‘Dit is een alarmerende toename van tienerzwangerschappen, zelfs vergeleken met de andere Asean-landen’, zegt Wassana Im-em, assistent-vertegenwoordiger van het VN Population Fund Thailand.

Het fonds luidt in een gisteren uitgebracht rapport, getiteld ‘Motherhood in Childhood: Facing the Challenge of Adolescent Pregnancy’, de noodklok over de tienerzwangerschappen in Thailand. Die zijn tussen 2000 en 2012 toegenomen van 31 naar 54 per 1000 meisjes. Elke dag worden 355 vrouwen jonger dan 20 jaar moeder en circa tien van hen zijn jonger dan 15 jaar. Het gemiddelde in de regio Azië-Pacific bedraagt thans 35 per 1.000.

Het toenemend aantal tienerzwangerschappen dient de Thaise samenleving wakker te schudden dat een nieuwe benadering nodig is op het gebied van seksegelijkheid en seksuele voorlichting aan zowel jongens als meisjes, bepleiten experts. Anders zal de toename een economische last gaan vormen omdat de beroepsbevolking door de verouderende bevolking krimpt.

Casper Peek, de UNFPA vertegenwoordiger voor Thailand, zegt dat de stijging in veel ontwikkelingslanden te wijten is aan armoede, maar in Thailand veroorzaakt wordt door de botsing tussen de traditionele Thaise culturele normen en de snel veranderende levensstijl van teenagers, waaronder hun gedrag op seksueel gebied. Om aan deze trend een eind te maken, moet jongens geleerd worden meisjes te respecteren. En meisjes moet geleerd worden om zichzelf te respecteren, een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen en te weigeren misbruikt te worden.

Peek pleit voor betere seksuele voorlichting, toegang tot reproductieve gezondheidsdiensten en het mondig maken van meisjes op economisch en sociaal gebied. Dit is niet alleen de verantwoordelijkheid van meisjes, maar ook van de jongens, hun ouders, de gemeenschap en de samenleving als geheel, zegt hij. ‘Tenslotte is zwangerschap van een minderjarige illegaal.’

(Bron: Bangkok Post, 14 maart 2014)

6 reacties op “VN luidt de noodklok over stijging tienerzwangerschappen”

 1. chris zegt op

  In mijn eigen Thai omgeving ken ik geen voorbeelden van tienerzwangerschappen. Ik zie er echter wel een geval aankomen. Een meisje van 13 jaar dat min of meer verwaarloosd wordt door haar ouders die gescheiden leven. De moeder heeft zich nooit echt wat van haar aangetrokken, leeft in een andere stad en is vooral bezig met andere mannen, drank en wellicht ook drugs. Als moeder (35 jaar oud) de dochter belt gaat het altijd over geld. En niet van moeder naar dochter maar omgekeerd. Of ze opa niet kan bellen om geld dat ze vervolgens naar moeder kan doorsluizen. De vader (37 jaar oud) is vorig jaar terugegekeerd uit Indonesie waar hij 3 jaar lang gewerkt heeft. Al zijn geld heeft hij haar daar opgemaakt en hij heeft ook nooit geld overgemaakt naar Thailand. Hij heeft nu onregelmatig werk maar is wel heel regelmatig dronken. Neemt zijn dochter soms mee naar de kroeg waar zijn vrienden verlekkerd naar haar (kunnen) kijken. Of ze echt naar school gaat controleert hij niet. En de dochter is – nu ze een vriendje heeft die wel aandacht aan haar besteedt – slim genoeg om de rest van de familie tegen elkaar uit te spelen. Ze liegt waar ze slaapt en neemt haar mobieltje niet op als haar dat niet uitkomt. Condooms, de pil: te duur in vergelijking met een pilsje of Thai whisky. Ik wacht op het moment tot mijn Thai vriend (haar oom) belt met de mededeling dat ze zwanger is. Het kan niet uitblijven.

  • Dick zegt op

   waarom onderneem jij geen actie? Geef dat meisje via je vriend (haar oom) een paar condooms en laat die man haar vertellen over het hoe en waarom. Uiteraard moet je dit niet 1 malig doen maar structureel. Wellicht helpt het en anders heb je in ieder geval geprobeerd om een zwangerschap van dat kind te voorkomen.

 2. kees zegt op

  Helaas kan ik genoeg voorbeelden in de Isaan.
  En die hebben niets met gescheiden ouders/drank of drugs te maken.
  De meisjes willen het gewoon proberen en durven echt niet om condooms te vragen.
  Laat staan dat ze tegen hun vriendje vertellen dat die er een moet gaan kopen.
  Probleem word door de ouders opgelost met trouwen. (bruidschat)
  Hierna gaat een ieder zijn eigen weg en heeft het meisje een probleem.
  Bij mijn dochter in de klas zijn dit schooljaar 2 meisjes van school gestuurt
  Zwangere meisjes geven de school een slechte naam dus moeten ze stoppen.
  Nee, er is veel werk voor de vrouwelijke minister president in thailand.
  Zij zou als vrouw voor een verandering kunnen zorgen, maar doet dat helaas niet.

 3. LOUISE zegt op

  Hallo Paul,

  Ok, de voorlichting is gegeven en de jeugd durft er zelfs over te praten tegen vriendje of vriendinnetjes,
  Komt het volgende probleem.
  Wie draait op voor de kosten van een condoom???
  De pil is voor het meisje, maar denk je nu echt dat de jongen zich geroepen voelt om een condoom in zijn zak te hebben?
  Dit onderwerp moet over een paar schijven gaan.
  Te beginnen met de ouders.
  En dit is het zwaarste en het meest heikele punt.
  Een denk-patroon veranderen.

  Dan de jeugd, van 2 kanten.
  De ouders en school.

  En dan de heren er van overtuigen dat het hun geld gaat kosten, dus gewoon zorgen dat ze condooms bij zich hjebben en niet meer de stomme opmerking kunnen maken: “”Wie het krijgt mag het houden””.

  LOUISE

  • HansNL zegt op

   Louise, je hebt helemaal gelijk.

   Maar……

   Zoals altijd zitten er twee kanten aan elke zaak.
   Als je zo eens rondkijkt in Thailand, en vooral in de Isan, merk je op dat als een jongen met een meisje uitgaat, het meisje betaalt.
   Als ik zo eens met mijn dochter spreek over hoe meisjes zich gedragen tegenover jongens kun je alleen maar spreken over rolbevestigend, de man is alles, de vrouw is onderdanig.
   Dochterlief sprak de magische woorden, het moet haast wel zo zijn dat die meiden denken dat die jongens voorzien zijn van een gouden geslachtsapparaat.

   Maar ja, wat wil je, de heren der schepping in wording mogen alles, de meisjes niets.
   Let maar eens op in een restaurant waar moeder en zoon samen eten.
   Zoonlief wordt gevoerd door moeder, met een verliefde blik in de ogen, en moeder eet niets.
   Een kennis van me woont in een soi waar een uirgebreide familie tegenover woont.
   Er huppelen drie to vier kinderen rond van kinderen of kleinkinderen waar de 85-jarige oma een oogje op moet houden, met niet al te beste resultaten.
   Drie jongens en een meisje.
   Als de jongens wat vernielen, en dat gebeurt nogal vaak, krijgt het meisje klappen.

   Zolang de maatschappij in Thailand de nadruk blijft leggen op jongens en meisjes op het tweede plan blijft zetten, zal er niets veranderen, of wellicht wel maar dan veel te langzaam.

   Ik heb eens ergens gelezen dat in Bangkok meer dan 30% van de meisjes tussen 12 en 18 jaar een of meer kinderen hebben.
   Ik geloof het.

   Mijn dochters?
   Aan de pil en condooms in de tas.
   Opa is het daar helemaal niet mee eens, vooral als bacchus meedoet, maar dat is dan jammer, op dat ogenblik dat hij meent weer eens zijn mening te moeten ventileren speel ik even de baas in huis.
   Dat helpt fantastisch, ik betaal samen met zwagerlief zijn “pensioen”, dus is hij wat voorzichtig en staat hij open voor mijn mening.

 4. RonnyLatPhrao zegt op

  Paul,

  Die automaten bestaan zeker en je vindt ze meestal in de buurt van toiletten.
  In Bangkok en de toeristische plaatsen moet je niet te ver zoeken.

  Buiten de genoemde plaatsen (en dan heb ik het niet alleen over de Isaan) is het iets anders en is het niet zo vanzelfsprekend om deze automaten tegen te komen.
  Daar zijn die automaten meer uitzondering dan regel.

  Dat er wat aan de voorlichting kan gedaan worden is zeker, evenals het juiste gebruik van de voorbehoedsmiddelen.
  Maar net als met zoveel dingen in Thailand wordt er wel geroepen dat er iets aan gedaan moet worden, maar daar blijft het meestal bij.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website