerste dag: voor iedereen. Niet nadat er enkele honderden besmettingen waren geconstateerd.
  – de lokale quarantaine is een aanfluiting omdat het merendeel van de Thais lak heeft aan de maatregelen van de gouverneurs tijdens Songkran. En lokale bestuurders en dorpshoofden zijn niet strikt omdat ze de volgende keer niet herkozen worden.
  – het aantal maatregelen in Thailand is/was in vergelijking met andere landen zeer gering en van korte duur. En toch zo weinig Covid-positief geteste mensen……
  – het amateurisme slaat op de regering en de manieren van communiceren. Eerst geen landelijke lockdown, dan een bijna landdekkende (ineffectieve) lockdown op grond van besluiten van gouverneurs. Een hoop gedoe om de hoeveelheid quarantaine bedden maar ze staan allemaal leeg. Een MInister van Volksgezondheid die doet alsof hij dokter is, iedereen de les leest maar niets zegt over zijn broer die het virus oploopt in een luxe hoerentent. Tja, als je dat professioneel noemt…..

 6. Adriaan zegt op

  Ik vraag me af hoe hoog het werkelijke aantal besmettingen ligt. Er wordt lang niet zoveel getest als in de Westerse landen. Maar eerdaags kunnen ze goedkoop een grote massa Astra Zenica op de kop tikken. Niemand wil het meer hebben. LOL.

 7. Peter van Velzen zegt op

  Wie het staatje omder de kaart maar boven het artikel goed bekijkt ziet dat het helemaal geen exact aantal weergeeeft=maar eigenlijk een gemiddelde en een foutmarge. Ik heb lang geleden in het natuurkunde-practicum geleerd om dat uit te drukken als 300 plus of min 90 voor het 5e scenario. Maar zulks is hier niet goed mogelijk voor het 1e scenario omdat er bijna exponentiële groei plaats vindt, waardoor de foutmarge gigantisch wordt naarmate het aantal besmettilngen in het begin hoger uitvalt. Zoals je kunt zien staat er gemiddeld: 9000. maar dat kan geweldig meevalen (!300) maar nog geweldiger tegenvallen (29.000) Ik denk dat de hier gehanteerde methode wel zo eerlijk is, Maar het vereist zorgvuldiger lezen. Vooral is duidelijk dat maatregelen snel moeten worden genomen om ook nog naar iets te kunnen voorspellen,

  Het komt er op neer, dat zonder maaregelen Thailand over een maand evenvele dagelijkse besmettingen per miljoen inwoners zou kúnnen hebben als Nederland. In het 5e scenario weet men vrijwel zeker dat het getal volgende maand lager uitvelt.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website