Nieuwe dreigende zwarte wolken trekken zich samen boven de regering Yingluck. Het voorstel om artikel 190 van de grondwet te wijzigen is in strijd met de grondwet, zegt het Constitutionele Hof, dat in november ook al een dikke streep haalde door het senaatsvoorstel (zie ‘308 parlementsleden krijgen het erg moeilijk’, gisteren op de blog).

De uitspraak kan voor de National Anti-Corruption Commission (NACC) aanleiding zijn een onderzoek te beginnen dat uiteindelijk kan leiden tot de val van de (demissionaire) regering en een politieke ban van 5 jaar.

Voormalig Democratisch parlementslid Wirat Kalayasiri, die de zaak aanhangig maakte bij het Hof, gaat een campagne beginnen om zo’n afzettingsprocedure (impeachment) te starten. Voor een verzoek aan de NACC zijn 20.000 handtekeningen van kiesgerechtigde burgers nodig.

Het gewraakte artikel regelt in welke gevallen de regering toestemming moet vragen aan het parlement alvorens een overeenkomst of iets dergelijks met een ander land af te sluiten. Het huidige artikel gaat vrij ver, het nieuwe artikel (goedgekeurd door het parlement) zou de regering veel meer speelruimte geven en dat bevalt de oppositie niet.

De kwestie is actueel omdat Thailand met de EU onderhandelt over een vrijhandelsovereenkomst. Met het nieuwe artikel in de hand zou Thailand te veel concessies kunnen doen, onder andere op het gebied van medicijnpatenten en intellectuele eigendomsrechten.

Het vonnis van het Hof bevat zowel inhoudelijke als procedurele argumenten om het voorstel af te wijzen. Zo kapte de parlementsvoorzitter in de eerste lezing het parlementair debat af, waardoor oppositieleden niet de gelegenheid kregen het woord te voeren.’Machtsmisbruik’, noemt het Hof dat. De commissie die het voorstel moest beoordelen, trok er te weinig tijd voor uit.

Eindconclusie van het Hof: ‘Een wijziging van artikel 190 is cruciaal en heeft significante gevolgen voor het bestuur van het land. Ze dient zorgvuldig en transparant overwogen te worden.’ Volgens het Hof komt het principe van checks-and-balances in gevaar wanneer de regering te veel macht krijgt om internationale overeenkomsten te tekenen.

(Bron: Bangkok Post, 9 januari 2014)

No votes yet.
Please wait...

9 reacties op “Voortbestaan regering Yingluck hangt aan zijden draadje”

 1. chris zegt op

  Naast deze tegenslag is er ook nog het advies van een commissie van de Senaat aan de volgende regering om per 2 Februari 2014 onmiddellijk te stoppen met de rijstpolitiek vanwege malversaties en corruptie. Deze maatrehgelen hebben de staat nu 800 miljard Baht gekost en de rijst is nagenoeg onverkoopbaar.
  Premier Yingluck is voorzitter van de commissie die door de regeing is ingesteld om toe te zien op het juist besteden van de rijstgelden maar zij moest enkele maanden in het parlement toegeven dat zij de vergederingen van deze commissie nog nooit zelf had bijgewoond.
  Ik ben geen Thai en vraag me dan af waarom Thai politici zo weinig moreel besef hebben dat zij niet onmiddelllijk aftreden onder zulke zware kritiek……

  • Tino Kuis zegt op

   Moderator: Svp niet chatten.

 2. MACB zegt op

  Dit is slechts een van de vele manieren waarop deze regering het toch al niet sterke systeem van check & balance om zeep probeerde te helpen. Broer Taksin ging nog veel verder en sloot bv ook elk TV/radiozender die hem niet zinde en voerde processen om belachelijk hoge bedragen tegen eenieder die het waagde enige kritiek te spuien.

  Waarom in ‘s hemelsnaam, want Taksin cs hebben daarnaast redelijk veel goeds gedaan voor met name de armen in de samenleving – niet perfekt, maar in elk geval aanzienlijk meer dan welke andere regering ook. Echter, door hun volledig gebrek aan respect voor democratische regels (intolerantie voor andersdenkenden plus daarnaast corrupt gedrag = machtsmisbruik) hebben ze zich keer op keer gediskwalificeerd. Dat gedrag is uiterst immoreel: de armen in de samenleving hoop geven en dan vervolgens in de kou (of gloeiend hete zon) laten staan. Zeer betreurenswaardig.

 3. Paul Janssens zegt op

  Mag ik er even op wijzen dat die commissie van de senaat was samengesteld uit niet-verkozen senatoren, aangeduid door diegenen die nu de oppositie voeren tegen de regering en de parlementsmeerderheid?
  En wie toont er het grootste gebrek aan respect voor de democratische regels? Wie wil het overgrote deel van de Thaise bevolking het stemrecht ontzeggen? Zijn dat niet de oh zo zuivere en onschuldige Suthep & Co.?
  En het systeem van check & balance bestaat niet in Thailand, juist dankzij de grondwet van 2006 die nu door Suthep & Co. de hemel wordt ingeprezen.
  Graag wil ik ook melden dat er naast de Bangkok Post en The Nation nog andere Thaise kranten en nieuwssites zijn, die zeker even goed zijn als het lang niet onpartijdige leesvoer van de farang. Maar ja, die andere kranten en sites publiceren in het Thais en zijn bestemd voor het “domme en onopgevoede” Thaise plebs, niet voor de superieure farang!
  Thaksin & Co. zijn geen heiligen en de partij Pheu Thai doet vele domme dingen. Maar laten uitschijnen dat Suthep & Co. beter zijn en meer democratie en groter moreel gedrag in de politek nastreven is ronduit lachwekkend.

  • danny zegt op

   beste Paul,
   Als een senaat wordt gekozen door een corrupte regering weet waarschijnlijk ook jij ,dat dit een land en een oppositie niet ten goede komt.
   Suthep wil zeker wel verkiezingen , maar wil wel eerst hervormingen uitvoeren in het bestaand corrupt kiesstelsel en geef hem eens ongelijk.
   Het systeem van check en balans bestaat inderdaad niet in Thailand ,maar het is wel een land met een ontwikkeling daar naar toe.
   Ik ben geen fan van Suthep , maar het is wel goed dat hij de corruptie aan de orde heeft gebracht.
   Ik heb wel bewondering voor de vele mensen die daar voor de straat op zijn gegaan en zich uiten tegen de corruptie. Het is goed dat deze enorme hoeveelheid mensen er blijven, totdat er nieuwe eerlijke mensen gekozen kunnen worden in een nieuwe regering……misschien Abhisit als hij door de rechter wordt vrijgesproken van alle blaam.
   Suthep kan het mijns inziens niet worden ,vanwege zijn verleden, waar hij wel spijt van heeft ,maar ik vind dat je van onbesproken gedrag moet zijn als politiek leider en ook genoegen moet nemen met bijvoorbeeld een Balkenende norm i.p.v je te verrijken met de staatskas d.m.v steekpenningen aan grote bedrijven (Thaksin )
   Als jij niet in Suthep gelooft ,dan zijn er altijd nog de vele mensen op straat in Bangkok , die vredelievend al maanden in hun eigen tijd en vaak na hun werk en zonder betaling tegen de corrupte regering zijn en andere corrupte zaken. Hoe anders was dat met al die opgetrommelde roodhemden met al hun gewelddadigheden en doorlopende oproepen tot gevecht en brandstichting.
   Ik ben blij dat het hof opnieuw een goede uitspraak heeft gedaan ,niet voor mij , maar voor het land in politieke ontwikkeling ….Thailand.

 4. Roger Hemelsoet zegt op

  Volgens mij mist hierbij Thailand schromelijk de trein van de modernisering en vooruitgang en gaan waarschijnlijk in hun oudbollig en conservatief regeren blijven steken voor lange tijd.

 5. janbeute zegt op

  En het hopen op een nieuwe regering met Suthep en zijn handlangers .
  Hangt zeer zeker aan een dun zijden draadje .
  Dus rest de vraag alleen nog , wie is en uit welke personen bestaat straks het nieuwe Management team van Thailand ???
  Dat Thailand hopenlijk kan gaan redden van de ondergang .
  Wie het weet mag het zeggen .

  Jan Beute .

 6. Leo de Vries zegt op

  Beste allen,

  al met al word er niemand beter van. Dit is weer een zoveelste schade voor het land wat vanaf de 13e januari gaat beginnen. Toeristen blijven weg, airlines annuleren nu al vluchten ,de hotel bezetting is gekelderd met 50% etc er zijn alleen maar verliezers in deze kwesties. Ik heb de ellende mee gemaakt in 2010 en hoop dat het nu niet weer tot dezelfde doden en gewonden aantal komt.

  • Roger Hemelsoet zegt op

   @Leo, Net daarom denk ik dat het leger de komende dagen er grote kuis gaat in houden in die betogingen. Ze kunnen toch niet toestaan dat Bangkok dagenlang misschien weken lam gelegd, zeg maar gegijzeld wordt door rechtse extremisten, zoals Suthep eerder al genoemd werd op dit blog? We weten toch allemaal waar extremisme toe leidt, ongeacht of het van links of van rechts komt?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website