Het ministerie van Volksgezondheid start volgende week met een proef bij 19 ziekenhuizen om medicijnen te laten bezorgen bij patiënten.

Hierdoor wil men o.a. de verkeersoverlast rond ziekenhuizen terug dringen en verspilling van medicijnen tegengaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft daarover met Thailand Post een overeenkomst afgesloten.

Bijkomend voordeel is dat Thai geen reiskosten meer hoeven te maken om de medicijnen op te halen. Wel moet men 100 baht per bezorging betalen. Ook is het mogelijk om niet gebruikte medicijnen te retourneren.

Medicijnen worden voortaan voor een maand voorgeschreven en niet meer zoals nu voor vier maanden.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


4 reacties op “Ministerie van Volksgezondheid begint bezorgdienst voor medicijnen”

 1. erik zegt op

  Dat is bij ons al in het staatsziekenhuis Nongkhai General. Honderd bath extra maar men moet jouw hut wel kunnen vinden en het buitengebied is hier groot en veel straten hebben geen naam, als je het rode pad al ‘straat’ mag noemen. Maar het is een goede ontwikkeling en niet alleen voor de drukte op straat maar ook in het ziekenhuis zelf.

  Het is eerst aanschuiven om te mogen betalen en dan (langer) aanschuiven aan het uitgifteloket van de medicatie. Aan de andere kant is de medicatie stukken goedkoper dan in het grote particuliere ziekenhuis en nimmer buiten houdbaarheidsdatum.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 2. Fransamsterdam zegt op

  Dit bericht verbaast mij. Ik zou denken dat in een land met zoveel apotheken die de distributie wel zouden verzorgen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)
 3. Leo Th. zegt op

  Het tegengaan van verspilling van medicijnen is een goede zaak. Een maximale dosis voor één maand zou daaraan kunnen bijdragen, alhoewel dat toch ook lastig voor chronisch zieke patiënten zou kunnen zijn. Meer effectief zou wellicht zijn om de in Thailand ingeslopen gewoonte om voor alles en nog wat pillen voor te schrijven in te dammen en in ieder geval de verscheidenheid van de medicatie te beperken. Het teruggeven van ongebruikte medicijnen is in Nederland en naar ik aanneem ook in België niet mogelijk. Als de fabrikanten of apothekers nu een systeem zouden hanteren om verstrekte doosjes/potjes met pillen te voorzien van een zegel, zodat kan worden vastgesteld dat het niet geopend is geweest, lijkt het mij een flinke besparing op te leveren om niet gebruikte medicatie te kunnen retourneren. Gaat natuurlijk ten koste van de winstmarge van de fabrikanten, ik zie het dan ook in Nederland/België niet gebeuren.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: +2 (obv 2 stemmen)
 4. walter zegt op

  In Nederland kent men de Baxterrol, daarin zitten de medicijnen verpakt per dag en tijdstip van inname, kan wekelijks gehaald of gebracht worden bij/door de plaatselijke apotheek. voorkomt verspilling van medicijnen. Nu ik in Thailand woon heb ik een afspraak met de plaatselijke apotheek en dat werkt prima maar moet ik wel mijn eigen regie voeren. Naar mijn mening zouden ziekenhuizen moeten samenwerken met de apotheken in Thailand.
  In Nederland kunnen niet gebruikte medicijnen bij de apotheek worden ingeleverd welke voor vernietiging zorgt. Niet gebruikte medicijnen worden nimmer hergebruikt wat ik me kan voorstellen omdat de apotheek verantwoordelijk is voor de verkoop en volledig aansprakelijk is voor eventuele ongewenste gevolgen.
  Trouwens dit systeem bestaat al jaren in Nederland en werkt perfect, het doel is overigens om te voorkomen dat medicijnresten in het drinkwater terecht komen.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Waardering: 0 (obv 0 stemmen)

Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website