Er worden vragen gesteld over het bijbaantje van commissaris Sanit Mahathavorn (zie foto) van de politie in Bangkok. Zo heeft de ‘Association for the Protection of the Constitution’ de Nationale Ombudsman gevraagd om een onderzoek te doen. Sanit heeft een baantje als adviseur bij bierbrouwer ThaiBev. Daar ontvangt hij maandelijks 50.000 baht voor.

Sanit is recent parlementslid geworden en moest daarom openheid geven over zijn bezittingen en schulden.

Secretaris-generaal Srisuwan van de ‘Association for the Protection of the Constitution’ is van mening dat de bijbaan niet strookt met de gedragscode en ethische regels voor overheidsdienaren en verwijst ook naar de anti-corruptiewet. Opmerkelijk is dat Sanit tevens lid is van de gemeentelijke alcohol controlecommissie. Zijn bijbaan roept daarom vraagtekens op. Srisuwan vindt dat de politiebaas zijn ontslag moet indienen en ook moet terugtreden als parlementslid.

Sanit zelf wil geen commentaar geven op de kwestie.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

7 reacties op “Vragen over goedbetaalde bijbaan van politiecommissaris in Bangkok”

 1. Petervz zegt op

  Slechts 50,000 Baht? Ik ken er velen die het veelvuldige ontvangen.

  • Tino Kuis zegt op

   Alle hogere politie -en militaire officieren zijn dollar-miljonairs. Het meeste verdienen ze misschien met een maandelijkse rondgang langs winkels en andere bedrijven. Prayut heeft een hervorming van de politie afgewezen. Hij denkt dat alleen verkozen politici corrupt zijn.

   • chris zegt op

    Ik weet niet wat je precies met hoger bedoelt maar ik toch verschillende topofficieren die geen dollar-miljonairs zijn. Niet elke politie- of legerofficier is corrupt zoals ook niet elke expat met een bargirl is getrouwd.

    • Tino Kuis zegt op

     Ik bied mijn verontschuldigingen aan, beste Chris. Ik kan alleen de bezittingen controleren van politie-en militaire officieren die, wegens hun toetreden tot de regering of het parlement, hun bezittingen moesten opgeven bij de NACC. Deze corrective:

     Daarvan had 60 procent meer dan een miljoen dollar; 30 procent tussen de 500.00 en 1 miljoen dollar en 10 procent minder dan 500.000 dollar. (eentje met 1 miljoen baht).

     Het gemiddelde was om en de nabij 800.000 dollar.

     Ik denk dat de meesten zelf niet corrupt zijn maar dat er veel corrupt geld rondwaart.

 2. chris zegt op

  Als je eenmaal bent doorgedrongen tot de hoogste regionen van het militaire of politie-apparaat ga je natuurlijk niet meer de bedrijven langs op vrijdagmiddag om wat tea-money op te halen. Zou ook teveel opvallen met al die bodyguards.
  De door Tino genoemde bezittingen zijn de bezittingen van een familie. Nu wil het geval dat een aanzienlijk aantal van deze hoge officieren getrouwd is met een vrouw uit een rijke familie: ons kent ons (altijd gemakkelijk voor een rijke familie om een topofficier in de familiegelederen te hebben, bv. als zoonlief een auto-ongeluk veroorzaakt). Niet zelden heeft de schoonfamilie ook de carriere van schoonzoon bekostigt. Zie het al een investering in de toekomst. Tussen haakjes: de vrouw van Thaksin is ook vele malen rijker dan Thaksin zelf.
  En als je eenmaal groot en machtig bent, word je door Jan en Alleman gevraagd voor functies en bijbaantjes, zoals ook deze politeman. De officieren zijn niet zelden in zaken, doen daarvoor heel weinig maar zijn wel bv. 51% eigenaar van een bedrijf dat door een buitenlander of buitenlandse onderneming wordt gerund maar volgens de wet Thais is. Niks doen en aan het eind van het jaar dik dividend opstrijken (naast wat cadeautjes gedurende het jaar): wie wil dat niet?
  Kijk eens naar wie in de directie an de raad van advies zitten van Thai Airways. Men heeft 41 vice-presidenten die allemaal een salaris opstrijken en daarnaast (incl. familieleden) voor ongeveer 0 baht over de hele wereld vliegen. Veel van deze mensen komen uit de militaire en politiewereld. En zo kan ik nog wel enkele andere, door de overheid beheerste bedrijven en instututen opnoemen. Volstrekt legaal maar je kunt je natuurlijk wel afvragen of er hier en daar geen sprake is van belangenverstrengeling of van onethisch handelen. Maar het besef van goed en kwaad is niet zo goed ontwikkeld bij deze groep als het gaat om eigen gedrag. Voor anderen weet en beslist men wel.

  • Tino Kuis zegt op

   Ik kan een heel eind met je meegaan in deze reactie, beste Chris, behalve de eerste alinea.
   Je weet best dat de tea-money wordt opgehaald door onderknuppels en vervolgens voor een groot deel naar boven doorgesluisd.

   Bedenk verder ook dat het deze, door Chris zo goed beschreven groep mensen is, die Thailand nu besturen, de corruptie moeten uitroeien en bezig zijn het het land te hervormen. Dat moet goed gaan.

   • chris zegt op

    Beste Tino,
    Jij schrijft dat de hoge officieren het meeste verdienen met het maandelijks (laten) ophalen van dit geld bij winkels en bedrijven. Ik weet bijna zeker van niet. Natuurlijk bestaat dit tea money in de praktijk maar het geld wordt niet handje-contantje doorgegeven aan de baas (en staat ook niet op hun bankrekening). De manieren waarop hebben geenszins met corruptie te maken maar met (wat mij betreft uitermate ongewenste) patronage grenzend aan omkoping; deels bedreven door lagere officieren om in een goed blaadje te komen bij je bazen en in aanmerking te komen voor de jaarlijkse promotie. En graag zo hoog in de hierarchie dat je niet meer langs de straat hoeft op vrijdagmiddag.
    Het echt vervelende aan de zaak (en ook de hierboven beschreven politieman) is dat de man in principe niks illegaals doet. Is het verboden om adviseur van een bedrijf te zijn? Neen. Is het verboden om dure geschenken en cadeautjes aan te nemen, voor jezelf , je vrouw, je kinderen? Neen. Is het verboden on naast je baan als poltie-officier een bedrijf te runnen? Neen.
    Hoge politie-officieren zijn er als de dood voor om zaken te doen die illegaal zijn. Dat brenget je immers in de echte problemen. Voor ethisch of onethisch handelen haalt men (ondanks het feit dat men zegt Boeddhist te zijn) de schouders op. Ik doe toch niks illegaals? Dit soort zaken is alleen te voorkomen als er volledige transparantie komt van het doen en laten van hoge officieren, een bescherming van klokkeluiders en een gedragscode voor politici en hoge ambtenaren, inclusief leger en politie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website