Phattarachai Taweewong, senior manager van de onderzoeksafdeling van Colliers International Thailand waarschuwt dat er dit jaar niet meer dan 5.000 nieuwe condo’s moeten worden gebouwd in Pattaya omdat de markt verzadigd is. Meer dan 12.000 nieuw opgeleverde eenheden die vorig jaar werden opgeleverd zijn onverkocht, het hoogste sinds 2015.

Volgens Phattarachai zit de huizenmarkt in Pattaya al sinds 2015 in het slop. Vóór 2015 kwamen er elk jaar 15.000 eenheden bij. Nadat een groot deel van de nieuwe condo’s niet werden verkocht, verzwakte het vertrouwen van zowel kopers als ontwikkelaars. “Ontwikkelaars moeten voorzichtiger zijn met nieuwe projecten, aangezien de meeste kopers op de markt van condo’s in Pattaya investeerders zijn die een aantrekkelijk rendement verwachten.” Zeer weinig kopers kochten een condo voor persoonlijk gebruik”, zei hij.

Beter is het om nu eerst de bestaande voorraad te verkopen voor dat ze opnieuw gaan bouwen. Nieuwe projecten maken alleen kans als ze op goede locaties staan ​​met aantrekkelijke faciliteiten en betaalbare prijzen.

Ongeveer 82% van het nieuwe condo-aanbod dat in 2018 werd gelanceerd, was afkomstig van buitenlandse ontwikkelaars, zoals Global Top Group, eigendom van een Israëlische belegger. De belangrijkste aanjager van nieuw aanbod was vorig jaar de ontwikkeling van de Eastern Economic Corridor.

In Pattaya en omgeving staan momenteel 88.330 condo’s te koop.

Bron: Bangkok Post

24 reacties op “Vorig jaar 12.000 nieuwe condo’s in Pattaya onverkocht”

 1. ruud zegt op

  Het lijkt me dat ze met 88.300 onverkochte condo’s, waarvan 12.000 nieuw opgeleverde condo’s van vorig jaar, ze het bouwen beter helemaal kunnen stoppen.

 2. rori zegt op

  Ik woon in Jomtien zuid.
  Als ik second beach road afrij vanaf Bun Katchana naar het zuiden richting seaview village verwonder ik mij altijd hoeveel half afgebouwde flats ik tegenkom. Dit is al jaren zo. Ik zie ook de prijzen eerder dalen dan stijgen.
  Merk het ook op Rimhad 1 en 2.

  In iedere grote winkelcentrum worden al jaren dezelfde nieuwbouw appartementen aangeboden.

  Nu is het plan dat er aan de overkant naast complex rimhad 1 er ook nog weer 2 gebouwen bij komen.
  Ook richting de markt vanuit complex 2 word nog druk gebouwd en er komen er nog bij. Staan nieuwe op het plan.

  Waar ik mij “zorgen” om maak is dat de overspannen infrastructuur zoals wegen en riolering niet word aangepast.
  Trouwens als ik zelf iets nieuws zou zoeken zou ik pattaya en jomtien mijden.
  Langs de kust zijn veel leukere plekken tegen vaak de helft lagere kosten.

 3. Keesje zegt op

  De vraag is of het grote aantal te koop staande condo’s ook leidt tot een dalende prijsontwikkeling. In een ‘normale’ markt zou dit moeten gebeuren, maar heb geen idee of dit ook in Pattaya het geval is.
  De huidige lage koers van de Baht zal er wellicht ook toe bijdragen dat potentiële kopers nog wachten of betere wisseltijden. Als die nog gaan komen… Vooral voor Britten – een groot deel van de aanwezige buitenlanders in Thailand – zijn het onzekere tijden met de komende Brexit.

  • fred zegt op

   Lage koers van de Baht ?? De Baht staat op zijn hoogste punt sinds jaren.

  • Rob zegt op

   Je bedoelt de lage Euro denk ik

   • Keesje zegt op

    Ik verwoorde het inderdaad verkeerd, maar denk dat mijn bedoeling duidelijk was. Kan me niet heugen dat ik eerder ooit zo weinig Baht kreeg voor mijn Euro’s. Of mijn geheugen is slecht, dat kan ook.

 4. Carlo zegt op

  Ik heb onlangs een zondagnamiddag zitten surfen naar aanbod in Pattaya en Jomtien en dit viel mij tegen. Als je zoekt naar een nieuwbouw 2 slaapkamer-condo van+- 80m2, met zeezicht en goede ligging kom je al snel aan 150 à 200 duizend euro. Is niet veel goedkoper dan in België.

  • rori zegt op

   Bestaand: 84 – 98 m2 condo (2 of 3 slaapkamers) kost ruwweg 1.8 tot 2.4 miljoen euro. Daarbij betaal ik voor deze maat 14.000 bath service kosten voor het complex per jaar.

   Hier worden studio’s van 28 tot 32 m2 aangeboden voor 1 miljoen. Maar veel hangt van de staat en de inrichting af.

   Apartementen met 1 slaapkamer maar ruimte voor 2 liggen tussen 1.4 tot 1.6 miljoen.

   Bij nieuwbouw ligt de vraagprijs vaak veel te hoog. Daarbij moet je ook vragen of het wel of niet gemeubileerd is en hoe de faciliteiten op het complex geregeld zijn.

   Niet kijken naar de officiele aanbiedingen maar kijk eens bij de aanbieder direct. Veelal bij elk condo complex vlak in de buurt of zelfs op het complex van die tussenpersonen die het regelen.
   Ik heb mijn condo in jomtien ook zo gekocht.

   Eerst 3 keer in verschillende seizoenen gehuurd. Daarna gekocht.

   • Carlo zegt op

    Bedoel je 1.8 tot 2.4 miljoen BAHT ? Ikzelf zag op die verkoopsites prijzen van rond de 10 miljoen baht voor niet zo heel grote condo’s met zicht op de zee.

    • rori zegt op

     Loop eens op complex 2 met de gebouwen A, B en C binnen. Aan de ingang naar gebouw A (eerste) lopen en zowel rechts als links van de flat zijn bedrijfjes die ze in de aanbieding hebben.

     ook kun je aan beach road 1 (strand = complex 1) rechts voor de ingang eens bij de verkoper daar binnen lopen of loop inderdaad ook eens voor S1 en S2 langs.

     ook kun je doorlopen naar de Bun Kanchanna alley. Op de hoek aan de linkrerzijde zit ook een verkoopplek. Als je rechts af naar het strand loopt zitten aan beide zijden van die verkoopkantoortjes die er te koop aanbieden.

     Soms zelfs heeft men de prijzen aan de appartementen hangen welke te koop staan.
     Eh voor 10 miljoen en die van mij is 1 van de grotere HOEK appartementen is bij een bod van 10 miljoen meteen verkocht.

     Voor iets meer dan de helft van dat geld koop ik dan op 8500 m2 grond een traditioneel thais huis in teak met 4 slaapkamers, 2 badkamers, keuken boven en beneden, In Phetchaburi. # jaar oud.

     Daarbij koop ik het huis van mijn zweedse vriend in Tha pla pla. Is 1.5 miljoen. Betonnenhuis met 3 slaapkamers 2 badkamers, op 1500 m2 grond. Huis heeft 5 jaar terug alleen aan bouw 1 miljoen gekost. Hij en zijn vrouw wonen inde stad Uttaradit omdat ze niet bij de familie inde buurt willen wonen.

     Maar ook en daar ben ik zelf concreet mee bezig om te gaan verkassen naar Bang Saen zuid. Direct aan het strand Bang saen Sai 1. Eh zou zeggen ga daar eens kijken vanaf Pattaya Via de Bangsaen lang soi 14 naar de kust rijden en dan helemaal omhoog naar Chonburi. OOk hier vel te koop tegen lagere prijzen en ook noch dichter bij bkk.

    • rori zegt op

     Met dank aan David H. voor zijn link. Ben eens gaan struinen.

     Oh hier de prijzen van studios op zijn site en van een 1 slaapkamer condo. Ik heb twee 1 kamer appartementen gecombineerd.
     Dus 2 keer een 1 kamer appartement.

     https://www.bahtsold.com/view/studio-room-fully-furnished-jomtien-beach-condo-350858

     https://www.bahtsold.com/view/1-bedroom-ready-to-move-in-at-jomtien-beach-condo-350861

     De 1.9 is VEEL te veel. Is oude keuken en enkel balkon mag nooit meer zijn dan 1.4 MAXIMAAL.

     • David H. zegt op

      @rori, die site moet je de aabiedingen wel even “ontleden” bvb datum van aanbieding ( hebben dan nog hoge verwachtingen) alhoewel zelfs de “agents” de dekmantel “owner” ook al wel veel gebruiken als het foreigners zijn , want EIGENLIJK mogen die geen real estate agent zijn .
      Mogen wel consultants zijn gen contracten afsluiten /tekenen , geen gelden ontvangen enz..enkel raad geven “comsultency doen “,(mits werkvergunning , en dus veel “bar stool agents klussers” ,en zodoende liefst geen aandacht teveel hebben van immigratie nu die de computer beginnen ontdekken vermits de geregistreerde gsm nummers nu op naam zijn en real estate voor Thais is gereserveerd!.

      Ook kan je op een link klikken om de verdere aanbiedingen van die zogenaamde “owners ” te zien en gaat dekmanteltje er af (lol)

      Ook hangt het er vanaf welke Beach Road Condominium ( er zijn er 5) want de S1 S2 liggen zowat vlak aan de Jomtien Beach road , end 3 andere over de second road, prijszeting voor die dubbele condo(wat het eigenlijk is ) is gewoon de minima prijs daar X 2 a 900 000 bht .Balkonnerjes van 1.5m2 enkel goed voor rokers
      Intressante adverteersite ,en hou rekening dat dit allemaal VRAAGprijzen zijn .

      • rori zegt op

       Ja ontleden dat moet ook. Ik woon zelf in A (voorste) in een hoekappartement (opgebouwd uit 2 1 slaapkamer appartementen) met vaste gekochte parkeerplek in de garage. Het geheel heb ik een 4.5 jaar terug heb gekocht van een kennis uit Diegem (B), Hij is verkast naar Hua Hin.

       Een aantal appartementen op Rimhad 1 en 2 staan al meer dan 1 jaar te koop. Enkele weet ik al 3 jaar. Dit via APP properties en Jeab.

       Ik volg de markt want ik en mijn amerikaanse overbuurman overwegen OF te gaan verbouwen, OF te gaan verhuren OF te gaan verkopen. Mijn overbuurman is 2 weken per jaar in Jomtien. Ik met vrouwmens kom misschien op maximaal 10 in 8 maanden. De rest van de tijd staat het leeg.

       Ook worden een aantal appartementen en studios (heb niet verder meer gecontroleerd welke) door een rus (Konstatin) aangeboden en ook sommige op de site.
       Hij verhuurt ze nu meestal maar is bezig een stuk of 8 in de verkoop te doen.
       Dit is vooral om Rimhad 1 en 2 (S1, S2) het geval.
       Hij heeft ook een appartement op A3 aan de achterkant te koop. Dacht 2.9 miljoen. Veel en veel te duur.Is een beetje verbouwd maar niets bijzonders.

       Een kennis van mij uit de omgeving Tilburg heeft hier 2 stuks studio, 2 stuks 1 kamer slaapkamer appartement en 1 stuks 1.5 hoekappartement (1 slaapkamer plus studio). Ik weet wat hij ervoor betaald heeft en ik weet ook wat hier verder te koop is en wat de vraagprijzen zijn en waarvoor ze uiteindelijk weg gaan.

       Het ging mij om de prijs van 10 miljoen welke als reaktie op mijn eerste mail stond.

       In de site welke jij doorgaf staat NIETS boven 3 miljoen en dat op 490 stuks. Zegt mij meer dan genoeg.

       Even op een rijtje wat ik op jou gegeven site ben tegengekomen.
       Vraagprijzen gemiddeld 20% te hoog. Sommigen veel meer. Dan betaal je dus de inrichting.

       https://www.bahtsold.com/view/sea-view-condo-for-sale-in-rimhad-jomtien-beach-condo–351588
       https://www.bahtsold.com/view/studio-room-in-jomtien-beach-condo-930-000-thb–351168
       https://www.bahtsold.com/view/1-bedroom-ready-to-move-in-at-jomtien-beach-condo-350861
       https://www.bahtsold.com/view/studio-room-fully-furnished-jomtien-beach-condo-350858
       https://www.bahtsold.com/view/jomtien-beach-condo-a3-1-bedroom-corner-unit-349292
       https://www.bahtsold.com/view/condominium-near-jomtien-beach-349254
       https://www.bahtsold.com/view/jomtien-beach-condo-1-bedroom-frontal-seaview-348305
       https://www.bahtsold.com/view/laguna-beach-resort-1-building-c-for-sale-346769
       Dit laatste appartement is aan de achtzijde en kijkt richting de avondmarkt cq tesco lotus. Echter het grasland (PUIN) staat op de nominatie om ook volgebouwd te worden.
       https://www.bahtsold.com/view/condo-jomtien-for-sale-323011
       Dit klopt niet qua fotos zijn HEEL oud. zwembad foto klopt wel. streetview al lang niet meer.

       Deze links zijn ook algemeen voor condo’s en appartementen in Jomtien. (eerste meest huur),
       http://www.greendoorenterprises.com/properties/devId-54/Jomtien-Beach-Condominium-(Rimhad)
       https://www.thailand-property.com/condos-for-sale/chonburi/pattaya/jomtien
       https://mcpropertythailand.com/property/one-bedroom-condo-rimhad-jomtien/

       • David H. zegt op

        @rori uw quote ” In de site welke jij doorgaf staat NIETS boven 3 miljoen en dat op 490 stuks. Zegt mij meer dan genoeg ”

        Ps: dat is mijn instelling, die max. 3000 000 van intresse…, zoekinstellingen kunnen gewijzigd worden ,tevens allerhande te koop mogelijkheden via instellingen

        • rori zegt op

         Ik weet het maat alleen in jomtien op 1 site 490 aanbiedingen beneden de 3.000.000 zegt ook iets.
         natuurlijk kan ik ook voor 40.000.000 iets vinden. Het gaat erom wat er in het lagere segment is en dat wil nog niet zeggen dat het slechter is dan iets van 10.000.000 of meer. Hangt afvan waar je zelf tevreden mee bent.
         Ik ben 64 enzeg maar zo als ik not 10 jaar kan genieten in een huis van 2 miljoen bath is denk ik beter dan in iets van 30miljoen.
         Ik heb in uttaradit zelf iets gebouwd in hout (eigen teak en hardhout) in noorse cq zweedse stijl (2 slaapkamers, 1 douche met wc, keuken en woonkamer en garage annex schuur. voor een 500.000 bath (zonder grond).
         Er staat er hier in de buurt 1 van een amerikaan die er trots op is dat het 8 miljoen heeft gekost. Zijn vrouw vertelt dit ook graag rond. Mij zegt het helemaal niets.

         Schuin tegenover woont een duitser. Heeft een pensioentje van net 1500 in de maand. Is daar tevreden mee en kan er goed van leven. Net als ik niets extras geen feesten geen 8 tvs maar slechts 1. etc. Het gaat erom waar je zelf kies mee bent.

 5. fred zegt op

  In de condominiums View Talay gaan de condo’s en appartementen nog steeds vlotjes van de hand en aan steeds hogere prijzen. Er wordt ook nog steeds bijgebouwd. Binnen paar maanden zijn ook die nieuwbouw flats volzet. Ik zie heel weinig leegstand.Er staan zelfs heel wat advertenties van mensen die zoeken te kopen of te huren.

  • Keesje zegt op

   Zoals makelaars zeggen: Location, location, location. In Friesland staan ook huizen genoeg te koop voor weinig, terwijl dit in de Randstad niet het geval is.

 6. David H. zegt op

  Opgemerkt dat meer en meer nieuwvouw condos of resales aangeboden worden met financiering , zelfs als rent to buy, wat vroeger bijnaonmogelijk was voor expats . Meerdere grote oudere resales condos aanbiedingen van vermoedelijke vertrekkers op een hopeloze markt in Pattaya en omstreken Jomtien en Naklua

  Prijzen zijn inderdaad dalende van eind vorig jaar , blijkbaar begint men de ” buble” in te zien.
  Onlangs zelfs een telefoontje uit het niets gekregen ,van real estate agent met aanbiedingen en argument dat jaarlijks trent 10%duurder is…,mijn tegenargument dat verkoper beter condo behoud ,daar banken geen 10 % geven …! Stilte aan de andere kant van gesprek .

  De slimmen zijn zij die nu hun beperkt verlies nemen , want het zal enkel erger worden .

  • fred zegt op

   Nu moet je kopen in Thailand. Nu het nog kan. Alles wordt met de dag duurder. Binnen 10 jaar zullen de prijzen x 5 zijn.

   • ruud zegt op

    Ik zou bijna gaan denken, dat u uw condominium in View Talay te koop hebt staan.

   • David H. zegt op

    Fred ik begin waarachtig te vermoeden dat je iets te maken hebt met de Pattaya real estate …, maar je weet toch dat Baht & sold bestaat

    https://www.bahtsold.com/quicksearch2?c=11&ca=88&pr_from=0&pr_to=3000000&top=0&s=

    waar je de conclusie en feiten kunt controleren en de teneergang er uit kunt distilleren , zelfs de Viewtalays die dan nog bij de meest gunstige geklasseerd staan wegens hun steeds goede liggingen op de express Baht Bus routes en VT1 & 2 heel gunstig bij 24 uur supermarket met veel westerse nodigheden , zelfs condo 31sqm voor1.1millioen VT 1 1.5 ,en in VT2 voor 41 m2 VRAAGprijs 1.5 Mill, baht , niet geloven..? Scroll dan de pagina even door ,en niet vergeten dat dit mogelijk dan nog een aantal advertenties van “Agents ” zijn ,en dus de prijs van eigenaar nog even ” upcreamed ” is.

    En indien je zelf nog iets te koop hebt als eigenaar , niet wachten tot al de anderen rockbottom gaan ! NU verkopen !

   • l.lagemaat zegt op

    Mag ik meekijken in de glazen bol of werkt u bij de TAT, die ook alles zeer zonnig bekijkt wat het aantal toeristen betreft.

 7. Jacques zegt op

  Ik denk dat de waarde van het beton niet zo veel is gestegen, dan wel gedaald afhankelijk waar je kijkt. De grondwaarde is wel de laatste jaren flink toegenomen. Tenzij je geld te veel hebt, want dan zijn er geen belemmeringen, is het verstandiger te huren. Kopen zou ook een optie zijn van een woning met grond maar zoals we weten is dit zonder nep constructie dus via een company of zonder te naam stelling van een Thaise persoon niet mogelijk. Dit laatste is voor velen ook een niet doordachte stap geweest in het vertrouwen dat redelijk vaak beschaamd is geworden. Bezint eer ge begint. Maar ik weet er zijn ook succesverhalen al kijk ik alleen maar naar mijzelf met mijn Thaise vrouw. Ik prijs mij gelukkig. In Na Jomtien (Ban Saray) staat een torenhoge flat langs de zee boulevard, waarvan bij aanvang de kosten voor het kleinste model zo’n 1.9 miljoen baht bedroegen. Thans is dit opgeslagen naar 2.9 miljoen en dit terwijl het hokje niet groter is geworden. Je kunt er net de billen keren. In Ton Hack gelegen tussen Na Jomtien en Ban Amphur, staat een flat met zeezicht en die doet het niet best. De prijzen daarvan variëren van zo’n 40 miljoen tot aan de penthouseflat (twee verdiepingen met prachtig zwembad en ter grootte van zo’n 370 vierkante meter, maximaal 130 miljoen baht. Ga er maar aan staan. De prijs is wel wat gezakt maar niet noemenswaardig en derhalve dus nog geen koper gezien. Blijft gewoon leegstaan. Ja er zijn er bij die hebben echt geld te veel, maar gunnen een ander niet veel. De flat gelegen aan Pattaya beachroad, naast Central Plaza, staat voor de helft leeg. Om maar eens wat te noemen, want de waslijsten zijn er velen. Staan feitelijk op naam van Thaise katvangers. Die kunnen ze aan de straatstenen niet kwijt. De ongebreidelde bouw, waar hebben we dit meer gezien. De Thai zijn er evenwel meester in geworden.

  • l.lagemaat zegt op

   Sommige (dure) gekochte condo’s worden maar 6 weken gebruikt door o.a. rijke Indiers en blijven verder leeg staan. Ook op sommige plekken in Naklua richting Sanctuary of Truth.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website