Vier rechters ontslagen; drie gewaarschuwd

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
12 augustus 2014

Vier rechters , waaronder een voormalige vice-president van de Supreme Court en een voormalige president van de Appeals Court, zijn door de juridische commissie ontslagen omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan grove disciplinaire overtredingen.

Drie andere rechters hebben een waarschuwing gekregen; hun salaris is bevroren en wordt voorlopig niet verhoogd. Dit meldt Veera Prateepchaikul in zijn wekelijkse column in Bangkok Post.

Het bericht ben ik niet in de krant tegengekomen. Het staat wel op Post Today Online, de Thaise versie van Bangkok Post, en heeft al sinds het op vrijdag werd geplaatst ruim 85.000 hits en 12.500 shares gescoord. Commentaren ontbreken, hetgeen Veera logisch vindt gezien het risico van minachting van de rechtbank.

Van de vier rechters verliezen twee hun pensioen; de andere twee mogen hun pensioen houden. Volgens persbureau Isra hebben ze de regelgeving ten aanzien van borgtocht overtreden door verdachten van verkrachting en drugshandel op borgtocht vrij te laten.

Veera schrijft verder dat de bevolking in het verleden met ongeloof heeft gereageerd op een aantal vonnissen. Hij noemt als voorbeeld een vrouw die 10 jaar gevangenisstraf kreeg omdat ze een mango voor haar hongerige kinderen had gestolen.

Een jongeman, veroordeeld wegens roekeloos rijgedrag, die enkele personen de dood had ingejaagd, kreeg een voorwaardelijke straf omdat het zijn eerste overtreding was en hij bekend had.

(Bron: Bangkok Post, 11 augustus 2014)

Zie ook: Prima journalistiek over klassejustitie en draagmoederschap

5 reacties op “Vier rechters ontslagen; drie gewaarschuwd”

 1. Sir Charles zegt op

  Dat de strafmaat in de Thaise wet in veel gevallen sterk verschilt van het Nederlandse rechtssysteem en zodanig omschreven staat, valt te billijken. Of je dat nu leuk vindt of niet, ander land, andere gewoonten’.

  Doch 10 jaren(!) detentie opgelegd krijgen voor het stelen van een mango is natuurlijk buiten alle proporties, daarin heeft de rechter geen greintje mede-menselijkheid getoond.

  Ongelooflijk en niet leuk en heb daar expliciet kritiek op omdat in zo’n zaak nou eenmaal mijn cultureel sensitieve eigenschap naar boven komt waar ik me absoluut niet voor wil schamen.

 2. chris zegt op

  beste Sir,
  Je hebt terecht vraagtekens bij de mede-menselijkheid van de rechter. Ik ook. Blijkbaar is het volgens de wet mogelijk om mensen die een mango stelen voor 10 jaar achter slot en grendel te zetten. Anders was het niet gebeurd. Dat is een wet die door een regering in dit land in het verleden is aangenomen en kan worden gewijzigd via een normale parlementaire behandeling. Dat is zelfs na deze uitwas niet gebeurd, door geen enkele regering. Blijkbaar niet belangrijk genoeg. Of de regering is daar niet op gewezen.
  Maar zoals Nederland van buitenlanders niet wil horen hoe WIJ om HOREN te gaan met drugsgebruik of prostitutie gaat het niet aan dat expats gaan vertellen hoe de wetgeving in Thailand BEHOORT te zijn.
  Productiever zou zijn om deze verontwaardiging (niet over de rechter maar over de inhoud van deze wet met zo’n strafmaat) om te zetten in het helpen van Thai om deze wet gewijzigd te krijgen. Daar lees ik niks over.

  • Toon zegt op

   “Thai helpen om deze wet gewijzigd te krijgen”.
   Indien wij hen helpen laten wij dus impliciet/expliciet WEL zien hoe hun wetgeving behoort te zijn.
   Bovendien neem ik aan, dat de Thai zelf mans/vrouws genoeg zijn om zonder hulp een wet te wijzigen.

  • Sir Charles zegt op

   Moderator: niet chatten svp

 3. Chang Noi zegt op

  Ten eerste denk ik dat deze rechters nog een ander appeltje te schillen hadden met de huidige machthebbers. Of andersom.

  Ten tweede denk ik dat de wet alhier met opzet zo inelkaar is gezet dat je heel makelijk die vervelende zaken-partner of concurent voor 10 jaar de bak ik kan werken. Ergo gelijk de reden waarom de wetgeving niet gewijzid worden.

  Er zijn overigens nog lulligere reden waar je 15 jaar voor de bak in kunt alhier.

  O ja ten derde denk ik dat de bevolking met opzet niet mans/vrouws genoeg wordt gehouden (door slechte educatie).


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website