Een verrassend geluid: premier Yingluck roept alle politieke partijen op het initiatief van partijleider Abhisit te steunen, die probeert de politieke impasse te doorbreken. Ook degenen die sceptisch reageren op het initiatief van haar politieke tegenstander, vraagt ze hem steun te geven.

‘Wanneer  de dingen leiden tot iets wat Abhisit wil, dan is dat goed voor het land. De regering staat open voor elk initiatief dat een oplossing biedt voor de politieke crisis’, zegt ze. ‘Ik wil Abhisit de tijd geven om aan zijn voorstel te werken. Vraag je niet af of hij oprecht is. Als we deze poging verwelkomen en mogelijkheden voor gesprekken creëren, kan dat tot een oplossing leiden. We moeten hem morele steun verlenen en helpen het land uit de crisis te trekken.’

Yingluck hoopt ook dat Abhisit met actieleider Suthep Thaugsuban in gesprek gaat. ‘Hij is de meest geschikte persoon om met Suthep te praten.’ Suthep reageerde vorige week enigszins cryptisch op het initiatief van Abhisit met de woorden: ‘Benoem jezelf niet tot tussenpersoon. Het maakt niet uit of ik ze [meervoud] ken, of ik met ze werk of dat ik dicht bij hen sta. Probeer het niet.’

Abhisit, voormalig oppositieleider, lanceerde vorige week in een video zijn plan om met sleutelfiguren en groepen over hervormingen te willen praten. Al eerste sprak hij vorige week met de permanent secretaris van het ministerie van Justitie en gisteren had hij een gesprek van twee uur met de legeroppperbevelhebber. Vandaag staat een gesprek met de Kiesraad op het programma; ook vandaag hoopt hij adviseur Banharn Silpa-archa van coalitiepartij Chartthaipattana te kunnen ontmoeten.

Wat Abhisit precies voor ogen staat, valt moeilijk te destilleren uit de berichtgeving. In een commentaar in Bangkok Post vandaag schrijft redacteur Atiya Achakulwisut dat Abhisit probeert hervormingen (waar de protestbeweging op aandringt onder het motto Eerst hervormingen, daarna verkiezingen) en verkiezingen (waar de regering op aanstuurt) te combineren. ‘Hij brengt beide agenda’s samen in één proces dat leidt tot een vorm van hervormingsgezinde overgangsregering, waardoor voorkomen wordt dat het land verder verstrikt raakt in het onhandelbaar conflict.’

Atiya’s conclusie: ‘Het is zowel een compromis als een poging het pro-verkiezingen standpunt van de regering en de oplossing van de protestbeweging, eerst hervormingen, samen te brengen.’

En met deze ‘uitleg’ moeten we het als farangs maar doen.

(Bron: Bangkok Post, 29 april 2014)

10 reacties op “Verrassend: Premier Yingluck steunt initiatief Abhisit”

 1. Jan de Schipper zegt op

  Thailand kan niet om verkiezingen heen, de laatse keer mislukte dat omdat Suthep en co die hebben tegengewerkt of eenvoudig de kiezers verhinderde om te kunnen stemmen, dat kan natuurlijk nooit een democratisch proces frustreren. Na verkiezingen is een soort coalitie goed denkbaar, Suthep zie ik als een probleem, een dictator en iemand waarvan men zegt dat hij crimineel achtig is ? Lastig genoeg, gelukkig staat het leger klaar als de nood aan de man komt, dan wordt een Generaal de baas, dat scenario hangt boven de markt, en misschien is dat de enige voorlopige oplossing als de politiek er niet uit komt. Het gaat fout als rood en geel de straat op gaan om uit te vechten wie de baas in Bangkok is, dat is de slechtst denkbare optie.

 2. Marino Goossens zegt op

  Beste Jan Schipper,

  Men zegt dat Suthep crimineel zou zijn.Heeft men dat je gezegdt of heb je dat horen zeggen van enkele roodhemden.Als je naar de toespraken hebt geluisterdt van hem,dan kan je alleen maar concluderen dat hij op positieve hervormingen uit is.Er is geen heilige zonder verleden,en geen zondaar zonder toekomst.

  Mijn familie hier in Bangkok,is voor de helft rood en geel.Het valt mij wel op wie er voor de voorkeur geeft aan geweld.Waarschijnlijk komen ze van Mars.

  gegroet en laat het intellect overwinnen ,van de onderbuik gevoelens.

  Marino

 3. Franske zegt op

  Ik bekijk dit toch enigszins sceptisch hoor…
  Volgens mij voelt ze de bui al hangen, en probeert ze haar gezichtsverlies nu al te beperken door een goed woordje te doen voor Abhisit zijn onderhandelingspogingen. Terwijl ze voordien nooit rond de tafel wou zitten met de democraten.

  Maar samen aan tafel zitten en een compromis vinden om uit deze netelige situatie te geraken is mijn inziens inderdaad de enige oplossing. Ik hoop dat alle partijen dit ondertussen begrepen hebben.

 4. Jan Hendriks zegt op

  Ik word het langzaam maar zeker zat commentaar te lezen zonder dat men op de hoogte is van de Thaise politiek. Ook nu weer; het gaat niet aan om een bekend persoon als een dictator te betitelen en bovendien, kort door de bocht gaand, te vermelden van horen zeggen! dat deze persoon crimineelachtig is.
  Er zijn veel politieke conficten in de wereld waar helaas slachtoffers bij vallen. In Thailand heeft men dat deze keer bijna geheel weten te voorkomen en laten we hopen dat het zo verder verloopt.
  Echter lezers vermijd commentaar als u niet werkelijk op de hoogte bent van het verleden en heden van het Thaise politieke gebeuren en wat daarmee samenhangt.

 5. Bunnag luukey zegt op

  Het valt mij op dat die bekende persoon met goede bedoelingen en zijn aanhang van goede mensen steeds overheidsinstellingen met goed betaalde ambtenaren opzoeken. Waar arme mensen werken, komen zij niet.

 6. Soi zegt op

  Beste Jan, het gaat voor een farang niet meevallen om in de Thaise politiek door te krijgen hoe de hazen lopen. Laat ik het sterker vertellen: het gaat een farang helemaal niet lukken de Thaise politiek zonder meer te kennen. Er gebeuren zaken die op de keper beschouwd her en der wel wat raakvlakken hebben met NL – of Westers politieke verhoudingen, maar de achtergronden en werkelijke betekenissen ervan ontgaan farang terdege. Dat maakt de gebeurtenissen uiterst verwarrend. Dat mensen hun verwarring uiten in de vorm van stevige one-liners, soms weinig onderbouwd, vaak slechts vanuit onderbuikgevoelens, toont hun zorg en misschien wel angst voor de toekomst.
  Zorg en angst moet men kwijt kunnen op een blog als deze. Daar is niets mis mee. Ook al zijn de uitlatingen gespeend van alle nuance, het gegeven dat men er zo stevig in gaat geeft aan dat men er mee bezig is. Het is goed om te weten w i e er zo bezig zijn en w a t hen bezig houdt.
  Jouw oproep in het algemeen dat men zich op de hoogte zou kunnen stellen van ‘het verleden en heden van het Thaise politieke gebeuren en wat daarmee samenhangt’, ondersteun ik. Bij deze een link voor hen die geïnteresseerd zijn:http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Thailand_(1932%E2%80%9373) en http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Thailand_since_1973.
  Jouw oproep om commentaar te mijden steun ik aldus niet. Ik weet er wel raad mee.

 7. Jan Hoekstra zegt op

  Moderator: niet chatten svp

 8. Pim zegt op

  Waar bemoeien wij ons mee?
  Geloof ,geld en politiek is altijd een aanleiding tot oorlog .
  Heb je naaste lief en hoop dat dit aan je voorbij kan gaan .
  Iedereen die in Thailand is zoekt een leuke tijd .

 9. Jan Hendriks zegt op

  Mr.Soi u weet toch ook dat de door u gegeven links historische ontwikkelingen weergeven die grotendeels gespeend zijn van wat er allemaal onder de tafels gebeurd?

  Hoe kan het zijn dat iemand tijdens de verkiezingen aangeeft corruptie stevig te zullen aanpakken en daarbij zijn eigen vermogen bekend maakte. Vervolgens werden links en rechts ter ondersteuning stromannen op posten gezet mede om de massa door wat populistische maatregelen zand in de ogen te strooien. De meeste tijd werd echter besteed aan het zichzelf en familie enorm te verrijken onderwijl menend boven de wet te kunnen leven. Het geschuif van marionetten bleef natuurlijk te pas en onpas doorgaan. Drugs dealers werden stevig aangepakt; ca.2.500 werden om zeep gebracht waaronder ook tegenstanders van het regime. De groten in de drugshandel bleven buiten schot.

  Voor veel van de rijke families maakte e.e.a. niet veel uit zolang maar een familielid op een goede post aanwezig bleef. Er zijn families met leden die rood of geel zijn en dus van twee walletjes kunnen mee eten. Uiteindelijk werd de zeer slimme man veroordeeld en koos hij het hazenpad omdat er nog meer veroordelingen boven zijn hoofd hingen. Tot nu toe is hij in staat geweest een rol in het politieke theater te blijven spelen wat echter steeds minder is geworden.
  Een deel van de massa is inmiddels wijzer geworden en begrijpt gelukkig dat elkaar afslachten geen oplossing brengt.

  Ondertussen is corruptie tot het laagste niveau doorgedruppeld en heeft Thailand de naam gekregen een van de meest corrupte landen in de wereld te zijn. Ook de handel in en het gebruik van drugs is bij de laagst betaalden aangeland.
  Dat is de erfenis van, zoals u weet, een recente periode.

 10. top martin zegt op

  Farangs hebben in Thailand geen enkel kiesrecht. Ik zou zeggen, dat is ook goed zo, gezien wat wij er in HOLLAND van bakken. En in een land waar ik niet mag gaan kiezen intereszeerd het mij geen bal wat de politiek daar doet. Ik ben hier voor mijn lol en ik houdt mij aan de regels. That’s it.

  De Thais mogen in hun eigen land Bangkok plat gooien en de luchthaven sluiten (alles al gebeurd) als ze denken dat het nodig is. Dan reis ik via Laos of kom helemaal niet meer.

  Ergens een keertje zullen ook de Thais bemerken dat ze helemaal verkeerd bezig zijn, nl. alleen met hun zelf en niet global. Ze zullen het merken, . . als het te laat is, de achterstand in korte tijd nog in te halen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website