De Verenigde Staten hebben weer een signaal afgegeven. Zo is een gezamenlijke oefening van het Amerikaanse en Thaise leger gestopt, dat laat de NOS weten.

De Amerikanen willen hiermee benadrukken dat zij het niet eens zijn met de machtsovername door de militairen in Thailand.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie zei dat de VS weliswaar al “langdurig en productief” met Thailand samenwerkt, maar dat “democratische principes” zijn regering nu dwingen om die militaire banden te herzien.

Wederzijdse bezoeken afgelast

Bij de oefening, waaraan onder meer de marine en luchtmacht deelnamen, waren zo’n 700 Amerikaanse militairen betrokken.

Ook wederzijdse bezoeken van hoge Amerikaanse en Thaise militairen zijn afgelast.

Al eerder belde de Amerikaanse generaal Odierno met de Thaise opperbevelhebber Prayuth om hem te laten weten dat de Verenigde Staten wil dat de democratie in Thailand snel hersteld wordt.

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “VS wil niet meer oefenen met Thaise leger”

 1. Albert van Doorn zegt op

  De verenigde staten lijke wel kleuters, als ik mijn zin niet krijg speel ik geen spelletje meer met jullie….jullie moeten luisteren naar papa usa.
  America blijf lekker thuis bij je donuts.

 2. Albert van Doorn zegt op

  Thailand beste mensen klaart zijn eigen klus wel in een herstel ven een nieuwe regering en een hervormde democratie.
  Whij hebben hier de bemoeizucht van de verenigde staten ECHT NIET nodig.
  Wat ik al in een eerder bericht hebt medegedeeld het brengt geen goeds om met usa bondgenood te onderhandelen. Met alle respect zoalsvelen gezegd hebben dat zij ons hebben geholpen in de 2e wereld oorlog. Maar kijk nu de laatste decennia, s in het midden oosten was dat dan zo geweldig, wat een puin hoop.Nee usa stay where you are.

 3. David H. zegt op

  Nooit eens overwogen dat ze (usa) over meer achtergrond informatie beschikt …? Bvb de ev. verborgen agenda van heel dit plots gebeuren , nadat de totale anarchie en bezettingen van overheidsgebouwen getolereerd werd , de regering telkenmale stokken in de wielen werd gestoken werd o.a. voor betaling van de rijstboeren….
  En zie , nu plots gaan ze betaals worden ,gelden zijn plots beschikbaar …o wonder , protestsites kunnen nu geweldloos ontruimd worden ….nog een wondermirakel ! Als je héél die soap analyseert kan je niet anders dan de planning en machinatie er in zien .

  Tegenovergestelde gebeurt nu , de politie zonder wapens staat bij de anti coup proteste die volop de kop beginnen opsteken er bij en laat het over aan het leger …., niet verwonderlijk , hun opperchef is afgezet…..iets waarvoor yinluck voor de rechters moest komen omdat ze ook iemand op een andere post gezet had …..twee maten verschillende gewichten ….nee, hier is méér aan de hand , en vrees dat de generaal zich aan alle zijden vijanden gemaakt heeft .

 4. HansNL zegt op

  Nooit eens overwogen dat de VS een verborgen agenda heeft?

  Een bescherming van hun economische belangen?
  Oftewel het beschermen van de belangen van de in Thailand gevestigde Amerikaanse (VS) belangen?
  Bang dat ze geld kwijtraken?

  De VS geeft alleen maar dit soort signalen af als de “powers to be” verwachten dat een land niet meer geheel doet wat de grote bedrijven willen.
  Vandaar dat in het verleden, en heden, de VS zo vaak en snel op het verkeerde paard heeft gewed, oftewel hun bedrijfsleven welgevallige bewinden heeft gesteund, en bijna altijd onwelgevallige bewinden onder druk heeft gezet.
  En dat is echt niet omdat de VS zich zorgen maakt over democratie in een ander land, of hun eigen land.
  Welnee, het afgezette bewind was de VS heel welgevallig, het huidige bewind is onzeker.
  Dus worden er “signalen” afgegeven.

  Een paar voorbeelden:
  Als je de beelden ziet van de soldaten is een ding opvallend, een groot deel is bewapend met het Tavor geweer of met de mini-Uzi, en steeds minder met Amerikaanse M16 geweren
  Dat zijn dus geen geweren die in de VS zijn gekocht.
  Dat doe vreselijk zeer, ook omdat India van plan is deze geweren ook te gaan kopen.
  Weer een afzetmarkt minder.

  Wellicht is bijvoorbeeld ook bekend dat de democratische regering (abhisit) voorstander was van het omzeilen van de patenten van de VS-geneesmiddelenindustrie?
  En dat de vorige regering zo onder druk is gezet dat ze de plannen om nog meer dure geneesmiddelen vrij te maken op de sudderbrander zijn geplaatst.
  En dat de VS vrezen dat deze plannen weer opgepord gaan worden?

  En wat te denken van de overeenkomst van het militaire apparaat met China?
  Dacht je dat de VS dat leuk vond, vooral omdat een bepaald vliegveld NIET aan de CIA werd uitgeleverd?

  Al met al is de huidige situatie ideaal te noemen voor de VS om wat druk uit te oefenen om Thailand wat meer in hun gareel te drukken?
  En natuurlijk hun bases in Thailand veilig te stellen.

  En neem nu maar van mij aan dat de VS totaal niet geinteresseerd is in democratie.
  Alleen dan wanneer het hun uitkomt.

  Het handboek kolonisatie, in het verleden geschreven door Engeland en Frankrijk wordt nog immer door de VS gehanteerd, vandaar de soms wel heel perfide beslissingen.

  Ik ben niet tegen de VS, verre van dat, maar ben wel realist genoeg om te begrijpen dat landen slechts dan wat willen en zullen doen als hun eigen belangen geschaad worden.
  En dat betekent ook dat de VS wellicht een verborgen agenda heeft om de miliairen onder druk te willen zetten, en dat verkopen als bezorgdheid over de democratie.
  Terwijl notabene de democratie in de VS verworden is tot een kiescircus in de zoveel jaar en het land in feite geregeerd wordt door de grote ondernemingen.

  Volstrekt ten onrechte overigens, het Thaise leger heeft wel degelijk een aangewezen rol in de politiek.
  Ze doen dus nu niet meer als ze moeten doen
  Ondenkbaar inonze denkwereld, maar zeer wel denkbaar in vele landen waar de democratie min of meer in de groeistuipfase is.
  Het leger heeft ingegrepen omdat het land af aan het glijden was naar een burgeroorlog, getuige de idiote kretelogie van sommige “leiders”, zoals opstand, burgerleger, afscheiding, opstand, aanslagen.

  Wat de ongebreidelde machtshonger van een bepaald persoon al niet teweeg kan brengen.

  • David H. zegt op

   @Hans NL
   Volledig akkoord met voorgaande uiteenzetting , zo zit de wereld politiek nu blijkbaar ineen , bovenstaande theorie is perfect mogelijk ,…..dan weet je ook al wel de zeer waarschijnlijke uitkomst ….als de coup niet verzacht en aangepast wordt zal deze wereldmacht proberen de generaal proberen te isoleren , tot er een militaire concurrent opduikt die wel in het straatje past …., is nooit anders geweest in verschillende Z Amerikaanse Bananen republieken ..! Al mijn voorgaand schrijven moet je zien als een loutere analyse , niet als een prijzenswaardige ideologie , politiek is nu eenmaal een héél vuil spel .

 5. Kito zegt op

  Ik wil absoluut geen stelling innemen inzake de (morele dan wel politieke) (non)legitimiteit van de initiatieven van de diverse machten en/of hun uitvoerende organen in Thailand. Ik ben hier immers alleen maar te gast en vervul aldus geen evidente rol binnen de Thaise samenleving. Wanneer ik dat wil kan ik hier immers op elk mogelijk moment verkassen. Iets wat Thais zelf vanzelfsprekend niét zomaar kunnen, en hun, in tegenstelling tot mijzelf, het recht geeft om hun politieke stem in elke omstandigheid te laten horen.
  (Wie A en B samen op kan tellen weet dus meteen ook hoe ik in mijn hart denk over de machtsovename door het leger).
  Maar ik vind het wel ronduit irritant en zelfs arrogant wanneer andere “buitenstaanders” kritiek gaan spuien over de onder de diplomatieke noemer te catalogeren signalen van andere mogendheden, die zelf wel degelijk een duidelijke relatie onderhouden met andere bestellen binnen een steeds verder globaliserende wereld.
  Het (nogmaals, uitsluitend als diplomatiek te benoemen) initiatief van de USA om bepaalde samenwerkings- en uitwisselingsovereenkomsten met Thailand (voorlopig) op te schorten staat in deze dan ook boven elke andere politieke beschouwing (verdachtmaking).
  Het siert de USA integendeel dat zij, geheel in lijn met de ideeën inzake vrijheid en democratie waar zij voor staan, hun mening in deze ondubbelzinnig duidelijk maken.
  Kito

 6. David H. zegt op

  Nu op dit zelfde ogenblik kan je zie dat de Anti coup al méér dan 1000 Thais tellen die dus de militaire coup trotseren met hun eis tot democratie .aan victory monument…..het leger grijpt momenteel nog niet in , maar op de nieuwsmedia kon je al wel de battons uitgedeeld zien worden.

  Verontrustend is dat er zich nu ook een pro coup aanhang aan het vormen is …, dus als die 2 met elkaar in confrontatie komen heeft die coup eigenlijk tot niets gediend , behalve dat hier de spreuk
  ” als 2 honden vechten om een been , loopt de derde er mee heen ”

  Berichtgeving op BBC world, Channelnews Asia & Aljazeera te zien nog tot hiertoe in Thailand

 7. Henk zegt op

  Ik wordt pissig als ik de anti Amerikaanse houding lees van sommige inzenders. Wat is er mis mee als een van de grootste investeerders in Thailand, de VS, bezorgd is over de democratie in Thailand? Ook als ze deze ” smoes ” gebruiken voor hun economische belangen? Ze staan ook als eerste klaar bij b.v. de waternoodramp, om Thailand te steunen. De hypocresie spat eraf bij sommige inzenders. Echt Nederlands, dat vingertje wijzen. Dit prachtige land lijdt al sinds mensenheugenis onder enorme corruptie. Corruptie is HET symptoom van een slechte economische situatie, een slechte regering of een slecht ondernemingsbeleid. Het gaat ten koste van de arme of eerlijke mensen en is gunstig voor criminelen. Het beschadigt een van de fundamenten van de democratie en de openbare orde, mag een VS niet bezorgd zijn daarover?

 8. David H. zegt op

  En hier de volgende in de lijn

  Posted 35 minutes ago

  LONDON – Britain is reviewing its military relationship with Thailand following a coup last week, a spokesman for the Foreign Office said. /Bangkok Post

  http://www.thaivisa.com/forum/topic/729395-thailand-live-tuesday-27-may-2014/page-2#entry7890676


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website