Verwarrend eind aan rubberprotest

Door Redactie
Geplaatst in Nieuws uit Thailand, Uitgelicht
Tags:
7 september 2013

Soms vraag ik mij af of de verslaggevers van Bangkok Post wel de eigen krant lezen. Vrijdag meldde de krant dat de blokkades in drie provincies voor een week waren opgeschort; vandaag meldt de krant met hetzelfde gemak dat de blokkade in Cha-uat (Nakhon Si Thammarat) gisteren werd opgebroken.

De rubberboeren verkeerden in de veronderstelling dat hun vertegenwoordigers na vijf uur overleg met een regeringsdelegatie overeenstemming hadden bereikt, maar later zeiden de onderhandelaars dat de regeringsdelegatie ten onrechte had aangekondigd dat ze het eens waren geworden over een rubberprijs van 90 baht per kilo unsmoked rubber sheet. Niet waar, de boerenvertegenwoordigers waren slechts gezakt van 100 naar 95 baht.

Verwarring alom dus en ook bij mij, want het krantenbericht munt niet in helderheid. Puntsgewijs de belangrijkste feiten [?]:

  • Veertig boerenvertegenwoordigers voerden in Nakhon Si Thammarat overleg met drie ministers. Ze zakten tijdens het gesprek van 100 naar 95 baht, maar de regering hield vast aan 90 baht.
  • Na het overleg gaf vice-minister-president Pracha Promnok een persconferentie, waarop hij zei dat overeenstemming was bereikt over 90 baht. Boerenvertegenwoordigers ontbraken op die persconferentie.
  • De boeren die snelweg 41 in Cha-uat twaalf dagen bezet hadden gehouden, braken de blokkade op. Ook de blokkade van de Ban Nong Dee kruising werd beëindigd.
  • Boerenvertegenwoordiger Amnuay Yutitham, die had deelgenomen aan het overleg, zei dat rubberboeren in het district Tha Sala op 14 september gaan demonstreren voor een rubberprijs van 100 baht. ‘Vanwege de onoprechtheid van de regering, gaan we terug naar de oorspronkelijke eis van 100 baht. En we overleggen of we het protest uitbreiden.’ Hij zei dat bij een volgend overleg premier Yingluck aan tafel moet zitten.
  • Kajbundit Rammak, een vertegenwoordiger uit Sonkhla, haalde uit naar het regeringsteam. ‘Het is niet waar dat de boeren tevreden zijn met 90 baht.’ Hij kondigde aan dat ze op 14 september het immigratiekantoor in Sadao gaan blokkeren.
  • Premier Yingluck sprak gisteren met de particuliere sector over de rubberindustrie. Ze zei dat op de lange termijn zonering nodig is ter verzekering van een hoge productie, goede kwaliteit en kostenbeheersing. Wanneer de kosten van natuurlijke rubber kunnen worden teruggedrongen, kan ze concurreren met synthetische rubber en zullen fabrikanten de natuurrubber kiezen.

(Bron: Bangkok Post, 7 september 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website