Het idee om buitenlandse toeristen te verplichten een geldige reisverzekering met dekking voor medische kosten af te laten sluiten als ze Thailand bezoeken is niet van tafel. Volgens de minister van Toerisme en Sport, Weerasak Kowsurat, zullen toeristen in de toekomst met deze verplichting te maken krijgen. Dat vereist de nieuwe toerisme standaarden.

De minister noemt het slechts een kwestie van tijd. Thailand wil af van de kosten van onverzekerde buitenlanders die zich in een Thais ziekenhuis laten behandelen. Veel ziekenhuizen blijven nu met de kosten zitten.

Hoe de verplichting vorm krijgt is nu nog onduidelijk. Zo zou er extra visumkosten geheven kunnen worden voor een reisverzekering. Een andere optie is om buitenlandse toeristen een verzekeringspolis te laten kopen bij automaten of balies op luchthavens of bij de grensdoorlaatposten.

Hoe de Thaise autoriteiten om willen gaan met toeristen die al een (doorlopende) reisverzekering hebben met dekking voor medische kosten, vermeld het bericht niet.

Bron: Der Farang

No votes yet.
Please wait...

34 reacties op “Verplichte reisverzekering met dekking voor medisch kosten komt er”

 1. bert zegt op

  Mits niet al te duur mag dit geen belemmering vormen.
  En misschien wel een uitkomst voor de vele longstayers, die hier verblijven zonder ziektekostenverzekering.

 2. Harm zegt op

  Ik hoop dat ik tegen die tijd mag kiezen waar ik verzekerd wil zijn.
  Ongeveer net als dat een Thai naar NL komt verplichte verzekering maar ze kunnen zelf uitmaken waar ze die verzekering afsluiten.
  Voor mij zelf is dit achterhaalde koek daar ik een doorlopende ziektekosten verzekering heb die 365 dagen per jaar geldig is, dus niet zoals sommige verzekeraars met een max. aantal dagen werken. En je dus in werkelijkheid maar bv 3 mnd verzekerd bent maar wel het hele jaar betaald.
  Als ik deze verzekering van de Thaise overheid mag behouden voor de tijd die ik in Thailand ben heb ik minder zorgen en hoef ik niet allerlei voorwaarden van Thaise maatschappijen te gaan vergelijken.

  • Kees zegt op

   Graag zou ik willen weten bij welke verz.maatschappij U deze reisverzekering hebt afgesloten.
   Mvrgr.

   Kees

  • Conimex zegt op

   Ik ben ook zeer geïnteresseerd bij wie U deze heeft afgesloten en wat U daar voor betaald, volgens mij is het niet mogelijk om een reisverzekering af te sluiten voor het land waar je ook woonachtig bent.. ?!

   • Een reisverzekering is alleen voor spoedeisende medisch hulp en voor een bezoek aan het ziekenhuis moet je in veel gevallen vooraf toestemming hebben van de alarmcentrale. Je moet daarnaast ingeschreven staan in Nederland.

  • Sunny zegt op

   Die reisverzekering is MAXIMAAL 365 dagen aaneengesloten geldig, dus per reisperiode. Daarna dien je terug te keren naar Nederland, en bij een volgende reisperiode is hij weer maximaal 365 dagen aaneengesloten geldig. Als je dus langer dan 365 dagen in thailand verblijft zonder terug te keren naar Nederland is de verzekering niet meer geldig.

 3. Kevin zegt op

  Wel interessant om te weten hoe dat dan ook zit met de leeftijd.

 4. Leo Th. zegt op

  Gevoelsmatig veronderstel ik dat het leeuwendeel van de toeristen uit Nederland en België over een (doorlopende) reisverzekering beschikken of bij hun verplichte ziektekostenverzekering een buitenland clausule hebben afgesloten. Hoe dat gesteld is bij toeristen uit het Midden-Oosten, Rusland, China of bijv. Australië zou ik niet weten. Netzomin of de Thaise overheid wel over dergelijke percentages beschikt. De gedachte van de Thaise autoriteiten om ziekenhuiskosten van onverzekerde buitenlandse bezoekers te reduceren, begrijp ik uiteraard wel maar de selectie aan een grensovergang zal niet eenvoudig zijn. Controle op een bestaande verzekering is tijdrovend en gezien de opstelling van de polis in een andere dan de Thaise taal voor de immigratieambtenaar ondoenlijk. Iedereen bij een grensovergang een verzekeringspolis laten aanschaffen? Daarbij dupeer je dus degenen die al wel verzekerd zijn en bovendien verschilt de duur van het verblijf in Thailand van de éne tot de andere bezoeker enorm. En hoe zit het dan met de dagelijks duizenden grensoverschrijders uit de buurlanden? Al met al zitten er veel haken en ogen aan het besluit vast. Waarschijnlijk zullen er ook vakantiegangers zijn, niet dat ik daar rouwig om ben, die om de extra kosten een andere vakantiebestemming dan Thailand kiezen.

 5. erik zegt op

  Thailand kan moeilijk per wereldregio andere regels maken en maak je uitzonderingen dan werk je fraude in de hand. Een soort E111 verklaring zoals nu binnen de EU geldt is fraudegevoelig en daar goed op controleren betekent nog langere rijen aan Immigration op de luchthavens.

  Als Thailand kiest voor de meest eenvoudige optie dan is het een polis sluiten na aankomst maar voordat je bij de paspoortcontrole bent. Dat betekent een serie wisselkantoren en rompslomp op de gates en je zult zien, net als JIJ jouw biljetjes in die machine pompt is de rol papier op en ga dan maar een noodnummer bellen….. Dus dat wordt pinnen en credit card maar er zijn er zat die alleen cash meenemen.

  Nee, het is er nog lang niet door en de controle aan de vertrekbalie leggen in het land van vertrek daar zitten die landen ook niet op te wachten. Dan blijft een verplicht stempel voor je vertrekt; te betalen op de lokale ambassade of consulaat maar je zult zien dat slimme lieden dat na gaan maken…… Bovendien wordt dat een dagtaak voor de consulaire dienst er bij.

  Dus maak je voorlopig maar geen zorgen, denk ik.

  • Kevin zegt op

   Zou me wel zorgen maken als ik u was dat de toeristen hier bij aankomst ff moeten wachten omdat ze onverzekerd Thailand binnen komen interesseert hun niks ze zijn gewoon niet meer van plan om voor de vele duizenden toeristen die onverzekerd binnen komen nog te betalen.
   Zelfs zouden er ook bij de reisbureaus wereldwijd erop aan kunnen dringen om bij het boeken van een reis waar dan ook naar toe verplicht een ziekte/reis verzekering af te sluiten.
   En onverzekerd in een ander land dan Thailand rond reizen gebeurt overal.

 6. Mark zegt op

  @ Harm: wil je met ons delen welke doorlopende ziektekosten verzekering je hebt?

 7. Nicky zegt op

  Vooraleer wij ons vestigden in Thailand hadden wij een doorlopende reisverzekering bij “De Europeese”
  Dit koste ons 150 Euro voor 2 personen voor 1 jaar. Alleen persoonlijke dekking. Dus geen voertuig of annuleringsverzekering. Ook geen bagageverzekering. Max. 6 maanden achtereen in het buitenland.

  • Ger-Korat zegt op

   Bij FBTO is er een lang op reis module, tot 365 dagen aaneengesloten op reis, als extra in de doorlopende reisverzekering af te sluiten. Normaal geldt bij deze verzekering een termijn van 2 maanden, maar zoals gezegd uit te breiden tot 1 jaar.

 8. Kees 2 zegt op

  Jaren geleden (2011 t/m 2014) had ik een reisverzekering via JOHOL afgesloten: kan maximaal 4 jaren, je moet nog in Nederland zijn (of even terugkeren) anders mag je hem niet afsluiten (je vervoersbewijs kan gecheckt worden).
  Kostte destijds 600 euro per jaar. Alle calamiteiten zijn gedekt, dus ook dringende medische zaken.
  Ik kreeg retourticket vergoed wegens overlijden naast familielid en daarnaast in Thailand gemaakte ziektekosten van 110 euro.

  Ik had toen geen ziektekostenverzekering, aangezien mijn gezondheid uitstekend was (en is) en ik alleen verzekerd wilde zijn voor ziekenhuiskosten tgv ongeval, en voor andere calamiteiten.

  https://www.joho.org/nl/special-isis-verzekering-voor-het-buitenland-backpacken-werken-studeren-stage-vrijwilligerswerk

  • Kees 2 zegt op

   Met als aanvulling dat je dus 4 jaar lang, 365 dagen per jaar in het buitenland mag verblijven!

 9. Maarten Vasbinder zegt op

  Lijkt me heel simpel.
  Bij binnenkomst in Thailand wordt een verzekering afgesloten, die dekking geeft voor staatsziekenhuizen.
  Hoeft niet duur te zijn. Geld kan geïnd worden bij binnenkomst.
  Voor gastarbeiders uit bijvoorbeeld Myanmar, Laos etc. zal iets anders bedacht moeten worden.
  Ook hier residerende buitenlanders zouden gebruik moeten kunnen maken van een dergelijke betaalbare mogelijkheid.
  Zodoende ontstaat een win-win situatie. Thailand krijgt miljarden Baht’s binnen. Nu verliest het miljarden. Farangs zijn allemaal verzekerd.

  Het visumstempel is het bewijs dat men verzekerd is.
  Wie al een verzekering heeft, heeft pech gehad. Daar elk nadeel zijn voordeel heeft, mogen de reeds verzekerden naar een privé-ziekenhuis, hetgeen toch al de bedoeling was.

  • janbeute zegt op

   Gast arbeiders uit Myanmar, uiteraard met een workpermit kunnen naar een staats ziekenhuis en vallen en betalen ook onder de 30 bath regeling .
   Ik ken er een paar , werken soms voor ons , en als ze ziek zijn of hun familielid gaan ze naar het staatsziekenhuis in Lamphun of Pasang .
   Hebben ook een soort van identiteitspas voor medischehulp .

   Jan Beute .

  • Leo Th. zegt op

   Beste Maarten, dat zou een optie kunnen zijn. Maar de éne bezoeker gaat voor 2 dagen naar Thailand en de ander bijvoorbeeld 2 maanden. Betaalt iedereen dan evenveel? Verder heb jij het over gastarbeiders uit buurlanden maar er zijn natuurlijk ook zat mensen uit deze landen die dagelijks Thailand inreizen voor inkopen en dergelijke, zonder er te werken.

   • Maarten Vasbinder zegt op

    De prijs kan gerelateerd worden aan de duur van het visum.
    Voor zover ik weet bestaat er geen visum voor 2 dagen en is de minimum termijn 1 maand.
    1 maand is dan de minimaal te verzekeren periode. Hoeft mijns inziens niet meer dan 2.000 baht te kosten.
    Via ASEAN wordt momenteel gewerkt aan een ziektekostenverzekering voor de lidstaten.
    Tot die tijd zou de 30 baht regeling kunnen gelden. Dat is echter de taak van de overheid.
    De bedoeling is, alles zo simpel mogelijk te houden, iets wat in het algemeen niet des ambtenaars is. Regels met uitzonderingen leiden altijd tot nog meer regels met nog meer uitzonderingen, waardoor de de oorspronkelijke bedoeling van een wet niet meer uitvoerbaar is, maar dat is een ander onderwerp.

    • Leo Th. zegt op

     Beste Maarten, of de minimale duur van een visum voor Thailand één maand is, zou ik niet weten. Volgens mij is het dan sowieso 30 dagen maar ik dacht dat er ook visa’s (on arrival) verstrekt worden voor 14 dagen. Maar dat is het punt niet, de meeste buitenlanders bezoeken Thailand op basis van een Visa Exemption, dus Visa vrijstelling voor een maximale duur van 30 dagen. Maar niet iedereen verblijft natuurlijk 30 dagen in Thailand. Sommigen zijn op doorreis voor 1 of 2 dagen, anderen verblijven weer 1 of meerdere weken. Zou toch onredelijk zijn om iedereen minimaal voor 30 dagen te laten betalen? En hoewel jij een minimale premie van 2000 Baht voor ook minimaal een maand redelijk vind, kan dat voor een gezinnetje met 2 kinderen toch aardig in de papieren lopen. 4 x 2000 = 8000 Baht ( ong. € 200) extra kosten voor bijvoorbeeld een vakantie van 2 weken kan velen doen besluiten om niet naar Thailand af te reizen. Overigens zijn Nederlandse vakantiegangers wereldwijd tegen onverwachte ziektekosten verzekerd vanuit de verplichte ziektekostenverzekering, waarbij de vergoeding maximaal de in Nederland geldende kosten bedragen. Een reisverzekering biedt o.a. dekking voor meerkosten en repatriëring, dus altijd aan te bevelen. Niet dat de staatsziekenhuizen duurder dan in Nederland zouden zijn maar particuliere ziekenhuizen in Thailand soms wel. Ben het met je eens om alles zo simpel als mogelijk te houden maar soms is dat niet mogelijk. En om al die vakantiegangers waarvan waarschijnlijk toch heel veel, zeker die uit Nederland, al verzekerd zijn nogmaals tot een verzekering te verplichten is weliswaar simpel maar daar houdt het dan ook bij op. Wat ik mis zijn de feiten en cijfers. Hoeveel onverzekerde buitenlanders worden er in Thaise ziekenhuizen behandeld, welke bedragen zijn daar mee gemoeid, welke nationaliteit hebben zij en zijn het vakantiegangers of verblijven zij ‘permanent’ in Thailand. Ben benieuwd hoe de Thaise minister van Toerisme, waarbij ik de associatie heb dat deze minister er is om het toerisme te bevorderen en ik mij eigenlijk verbaas dat dit tot zijn bevoegdheden behoort, al de problemen die gepaard gaan aan het invoeren van de verplichte verzekering, gaat oplossen. Het invoeren zou weleens een tegendraads effect kunnen hebben.

     • Maarten Vasbinder zegt op

      Beste Leo,

      Cijfers kan ik je niet geven, maar ik heb wel eens een schatting van 35 miljard verlies gehoord voor de thaise ziekenhuizen. Hier is een artikel over alleen Phuket.
      https://scandasia.com/uninsured-foreigners-burdens-thai-public-hospitals/

      €200 voor een gezin van 4 personen voor 2 weken lijkt me niet echt duur. Dit bedrag is echter maar een slag in de lucht en kan best minder zijn.
      Als je dat niet kunnen betalen, zou ik niet naar Thailand gaan.

      Een systeem dat op iedereen past is onuitvoerbaar. Dan gaat de bureaucratie meer kosten dan de opbrengst en kun je op wachtrijen van uren rekenen op het vliegveld.
      Er komen elk jaar zo’n 30 miljoen toeristen naar Thailand, waarvan een kwart Chinezen.
      Als die allemaal gemiddeld 2000 baht betalen, levert dat zo’n 30 miljard baht per jaar op, waarmee de kosten bijna gedekt zouden zijn. Lijkt me redelijk. Dat dat toeristen zal weerhouden te komen, lijkt me niet waarschijnlijk.

      Toevallig heb ik de minister van toerisme ontmoet, toen hij in Ubon was. Hij was zeer geínteresseerd in de ideeën van farangs in deze.

      Of die verplichte verzekering er ooit komt is natuurlijk niet zeker.

 10. Taxman zegt op

  Reisverzekeringen kennen naast een medische kosten vergoeding ook een ongevallen dekkings component met ( veelal wat gelimiteerde ) vergoedingen voor blijvende invaliditeit. Het is maar zeer de vraag of een Thaise “reisverzekering” daarin in dezelfde mate gaat voorzien. En wat dacht u van het verlies van uw dure camera.? Waarschijnlijk niet de bedoeling van de Thaise autoriteiten om dat in Thailand te gaan verzekeren. Dus toch maar liever in Europa een reisverzekering afsluiten voordat de reis aanvangt en je doorlopende reisverzekering derhalve beter niet opzeggen.

  De Thaise reisverzekering zou in ieder geval wel als primaire dekking moeten worden aangemerkt om geharrewar met dekking via oudere polissen ( bij schadeverzekering ) te voorkomen. Ik vermoed dat daar de schoen gaat wringen, want dan gaan de vette vergoedingen uit het buitenland aanmerkelijk minder worden.

 11. Marijke. zegt op

  Wij hebben al jaren een doorlopende reisverzekering.Ik persoonlijk vind het onverstandig om zonder verzekering op reis te gaan.Of je jong of oud bent iedereen kan iets overkomen.Wij zijn bij proteq verzekerd en betalen plm 145 euro per jaar voor ons samen.En wij hopen nooit dat dit gebeurd natuurlijk maar zelfs bij overlijden in thailand of ander land word zelfs het lichaam naar nederland vervoerd.

 12. ThailandVisitor zegt op

  Merendeel van de Thai hebben een 30 baht verzekering die geen zak voorstelt en dan nu wel de toeristen verplichten? Een beetje een rare maatregel als je het mij vraagt.

 13. janbeute zegt op

  Wat ik mij wel eens afvraag is hoe groot is het daadwerkelijke aantal toeristen en hoe groot is de financieele schade die deze onverzekerden hier op vakantie gaande buitenlandse farangs veroorzaken aan de Thaise ziekenhuizen .
  Ik ben er dan ook zeker van overtuigd dat door het dagelijkse roekeloze rij en weggedrag van de Thai en de daaruit voortkomende ongevallen met lichamelijk letsel .
  De ziekenhuizen heel wat meer geld verliezen ,dan die paar toerisen die hier onverzekerd op vakantie zijn , en een Thais hospitaal van binnen te zien krijgen .
  Velen van die verkeers ongeval makers zijn of helemaal niet verzekerd of een beetje , ik denk dan aan de verplichte WA verzekering die niet veel voorstelt aangaande de dekkingsgraad en dan nog degene die totaal geen rooie bath te makken hebben .
  Dus wie draait er dan op voor de financieele schade aangaande de ziekenhuizen , de indertijd door Thaksin ontworpen 30 bath per keer ziekte kostenregeling zeker .
  Ik heb ze gezien hoor en bezocht in het hospitaal de brokken makers en hun slachtoffers .
  Soms dagen op de intensive care en daarna nog weken rehabliteren in het ziekenhuis .
  Dus kan naar mijn bescheiden mening de Thaise regering beter hier eerst hun pijlen oprichten .
  En eens zorgen dat we eindelijk eens van de eersteplaats afkomen zijnde verkeers ongevallen .
  Ik denk dan ook niet dat de farangs het grote probleem zijn van de financieele tekorten waarmee de meeste Thaise ziekenhuizen te kampen hebben .
  Maar ja de Thaise regering moet toch een zonde bok zien te vinden , dus de tourist hier maar weer eens voor gebruiken .
  Het is uiteraard wel van belang dat een ieder die hier op vakantie komt wel verzekerd behoort te zijn middels een reisverzekering oid .

  Jan Beute .

  • Jacob zegt op

   dat doen ze ook, dat heet belasting

 14. henk zegt op

  En ze moeten rekening houden met toeristen die al een reisverzekering hebben zonder medische dekking, maar die een ziektekostenverzekering met werelddekking hebben

  • Maarten Vasbinder zegt op

   Houd het simpel.

 15. Nicky zegt op

  Wat is er nu toch erg om bij binnenkomst of bij visa aanvraag, een kopie van je reisverzekering in de Engelse taal te laten zien. Moeten de Thai toch ook als ze naar Europa komen

  • Rob V. zegt op

   Niet alleen de Thai, alle niet Europese reizigers (toeristen, zakenlui, …), zowel visumplichtige als niet visumplichtige personen, moeten kunnen aantonen dat ze voldoende dekking hebben voor medische (spoed) kosten. De minimumdekking bedraagt 30 000 EUR voor repatriëring om medische redenen, dringende medische zorg en/of spoedbehandelingen. Of de grenswachters bij iedere passant vragen aan te tonen dat er voldoende dekking is voor de gehele duur van het voorgenomen verblijf in Europa is natuurlijk een tweede.

 16. Jacob zegt op

  Het is weer een kreet die vervolgens nader onderzoek nodig heeft.
  Die gasten hebben vaak geen idee waar ze over praten als ze dergelijke zaken naar voren brengen
  Het gaat nog wel een tijdje duren voor eea geregeld is
  Dat het nodig is staat buiten de discussie, de vraag gaat worden hoe ze omgaan met al bestaande verzekeringen die buitenlanders (vaak) hebben.

  De longstayers zullen er m.i. niet veel aan hebben die kunnen nl. eenvoudig naar huis worden gestuurd vanuit de locale ziekenhuizen…Tevens zijn veel longstayers hier op basis van visaruns… dat wordt dan sowieso een probleempje tijdens de binnenkomst…

  Aan de andere kant kunnen die illegalen zo eenvoudig worden herkend en gedeporteerd worden
  Elk nadeel heeft zijn voordeel

 17. RonnyLatPhrao zegt op

  Er zijn wel mogelijkheden om dit op te lossen denk ik.
  (Is maar een idee in grote lijnen natuurlijk)

  a. Voor diegene die reeds een reisverzekering hebben, of diegene wiens ziekteverzekering reeds dekking biedt in Thailand.
  Via je verzekering een bewijsstuk aanvragen, dat bewijst dat je verzekerd bent in Thailand en voor de periode dat je er zal verblijven. Hebben vele eigenlijk nu ook al die een (reis)verzekering hebben.
  Eventueel zelfs in het Thais. Moet toch een kleintje zijn voor een verzekering om een standaardtekst op dat bewijs te zetten in het Thais, waaruit blijkt dat die of die persoon verzekerd is, voor welke periode en met de contact- en contractgegevens op.

  b. Voor diegene die nog geen reisverzekering hebben of wiens ziekteverzekering geen dekking biedt in Thailand.

  1. Voor Visa On Arrival. (Niet van toepassing voor o.a. Nederlanders/Belgen)
  – Op de luchthaven/grenskantoor bij de Visa On Arrival balie.
  – Via internet

  2. Visa Exemption (voor o.a Nederlanders/Belgen)
  – Via internet
  – Via de reisbureau
  – Via een kantoor op de luchthaven/grenspost en voor je aan immigratie bent.

  3. Voor alle visumhouders
  – Te bekomen gelijk met de visumaanvraag
  – Via internet
  – Via het reisbureau
  – Via een kantoor op de luchthaven of grenspost en voor je aan immigratie bent.

  4. Voor alle soorten verlenging
  – Bij het immigratiekantoor tijdens de aanvraag tot verlenging.

  De mogelijkheid bieden om verzekeringen te kopen per dag, per 30, 60 of 90 dagen en per jaar.

  Wil je maar 10 dagen blijven kan dat. Hoef je geen maand voor te kopen.
  Dan koop je een verzekering voor 10 dagen, maar de gevolgen zijn dat je bijvoorbeeld maar een “Visa Exemption” van 10 dagen zal bekomen. En zo ook voor andere verblijfsperiode, visum of niet.
  Anderzijds kan men geen verzekering kopen voor 9 maanden en daar een ononderbroken verblijfsrecht van 9 maand aan koppelen. Dat laat de immigratiewet momenteel niet toe. Minder dagen wel, meer niet. Je zal dus eventueel afhankelijk blijven van het soort visum en eventuele “borderruns” om de 60 of 90 dagen moeten blijven uitvoeren.
  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen jaarverzekering kan kopen. Die verzekering blijft doorlopen, ook met “borderruns” of als je Thailand verlaat en later terugkomt.

  • Nicky zegt op

   Dit is ook mijn idee Ronny. Bij de verlenging van je visa gewoon kopietje van je verzekering.
   Zelfs misschien ter vervanging van het verplichte inkomensbewijs. Want als je een goede verzekering hebt, hoeft de Thaise staat daar niet meer bang voor te zijn

   • RonnyLatPhrao zegt op

    Een bewijs van inkomsten dient natuurlijk ook om te bewijzen dar je voldoende middelen hebt om daar te (over)leven.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website