Het Thailand Information Center for Civil Rights and Investigative Journalism (TCIJ) beschuldigt een voedselgigant ervan social media en media te betalen om negatieve berichten over het bedrijf te voorkomen.

Hoewel de naam van het bedrijf niet genoemd wordt in het gisteren op de website van de TCIJ geplaatste rapport is wel duidelijk dat Charoen Pokphand Foods Plc (CPF) wordt bedoeld. De public relations afdeling van het bedrijf was er als de kippen bij om te verklaren dat met het rapport is geknoeid is  en dat informatie is verdraaid. [pun intended]

TCIJ-directeur Suchada Jakpisut zegt dat de TCIJ eind vorig jaar in het bezit is gekomen van het rapport en dat het de documenten bij veel bronnen heeft gecontroleerd. Suchada wil niet zeggen wie het rapport heeft samengesteld.

Volgens het rapport ontvangen achttien media-organisaties en functionarissen bij radio, tv en de gedrukte media geldbedragen, variërend van 10.000 tot 250.000 baht per maand. Eén bepaalde organisatie (eveneens niet bij name genoemd) of individu zou meer dan 7,7 miljoen baht hebben ontvangen. Wanneer dit is gebeurd, zegt het rapport niet.

De TCIJ concludeert uit het rapport dat het bedrijf een zorgvuldig uitgekiende strategie heeft om vertegenwoordigers van de media te benaderen en met hen goede relaties te onderhouden. Wanneer tv-stations negatieve berichten uitzenden, krijgt de leiding bezoek van het bedrijf om een ‘verklaring’ te geven. Het bedrijf zou ook politieofficieren betalen om er zeker van te zijn dat zijn naam niet in politierapporten voorkomt, waarop de media de hand leggen.‘Kunnen we dit beschouwen als een soort van corruptie’, vraagt Suchada zich retorisch af.

Punninee Nanthapanich, vice-president van CPF, zegt dat de betalingen aan de media een normale praktijk zijn; het gaat om sponsoring van activiteiten als golftoernooien en seminars. Maar veel geld is daarmee niet gemoeid. Hij geeft toe dat nauwe banden me de mediaorganisaties worden onderhouden omdat ze er advertentieruimte kopen. ‘Maar ik kan bevestigen dat we nooit betalen om de media te kopen, zodat ze nieuws verbergen of vervormen.’

De National Press Council of Thailand en de News Broadcasting Council of Thailand hebben gisteren een panel gevormd, dat de zaak gaat onderzoeken.

(Bron: Bangkok Post, 15 juli 2014)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website