De nieuwe prijs van 12.000 baht die boeren vanaf 30 juni krijgen voor een ton paddy (ongepelde rijst), is onacceptabel. Vandaag en morgen komen op diverse plaatsen in het land boeren bijeen om acties voor te bereiden. De boeren voelen zich bedrogen door de regering.

Gisteren besloot het kabinet op voorstel van het National Rice Policy Committee (NRPC) de garantieprijs van 15.000 baht te verlagen. Minister Varathep Rattanakorn (PM’s Office) noemde als redenen de veranderde prijzen op de wereldmarkt, de koersstijging van de baht, de toename van het aanbod van rijst op de wereldmarkt en de noodzaak het verlies op het hypotheeksysteem te beperken. In tegenstelling tot wat gisteren werd gemeld, zou de secretaris-generaal van de Raad van State geen bezwaar hebben.

Vandaag komen vertegenwoordigers van boeren uit twintig provincies in de Central Plains bijeen om een gezamenlijk standpunt te bepalen. Wichian Phuanglamchiak, president van de Thai Farmers Association, vindt dat een eventuele verlaging pas in het volgend seizoen mag ingaan.

In Nakhon Nayok vergaderen vandaag en morgen boeren. Volgens Phrom Boonmachuay, president van de Suphan Buri Farmers Council, is de prijsverlaging geen oplossing voor de grote verliezen van het hypotheeksysteem, maar de grondoorzaak is corruptie en een gebrek aan transparantie.

De Thai Rice Farmers Association bereidt een verzoekschrift aan premier Yingluck voor. President Prasit Boonchoey zegt dat 12.000 baht te weinig is. Het produceren van een ton paddy kost meer dan de 8.000 baht die minister Minister Boonsong Teriyapirom (Handel), voorzitter van de NRPC, dinsdag noemde. Er gaat in de praktijk 15 procent af voor de vochtigheidsgraad, dus bij 12.000 baht per ton houden boeren dan 9.000 tot 9.500 baht per ton over.

‘Boeren maken dan nog steeds een kleine winst, maar die is te klein om de dagelijks kosten van levensonderhoud van hun extended family te dekken’, aldus Prasit.

In Chun (Phayao) steken vandaag duizend boeren de koppen bij elkaar. Ze zullen de gouverneur een brief overhandigen, gericht aan premier Yingluck, waarin ze vragen de garantieprijs van 15.000 baht te handhaven.

Volgens Pheu Thai-parlementariër Phaijit Sriworakhan verzetten veel collega’s van hem uit het Noordoosten zich tegen de verlaging. Ze wijzen erop dat het hypotheeksysteem een van de verkiezingsbeloftes van Pheu Thai was. Het verlagen van de prijs gaat ten koste van de steun die de partij heeft en haar geloofwaardigheid.

Pheu Thai-parlementariër Somkid Chuakhong zegt dat de regering en zijn collega’s erg hard zullen moeten werken om uit te leggen waarom de verlaging nodig is.

(Bron: Bangkok Post, 20 juni 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

5 reacties op “Verlaging garantieprijs paddy valt slecht bij boeren”

 1. willem zegt op

  Een zeer slechte zaak voor de boeren.Ik heb als farang in Isaan bij familie in het veld meegewerkt bij 38 graden.Dat is beslist wat anders dan een stranddagje op Pattaya-beach! Dit kan beslist niet uit de”koker”van Yingluck komen[met Thaksin op de achtergrond]! Laten we hopen dat dit gesprek van morgen wat positiefs voor de boeren zal opleveren!
  Gr:Willem Schev…

 2. egon wout zegt op

  Ten eerste werken de boeren niet meer dan zo,n 6 weken per jaar op het rijstveld.Dat harde werken valt dan ook zeer mee.Ten tweede is de 15000 baht garantie 3000 baht of meer boven de wereldmaktprijs.Je moet geen activiteiten belonen die niet rendabel zijn[er zijn talloze andere cash crops in Thailand}.Zeker niet als dit gebezigde systeem tot grote corruptie heeft geleid en de boeren nimmer 15000 baht voor hun 1000kg hebben gekregen.Rechtstreekse betaling zoals het systeem der democraten beter daar geld dan terecht komt bij de boer en niet bij de middle men.Ten derde kost dit systeem de belastingbetaler 10000 baht!Hopelijk verandert de regering het systeem zodanig dat het geld op de juiste plaats beland.

 3. Adje zegt op

  Natuurlijk klagen de boeren. Dat zou je zelf ook doen wanneer je salaris wordt gekort. Maar boeren zijn zelfstandigen. Ze gaan er blind van uit dat ze een goede prijs krijgen onafhankelijk van de wereldprijzen. Het kost de regering vele miljarden per jaar. Het word hoogtijd dat de regeling op de schop gaat. Als de boeren niet genoeg met hun rijst verdienen dan moeten ze maar alternatieven zoeken. Dit is voor de eerste keer sinds lange tijd dat ik iets goed zie van de regering.

 4. Theetje uit Huissen zegt op

  (Ten eerste werken de boeren niet meer dan zo,n 6 weken per jaar op het rijstveld.Dat harde werken valt dan ook zeer mee.)

  Het is wel heel gemakkelijk om te zeggen dat harde werken valt wel mee.
  Ik heb zelf meegemaakt, bij mijn vriendin, wat ze er zoal voor moeten doen , en de risico´s die ze lopen (ziektes, te weinig water enz..) en dan te bedenken dat in de streek waar ze wonen (prov. Phetchabun) ze EEN keer in het jaar kunnen oogsten. En dat er verder bijna geen inkomsten zijn, dan is elke Bath minder een hard gelag.

 5. willem zegt op

  Jammer;uit bepaalde reacties die het rijstprobleem alleen maar “zakelijk”benaderen blijkt wel dat er totaal geen compassie is met mensen die in 6 weken/en met een beetje geluk een 2e oogst hun hele jaarsalaris moeten verdienen! Daar ik enkele jaren in Isaan heb vertoefd en de dagelijkse rituelen van nabij heb meegemaakt,denk ik ook wel enig recht van spreken te hebben!
  Mijn advies: Laat deze farangen,ik noem geen namen want dat is chatten eerst eens een paar jaar op het platte land bivakkeren en dan hun conclusies trekken!
  Trouwens;als buitenlander zijnde vind ik deze reacties al een bepaalde antipathie naar de Thai uitstralen maar dat is mijn mening!
  Gr;Willem Scheveningen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website