Buitenlandse toeristen zullen in de toekomst alleen Thailand binnen mogen, wanneer ze een reis- en ziektekostenverzekering hebben afgesloten.

De premie kan worden toegevoegd aan de prijs van een visum of de prijs van een vliegticket. Niet-visum toeristen zouden de premie bij een controlepost van Immigration moeten voldoen.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft dit woensdag voorgesteld tijdens een vergadering met Airports of Thailand, de beheerder van Suvarnabhumi, de Royal Thai Police en enkele andere ministeries. De maatregel werd met instemming begroet. Ze heeft tot doel de financiële last te verlichten van (overheids)ziekenhuizen, die gratis medische zorg aan toeristen moeten verlenen. Vooral ziekenhuizen in populaire toeristenplaatsen hebben hiermee te maken.

Het Vachira Phuket ziekenhuis bijvoorbeeld besteedde vorig jaar 3 miljoen baht aan de behandeling van buitenlandse toeristen maar die zeiden later dat ze geen geld hadden om ervoor te betalen. In enkele gevallen regelde AoT gratis vluchten om zieke toeristen terug te sturen naar hun eigen land. De verzekering zou ook de kosten van terugkeer van overleden toeristen moeten dekken.

Het ministerie gaat een sub-commissie aan het werk zetten om de details uit te werken. De vergadering werd uitgeschreven nadat het kabinet in januari had gevraagd een gezondheidszorgsysteem op te zetten voor buitenlanders die niet verzekerd zijn via een van de drie ziektekostenverzekeringen in Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 28 juni 2013)

23 reacties op “Verplichte verzekering voor buitenlandse toeristen”

 1. antony zegt op

  Persoonlijk vind ik dit een heel goed plan,het is te belachelijk voor woorden dat er op dit moment ook vele Nederlanders hier verblijven zonder een verzekering te hebben.
  Bij ziekte of ongeval draait daar dan de familie of “vrienden” voor op.

  • LOUISE zegt op

   Hallo Anthony,

   Mijn lieve hemel, wat een vooroordelen en aan de tekst te lezen uit die hele grote duim, of heb je al voor vele vrienden dit moeten betalen????
   Sorry, maar dit vind ik een beetje aan de onbehoorlijke kant geschreven.
   Maar ja, Dhr. Teun vindt die mensen ook oliebollen.

   Nu, wij beiden hebben hier ook geen verzekering.:):)
   En dit nu reeds ruim 5 jaar.
   5 jaar geleden ging de premie naar ongeveer 150.000.– baht, alsmede uitgesloten voor heel veel dingen, dus alleen voor een gescheurde vingernagel kon hij nog claimen, mits hij dus geen outpatient was anders kon je ook dat vergeten..

   Dat heeft J. Jordaan goed gezien.
   en dan ook nog bangkok pattaya ziekenhuis, die dus iemand laat verrekken van de pijn en nog niet eens een pijnstillende injectie geeft.
   Ik ook een keer in de nacht, geen adem cq zuurstof.
   kon bijna niet meer, maar wel eerst willen weten wie ik ben
   Wat zal nu de premie zijn??????????
   Toch gauw 185.000.-200.000. Mijn man is nu 71.
   Voor mijzelf 5 jaar geleden een claim ingediend van 65.000.– en om de een of andere redden werd deze afgekeurd.
   Nog geprobeerd, maar wat zijn dat een stelletje oplichters, dus gewoon maar de handdoek in de ring gegooid.
   Wel net de premie betaald en dat heb ik keurig terug gekregen.
   Dat heeft dat verzekeringskantoor keurig voor ons geregeld, nadat ik zei geen verzekering te willen hebben bij die oplichters.
   Ben nu 66, dus ook niet echt een jonge blom waaraan ze kunnen verdienen.
   Dit alles heft ons doen besluiten geen verzekering hier te nemen en gewoon zelf alles te betalen.
   Inmiddels dus aardig wat gespaard, waar wel al e.e.a. van gebruikt is, maar we kunnen samen nog een hoop ellende hebben voor dat dit potje leeg is.
   En mocht dit nodig zijn, hebben we nog wel een spaarvarkentje.

   En mocht het briljante idee van verzekeren bij de ticket of visa doorgaan, ben ik benieuwd in welke categorie wij thuis horen.

   • teun zegt op

    Louise,

    Als mijn naam genoemd wordt dan zal ik moeten reageren. Allereerst gaat het over TOURISTEN, die onverzekerd in de problemen komen. Dat zijn dus allereerst de door mij bedoelde “oliebollen”. Als je onverzekerd op reis gaat en er gebeurt wat dan moet je dus zelf de rekening betalen. En verder niet zeuren. Toch?

    Nu over de thaise verzekeringen, waar jij opeens over begint. Je bent 66 jaar en stelt, dat je 5 jaar geleden een premie van TBH 150.000 moest betalen. Ik weet natuurlijk niet wat voor verzekering en bij wie dat was, maar het lijkt mij sterk overdreven, dat je daar alleen een gescheurde nagel onder kon claimen.
    Mijn verzekering bedraagt ca. TBH 75.000 p/j. (ben overigens nu 64 j). En dat is redelijk in lijn met nederlandse premie.

    Je kunt natuurlijk niet verzekeren, maar “alles zelf betalen”. Dat gaat m.i. goed zolang het over gescheurde nagels gaat. Maar als het ernstiger is/wordt dan loopt het toch algauw flink op. Jullie betaalden in Nederland toch ook gewoon premie?

    Ik blijf er dus bij dat mensen, die bewust onverzekerd rondlopen niet horen te klagen noch over verzekeringsmaatschappijen noch over ziekenhuizen. Ieder moet zijn eigen rekeningen betalen of zou jij mijn medische kosten willen vergoeden, als ik geen geld of verzekering daarvoor had? Ziekenhuizen willen dat in principe ook niet, want er is altijd zoiets als kosten/baten.

 2. Dennis zegt op

  Ik ben minder enthousiast, hoewel ik natuurlijk begrijp dat een land of instelling niet wil opdraaien voor de kosten die een ander maakt, maar niet betaalt.

  Maar hoe denkt Thailand dit te gaan doen? Komt er een “insurance-tax” voor iedereen die binnenkomt en dat potje gebruiken voor de onbetaalde rekeningen? Daar ben ik niet enthousiast over, want zodoende schuift Thailand het probleem door naar de buitenlander en wel te verstaan ALLE buitenlanders die naar Thailand vliegen. Ook u en ik die WEL een verzekering hebben en ik (en ik neem aan ook u) wilt niet opdraaien voor Khun Onverzekerd die denkt “mij gebeurt niks”.

  Ook vraag ik me af hoe groot dit probleem nu echt is. Waarschijnlijk zijn over het algemeen Westerlingen wel min of meer verzekerd, hoewel er zoals door u aangegeven genoeg Nederlands zijn zonder verzekering. Maar het echte probleem zit waarschijnlijk in de mensen uit armere landen waar verzekeringen sowieso niet gemeengoed zijn, laat staan voor in het buitenland.

  Daarnaast zijn er denk ik ook genoeg Thais die onverzekerd zijn. Kortom, een probleem wat toch iets groter is dan alleen de buitenlander.

  • Khun Peter zegt op

   Vergis je niet er zijn behoorlijk wat Nederlanders die onverzekerd op reis gaan. Voor Engelsen geldt hetzelfde.

 3. Rob V. zegt op

  Dat je eist dat mensen (toeristen, migranten, expats, …) verzekerd zijn is prima. Maar waarom zou je alle toeristen een Thaise verzekering opleggen? Ik reis al voldoende verzekerd in, dan ga ik toch niet nogeens dubbelop betalen?! Dat zou te zot voor woorden zijn. Eis dan net zoiets dergelijks zoals mensen die naar Europa komen (Schengen gebied) dat ze bij kort verblijf (maximaal 90 dagen) kunnen aantonen een medische reisverzekering met voldoende dekking te hebben. En bij langer verblijf (migratie) verplicht zijn zich bij een zorgverzekering aan te sluiten. Dan heb je geen gedoe met onbetaalde medische rekeningen maar ook geen dubbele premies!

  • Khun Peter zegt op

   Hallo Rob, ik denk dat ze zullen kiezen voor een systeem zoals Cuba die ook kent. Daar geldt dat als je kunt aantonen met een Engelstalige verklaring dat je reisverzekering hebt afgesloten met dekking voor medische kosten, het voldoende is. De reisverzekeraar moet dan wel voorkomen op een lijst met een, door Cuba, erkende verzekeraars. Mocht Thailand dat niet doen dan is het gewoon een ordinaire maatregel om de staatskas te vullen, een soort toeristenbelasting.

   • Rob V. zegt op

    Dat mag ik hopen. Anders wordt het inderdaad een extra toeristen belasting, dan betaal je dus een soort van “aankomst” belasting (de Thaise medische reisverzekering) én bij vertrek ( wat sinds een aantal jaar automatisch in de vliegticket verekend is). Dan nog voorzie ik kleine problemen: toeristen die met hun Nederlandse/Duitse/Spasnse polis aan komen zetten of vergeten een kopie van polis papieren mee te nemen. Kunnen die straks hoog en laag springen maar alsnog in de Thaise pot moeten storten.

    Uit het oogpunt van corruptie zou het ook handig zijn als er niet cash betaald hoeft te worden bij een ambtenaar maar dat jij bij niet aantoonbaar verzekerd zijn je op de luchthaven een polis kunt afsluiten (of toch ergens een printlocatie zoeken en je al lopende polis papieren online opzoekt en uit print).

    Eerst maar eens naar de uitwerking kijken van deze plannen.

   • Richard zegt op

    Hallo Khun Peter,
    Ik denk dat je gelijk hebt.
    Je zal moeten kunnen aantonen dat je een reis/ziektekosten verzekering hebt voor de periode dat je in Thailand wilt vertoeven.
    Wat je dan kan aantonen door een kopie mee te sturen met je Visum verzoek of
    aantonen op het vliegveld met een Engelstalige verklaring.

    Zelf vind ik het niet vreemd, want komt een niet EU/Nederlands ingezetene naar de EU/Nederland dan moet die ook kunnen aantonen dat die een reis/ziektekosten verzekering heeft voor de periode dat die in de EU/Nederland verblijft, dat gebeurd dan
    bij het Visa verzoek op de ambassade.
    Mochten ze je verplichten om een Thaise reis/ziektekosten verzekering te nemen, dan
    vind ik het ook een ordinaire manier om de staatskas te vullen, maar ik denk niet dat
    ze zo onredelijk zijn, althans dat hoop ik dan.

 4. Frank Vekemans zegt op

  Dit is gewoon een bedekte vorm van een toeristenbelasting. Ik kom normaal jaarlijks naar Thailand op familiebezoek en ik ben zelf verzekerd met de normale ziekteverzekering en ook een bijkomende repatriëringsverzekering. IK ben dus meer dan voldoende verzekerd, en ik vraag mij dus dan ook af waarom dat ik nog bijkomend bij de Thaise overheid een verzekering zou moeten nemen. Wanneer men dit zou doen bij mensen die ONVERZEKERD komen, ben ik de eerste om de regering gelijk te geven. Zij zouden dan ook op de luchthaven moeten vragen om een attest voor te leggen waarin de toerist kan bewijzen dat hij wel degelijk verzekerd is, en deze verzekering maar opleggen aan toeristen die dit bewijs niet kunnen voorleggen. Maar zoals dit nu hier in deze blog word voorgesteld is het gewoon een bijkomende toeristenbelasting

 5. Bramiam zegt op

  Het zal zo’n vaart niet lopen en lijkt me meer een schot voor de boeg. Het aantal plannen van Thaise politici is legio, de uitvoerig blijft dicht bij nul. Het plan sluit wel prima aan bij de Thaise xenofobie en politici scoren daar flink mee natuurlijk bij de eigen aanhang.
  Thaise ziekenhuizen verdienen uitstekend aan Westerlingen, die doorgaans niet de staatsziekenhuizen bevolken. Je moet wel over weinig fantasie beschikken om onverzekerd dit land binnen te komen en over een flinke dosis moed om van staatsziekenhuizen gebruik te maken. Een Thaise verzekering zal vast geen behandeling in het Bumrungrat ziekenhuis vergoeden, waarvoor je wel verzeker bent me je verplichte Nederlandse ziektekostenverzekering, dus waar dit over gaat is buiten de genoemde argumenten volslagen onduidelijk.

 6. Adje zegt op

  135 miljard baht over de balk gooien met het rijstsysteem. 3 miljoen Bath besparen op de toeristenindustrie. Hoe krijgen ze het verzonnen.

 7. Stefaan zegt op

  Ik heb er geen idee van, maar hebben de Thai een ziekteverzekering ?!

  Zou toch erg zijn als ze het eisen van toeristen, terwijl wellicht de Thai nauwelijks een ziekteverzekering hebben.

  BTW, wij drietjes hebben allemaal een uitgebreide ziekteverzekering met repatriëring.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Stefaan Thailand heeft drie gezondheidszorgsystemen:
   – Civil Service Medical Benefits Scheme, dat de ziektekosten van 5 miljoen ambtenaren, echtgenotes, ouders en de eerste drie kinderen dekt. Budget (baht/head/year): Open-ended, gemiddeld 12.600 baht;
   – Social Security Fund voor 10 miljoen werknemers in de particuliere sector, die geregistreerd staan bij het Social Security Office. Werkgevers/werknemers (67 pct) en overheid (33 pct) dragen bij aan het fonds. Budget (baht/head/year): 2.050 baht.
   – Gold card scheme voor 48 miljoen mensen. Budget (baht/head/year) 2.755 baht. Ongevallen zijn niet gedekt. Operator: National Health Security Office.

   • Erik zegt op

    Zijn dit de 3 Thaise instanties voor een ziektekostenverzekering waarvan bovenstaand sprake is “..voor buitenlanders die niet verzekerd zijn via een van de drie ziektekostenverzekeringen in Thailand”?
    Ik neem aan dat als je in Thailand verblijft op basis van een retirement visum je daar geen gebruik van kan maken.

    Zijn er Thaise verzekerings maatschappijen die “health care” voor ons buitenlanders willen afsluiten als je permanent in Thailand verblijft?

 8. Adje zegt op

  Ter aanvulling op mijn reactie. Die 3 miljoen was alleen voor Pattaya. dus totaal is het wat meer. Blijft echter overeind dat het beter is om elders geld binnen te halen. Toeristenbelasting heffen is zo gek nog niet. Ik vind ook dat als je als toerist zelf je verantwoording moet nemen en voldoende verzekerd moet zijn voor eventuele ziektekosten. Als je een Nederlandse ziektekostenverzekering hebt is dat meestal al voldoende.

 9. Dirk zegt op

  Voor een opname in een ziekenhuis op Koh Samui moest eerst 30.000,= bath worden neergelegd waarna contact werd gezocht met ZVA in Nederland alvorens tot een vervolg opname werd overgegaan. Na goedkeuring van het ZVA werd de 30.000,= bath teruggeven.
  Het voorschot is betaald door een in Thailand wonende kennis want om in een keer dat bedrag te pinnen is m.i. niet mogelijk. M.a.w. wat is het probleem.

 10. tooske zegt op

  Dat is mooi voor die toeristen,
  Hoe zit het met al die expats die ooit zijn ingevlogen maar hier of elders GEEN verzekering hebben afgesloten?

 11. teun zegt op

  Tooske,

  Expats, die zich hierheen hebben laten sturen zonder een ziektekostenverzekering vallen in de categorie “oliebollen”. Die zouden bij uitstek immers beter moeten weten.

 12. Ron zegt op

  Voor de Belgen ,deze hebben een reisverzekering bij het ziekenfonds voor gans de wereld en gratis. Persoonlijk heb ik nog een aparte verzekering ,kost 49 euro per jaar,zonder franchise en voor gans het gezin .En nog een verzekering indien ik mijn tiket betaald heb met Carrefour-Visa kaart, ook gratis .Verzekering genoeg ,een beetje informeren en de meeste vakantiegangers naar Thailand kunnen dat ook .Altijd beter dan een verzekering aannemen van de Thaise overheid ,want dan word ge gepluimd. Hetzelfde dat ge als buitenlander bij ATM geld afhaald, en dit is bij de meeste banken zo. Enkele jaren geleden naar de dokter geweest te Bangkok met een infectie ,heeft me 1250 Bath gekost .Mijn partner enkele weken voordien bij dezelfde dokter dezelfde klachten 150 Bath .Ik heb mijn doktersonkosten wel terug gekregen van de verzekering hier in Belgie ,maar als ge dat niet hebt dan betaald men alles zelf .

 13. J.Jordaan zegt op

  Tooske,
  Dat zit ongetwijfend al in de borgsom voor expats die een bepaalt bedrag op de bank moeten hebben of een inkomen die dat minimuum bedrag dekt.
  Ze kunnen dat in de toekomst natuurlijk ook verhogen. De meeste expats zijn oude mensen die in Thailand niet meer verzekerd kunnen worden of tegen een giganties bedrag waar ze uitgesloten zijn met wat ze al mankeren. Wie heeft er op die leeftijd geen
  hoge bloedruk (als je het niet hebt krijg je het in Thailand van zelf). Dus hart en vaatziekte,hersen infarct,Trombose. Zoek het maar uit. Alleen kanker blijft nog over.
  De verzekering zoek daar ook wel een oplossing voor. Het enige wat voor expats aan te
  raden is,is een verzekering af te sluiten voor een ongeval. Dat is voor de vele ongelukken die hier gebeuren wel aan te raden. Nog als laatste. Het Phuket ziekenhuis
  besteedde 3 miljoen Bht aan buitenlandse toeristen die later geen geld hadden om dat terug te betalen. Ongeveer 75000 Euro. Hebben ze daar ook bij gerekend wat een toerist meer moet betalen voor een behandeling dan een Thai. Vaak 100%.
  Komt als laatste nog een verhaal bij. Mijn Vlaamse vriend in Pattaya had een kennis op bezoek. De man kreeg een ongeluk en had een open beenbreuk.
  Hij werd vervoerd naar het Bangkok Pattaya Hospital. De man heeft kermend van de pijn
  in de gang van het hospitaal gelegen (drie uur lang) tot dat zijn verzekering het licht op groen zette. Niet eens een injectie voor de pijn kon er af.
  Ik kan nog veel meer schrijven over de sociale behandeling in een Thais ziekenhuis van buitenlanders.
  J.Jordaan.

 14. phangan zegt op

  Ja de goeden moeten helaas weer onder de kwaden lijden.

  Waar heel veel mensen ook niet bij nadenken is ze denken een brommer te huren (dus ik heb geen rijbewijs nodig), maar dat is voor de Nederlandse wet een motor(dus wel rijbewijs nodig). Krijgen een ongeluk en de verzekering betaalt waarschijnlijk nog niet zeker als er ook nog eens geen helm wordt gedragen.

  Maar laten we eerst de plannen afwachten want de soep zal wel niet zo heet worden gegeten als nu is opgediend

 15. H.van schooneveld zegt op

  Ja ik heb een goede zorgverzekering in nederland, maar die willen niet betalen als ik langere tijd in thailand verblijf. Ik blijf nederlander met nederlands paspoort, dus het maakt niet uit waar ik verblijf. Ze moten gewon betalen op maximaal het nederlnds tarief.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website