Niet 136 miljard baht, zoals de regering beweert, maar 500 tot 700 miljard baht bedraagt het verlies van het hypotheeksysteem voor rijst. Dit niet misselijke bedrag werd gisteren tijdens een discussie in Bangkok genoemd door Vichai Sripasert, honorair president van de Thai Rice Exporters Association.

Vichai wijst erop dat de export van rijst, sinds het systeem in 2011 in werking trad, met 4 miljoen ton is gezakt. In 2011 werd 10,6 miljoen ton geëxporteerd, vorig jaar 3 miljoen ton minder en dit jaar 1 miljoen ton minder.

Wanneer de rijst, die de regering in voorraad heeft, wordt verkocht tegen een prijs van 10,2 baht per kilo, komt het verlies volgens de berekening van Vichai op 500 tot 700 miljard baht uit. De kiloprijs ontleent hij aan een studie van het Thailand Development Research Institute (TDRI).

Volgens Nipon Poapongsakorn, directeur Sectoral Economic Programme on Industrial and Rural Development Policy van het TDRI, ontbreekt 3 miljoen ton in de regeringsvoorraad. Die rijst moet in het geheim goedkoop verkocht zijn aan brokers. Nipon kritiseerde de periode van zeven dagen, die molenaars hebben om de van de boeren opgekochte rijst te pellen. Na die periode moet de rijst aan de regering worden overgedragen. Nipon zei dat dit systeem tot geheime verkopen leidt. Voorts zou rijst uit buurlanden in het hypotheeksysteem zijn ingebracht.

Vanaf vandaag krijgen de boeren geen 15.000 maar 12.000 baht voor een ton paddy. Nipon denkt dat de regering het moeilijk krijgt die prijs te handhaven omdat Vietnam zijn prijs van 5% witte rijst heeft verlaagd van $390 naar $375 per ton. Vietnam heeft die beslissing genomen in de verwachting dat Thailand zijn gigantische rijstvoorraad gaat afstoten.

Wichian Phuanglamliak, president van de Thai Agriculturist Association, benadrukte gisteren nog eens dat de boeren gaan protesteren, tenzij de regering de garantieprijs van 15.000 baht tot de volgende oogst continueert. Hij hoopt dat het National Rice Policy Committee, dat de prijsverlaging heeft voorgesteld, vandaag op zijn schreden terugkeert.

En dan zijn er nog de berichten dat de VS Thaise rijst in quarantaine heeft geplaatst. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn met kleefrijst, maar die kwam niet uit de regeringsvoorraad. De rijst is geleverd door Universal Rice Co, aldus regeringswoordvoerder Teerat Ratanasevi.

(Bron: Bangkok Post, 1 juli 2013)

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website