Het verzoeningsgebaar van premier Yingluck stuit op een onverzettelijke houding van actieleidder Suthep Thaugsuban. Haar aanbod af te treden en het Huis van Afgevaardigden te ontbinden, wanneer daarmee een eind komt aan de protesten, is onvoldoende. Het ´Thaksin regime´ moet met wortel en tak worden uitgeroeid.

Vandaag gaan de demonstranten opnieuw proberen het hoofdbureau van de gemeentepolitie Bangkok over te nemen. Suthep, die eerder heeft gezegd dat zondag de ‘Victorie’ zou brengen, heeft besloten de acties voort te zetten. Hij blijft vasthouden aan zijn actiedoel: het optuigen van een ‘Volksraad’ en een ‘Volksparlement’, een eis die vierkant wordt afgewezen door Yingluck. ‘Als premier kan ik alleen doen wat onder de grondwet mogelijk is. Er is geen wet die zoiets mogelijk maakt.’

Gisteren rolden enkele koppen aan overheidszijde. Vice-minister-president Pracha Promnok, die de leiding had van het Centre for the Administration of Peace and Order (Capo), is vervangen door minister Surapong Tovichakchaikul (Buitenlandse Zaken). Dit is gebeurd met het oog op het image van Thailand in de internationale gemeenschap. Ook is de commandant van de oproerpolitie bij de Chamai Maruchet brug vervangen.

De meeste incidenten vonden gisteren plaats op vier plaatsen bij het Governement House, het hoofdbureau van politie en het parlement. De demonstranten begonnen er prikkeldraad en betonnen barrières weg te halen, wat de politie beantwoordde met traangas, waterkanonnen en rubber kogels.

’s Avonds probeerden demonstranten de barrières bij de Chamai Maruchet brug te slopen met behulp van een bulldozer, maar ook die poging mislukte. Meer succes hadden de demonstranten op de Pol 1 kruising: ze sloopten drie van de vier rijen met betonnen platen, waardoor ze het hoofdbureau van politie dicht naderden. De politie heeft zich er 5 meter teruggetrokken. De demonstranten gebruiken grote ventilatoren om het traangas terug te blazen en leggen zakken, gedrenkt in water, over traangasgranaten.

Drie personen liepen schotwonden op, van wie één ernstig gewond is. In totaal liepen een kleine honderd mensen verwondingen op, de meesten als gevolg van traangas. Bij de Royal Turf Club in Nang Loeng is een veldhospitaal ingericht. Volgens het ministerie van Volksgezondheid zijn sinds zaterdag 221 personen gewond geraakt. Drie personen zijn om het leven gekomen.

De Tourism Authority of Thailand (TAT) meldt dat de boekingen voor deze en volgende maand uit de vier belangrijkste toeristenmarkten, Asean, Zuid-Azië, Oceanië en Afrika beginnen terug te lopen. Aziatische toeristen gaan naar andere landen of veranderen hun bestemming in Thailand naar andere provincies dan Bangkok. De Mice-industrie (meetings, incentives, conventions en exhibitions) kampt met 30 procent annuleringen. Tien evenementen gaan niet door. De Accor Group (24 hotels in Bangkok) zegt nog geen annuleringen te hebben ontvangen.

Eenendertig landen hebben een reisadvies voor Thailand afgegeven, waarvan drie op niveau 3. Wat dat inhoudt, vermeldt de krant niet. Niveau 5 is een advies om een land te mijden.

(Bron: Bangkok Post, 3 december 2013)

Meer over de gebeurtenissen van gisteren in Breaking News van 2 december. Later vandaag meer nieuws in Nieuws uit Thailand. Zie verder Breaking News van 3 december.


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Verzoeningsgebaar Yingluck maakt geen einde aan protesten”

 1. Dick van der Lugt zegt op

  03:42 Politiehelikopters hebben vanochtend leaflets uitgestrooid met de waarschuwing het gebied bij het Democracy Monument op de Ratchadamnoen Avenue en het regeringscomplex aan de Chaeng Wattana Road te ontruimen. Vermoed wordt dat de autoriteiten van plan zijn de tegenaanval in te zetten.

  Ook meldt de tekst dat tegen actieleider Suthep Thaugsuban een arrestatiebevel wegens rebellie is uitgevaardigd. De politie is van plan Suthep te arresteren. ‘Daarom vragen we de medewerking van onschuldige mensen om niet verwikkeld te raken in dit misdrijf en illegale protesten te vermijden.’

  Vanmiddag wordt door militaire eenheden op een ander deel van de Ratchadamnoen Avenue geoefend voor de feestelijkheden ter gelegenheid van de verjaardag van de koning op 5 december.

 2. Gerrie Q8 zegt op

  Hoop niet dat mijn voorspelling uit gaat komen, maar dit gaat fout! Er gaan slachtoffers vallen zoals destijds bij de ontruiming van de blokkade door de roodhemden in 2010. Mocht het gebeuren, dan kan er ook een arrestatiebevel tegen Jingluck c.s. worden verwacht. Nogmaals; hoop dat ik ongelijk krijg.

 3. janbeute zegt op

  Wat ik dan weer niet begrijp is , na al die onlusten en rellen ,waarvan er nu al enkele doden zijn te betreuren , van de afgelopen dagen en mischien nog komende dagen .
  Misschien is het de show must go on .
  Maar een reden om feest te vieren onder deze omstandigheden zou ik niet zien zitten .
  Beter was het show spektakel af te blazen , of in iedergeval te minimaliseren op een eenvoudig en gepaste wijze .
  Een toespraak tot het Thaise volk , om te komen tot bezinning mis ik ook tot op heden .
  Dan maar hopend op een beter en volgend jaar .

  Jantje .


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website