Gisteren is tot grote verrassing van velen Donald Trump gekozen tot 45e president van de Verenigde Staten. Volgens Warotai van het Fiscal Policy Office, hoeft Thailand niet te vrezen voor negatieve economische consequenties.

In Thailand hebben veel investeerders hun Amerikaanse dollars van de hand gedaan en vooral goud en Zwitserse franc aangekocht.

Grote zorgen zijn er echter niet. Volgens Warotai heeft Thailand voldoende buitenlandse reserves en is de economische basis solide. Gisteren verzwakte de baht wel ten opzichte van de dollar. Zodra duidelijk werd dat Trump zou gaan winnen, verloor de Stock Exchange of Thailand 1,6 procent. Aan het eind van de dag bleef het verlies beperkt tot 0,03 procent. De aandelenkoersen van de andere Zuidoost-Aziatische beurzen lieten ongeveer hetzelfde zien.

Volgens Warotai is de verkiezing van Trump wel een onzeker factor voor de wereldeconomie. Investeerders zullen mogelijk een pas op de plaats maken totdat er meer duidelijk is over zijn economisch beleid.

De Europese beurzen zijn woensdag, na een hectische dag, met flinke winsten gesloten. De overwinning van Trump zorgde in eerste instantie voor een zeer nerveuze stemming bij beleggers met als gevolg dieprode koersen. Trumps verzoenende overwinningstoespraak zorgde al direct voor opluchting. Plussen op Wall Street stuwden het sentiment verder.

Politieke consequenties

Volgens politieke analisten in Thailand, heeft de overwinning van Trump heeft geen grote gevolgen voor Zuidoost-Azië. Lector en policoloog Pongkwan (Thammasat universiteit) denkt dat de Amerikaanse buitenlandse politiek in de regio nauwelijks zal veranderen.

“Trump zal zich waarschijnlijk minder dan Obama inzetten voor mensenrechten en democratie in de wereld. Trump is een zakenman”, zegt Pongkwan. “Dit maakt hem voor sommige leiders een aantrekkelijke president. Zijn ideeën over protectionisme kan wel de export van Zuidoost-Aziatische landen beïnvloeden”.

Vrijhandelsovereenkomsten, zoals het Trans-Pacific Partnership zullen mogelijk door Trump doorgehaald worden.

Bron: Bangkok Post

No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Verkiezing Trump: ‘Geen negatieve gevolgen voor Thaise economie’”

  1. Hendrikus zegt op

    Trump en Poetin worden goede maatjes waardoor China nerveus wordt. Ook zal Amerika minder gaan importeren vanuit China en de rest van Azië. We zullen wel zien wat het wordt. Mooi is in ieder geval wel dat Amerika en Rusland de strijdbijl begraven en zich kunnen richten op het echte gevaar in deze wereld.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website