Sukhumbhand, partijleider Abhisit en andere partijbonzen, the day after

Het gebeurt zelden, maar partijleider Abhisit van ’s lands oudste politieke partij, nu in de oppositie, heeft toegegeven dat de Democraten toe zijn aan een gewetensonderzoek. 

In zijn praatprogramma op Blue Sky Channel zei hij gisteren dat talrijke supporters hem verteld hebben dat de partij veel dingen moet veranderen. ‘Ik wil benadrukken dat ik ze allemaal gehoord heb en ga proberen alles te verbeteren.’

Abhisit reageerde daarmee op de forse verkiezingswinst van regeringspartij Pheu Thai, zondag bij de gouverneursverkiezingen in Bangkok. Pheu Thai scoorde 10 procent meer kiezers dan 4 jaar geleden, de Democraten slechts 2 procent. Alhoewel ze voor de vierde achtereenvolgende verkiezingen de post in de wacht sleepten, zorgt die opmars van PT voor de nodige zorgen bij de Democraten.

‘Pheu Thai is erin geslaagd de anti-Democraten stemmen te consolideren. De verkiezingen waren niet gewoon. Het was meer een referendum, een mogelijkheid voor de inwoners van Bangkok om partij te kiezen, gebaseerd op hun politieke voorkeuren op landelijk gebied’, zegt een Democratisch parlementslid uit Bangkok. Maar hij waarschuwt: ‘Sukhumbhand kan zich geen fouten veroorloven in zijn tweede termijn, want dat zou de populariteit van de partij zowel in de hoofdstad als landelijk uithollen.’

Secretaris-generaal Chalermchai Sri-on zegt dat de kiezers Sukhumbhand uit loyaliteit aan de partij hebben gekozen. Chalermchai verzette zich als enige tijdens de kandidaatkeuze tegen de kandidatuur van Sukhumbhand omdat hij niet onder de indruk was van diens prestaties. Hij steunde toen Korn Chatikavanij, minister van Financiën in het voormalig kabinet Abhisit en thans vice-partijleider. Chalermchai was opvallend afwezig tijdens de verkiezingscampagne; reden waarom sommige partijleden op zijn aftreden aandringen.

Over een week of twee maakt de partij bekend wie benoemd wordt tot vice-gouverneur. In de running zijn campagnedirecteur Ong-art Klampaibul en twee voormalige vice-gouverneurs.

[Ter toelichting: Sukbhumbhand heeft zijn herverkiezing feitelijk te danken aan chantage. Hij dreigde als onafhankelijk kandidaat mee te doen aan de verkiezingen, wanneer hij door zijn partij niet werd genomineerd. De Democraten durfden dat risico niet te nemen uit angst stemmen te verliezen. Sukhumbhand begon zelfs al campagne te voeren, voordat hij genomineerd werd. Chalermchai was de enige die hardop zei wat anderen dachten maar niet durfden zeggen, namelijk dat Sukhumbhand niet de meest ideale kandidaat was.]

(Bron: Bangkok Post, 5 maart 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

3 reacties op “Verkiezingswinst Pheu Thai knaagt aan Democraten”

 1. Anno Zijlstra zegt op

  Iedereen dacht dat de pro Thaksin kandidaat zou winnen, gebeurde niet, verkiezingen weer gewonnen door partij Abbesit.

  • Dick van der Lugt zegt op

   @ Anno Dat beeld is geschapen door de opiniepeilingen, die met uitzondering van de Dusit-peiling, Pongsapat (Pheu Thai) op voorsprong zetten. De uitslagen van de afgelopen drie gouverneursverkiezingen alsmede de gemeenteraads- en districtraadsverkiezingen wijzen er echter op dat Bangkok een sterk bolwerk van de Democraten is. Dus dat ‘iedereen’ dacht dat Pongsapat zou winnen, kan ik u niet nazeggen. Sommigen zullen dat gedacht hebben, maar zeker niet iedereen.

 2. cor verhoef zegt op

  Het mooie is dat de Democraten zich op hun hoofd aan het krabben zijn hoe de PTP er zoveel bij gewonnen heeft. Sukumbhand moet nu echt wat gaan DOEN aan de problemen die deze stad teisteren, want laten we eerlijk zijn, de afgelopen 4 jaar heeft BKK niet eens een minimale transformatie ondergaan tot een leefbare stad met meer groen, voetganger-en fietsers-zones, meer parken, aanpakken van de vele scams gericht op toeristen, het opschonen van het politiekorps. Wanneer Sukumbhand weer op zijn krent blijft zitten de komende 4 jaar, dan is de stad over 4 jaar van de PTP.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website