Een leerling van de Mattayom Wat Makutkasat school in Phra Nakhon kwam gisteren te laat op school. Raweewan Cherdsukjai deed er drie uur over om haar werkplek op het gemeentehuis van Bangkok te bereiken. De bus stond een uur stil, ze stapte uit en nam een taxi, stapte over op een pontje en nam daarna weer een taxi.

Leerlingen en werkers hebben sinds gisteren grote moeite hun school of werk te bereiken, omdat de verkeerspolitie vijf wegen heeft afgesloten die naar het parlement en Government House leiden. Zeven andere wegen staan ook op de nominatie te worden afgesloten.

De reden? Uit angst voor ongeregeldheden heeft het kabinet in drie districten van Bangkok de veiligheidswet van toepassing verklaard. Sinds donderdag tot zaterdag geldt de Internal Security Act in Dusit, Phra Nakhon en Pomprap Sattruphai.

Verkeersopstoppingen zijn het gevolg, taxi’s weigeren naar die districten te rijden en bussen moeten andere routes nemen. Voor tal van Bangkokians betekent dat vroeg opstaan om tijdig op de plaats van bestemming te komen, als dat al lukt.

De maatregelen zijn genomen in verband met demonstraties tegen de regering Yingluck en de behandeling door het parlement van het eerste van zes voorstellen om amnestie te verlenen aan iedereen die sinds de militaire coup van 2006 is beschuldigd van of gevangen gezet wegens politieke vergrijpen. De voorstellen verschillen qua reikwijdte.

Lange tijd was er sprake van dat op 7 en 8 augustus alleen het voorstel van Pheu Thai-parlementslid Worachai Hema behandeld zou worden, maar nu staat ook het voorstel van Chalerm Yubamrung, voorheen vice-minister-president en bij de laatste kabinetswisseling ‘gedegradeerd’ tot minister van Werkgelegenheid, op de agenda van het parlement. Chalerm’s versie, die ‘nationale verzoeningswet’ heet, zou aldus de oppositie oud-premier Thaksin vrijwaren van de 2 jaar gevangenisstraf, waartoe hij in 2008 wegens machtsmisbruik is veroordeeld.

Zondag verzamelden de eerste demonstranten zich bij het standbeeld van koning Rama VI bij Lumpini park. Vooralsnog lijkt de demonstratie meer op een picknick dan op een demonstratie die moet worden neergeslagen met waterkanonnen en traangas. Op diverse plaatsen in de stad heeft de politie stellingen betrokken. Op de foto op de homepagina oproerpolitie bij een van de wegversperringen.

(Bron: Bangkok Post, 6 augustus 2013)


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

8 reacties op “Verkeer Bangkok in de knoop door wegafsluitingen”

 1. cor verhoef zegt op

  Typerend voor deze regering en de positie van het politieapparaat. Tijdens de twee maanden durende belegering door de Red Shirts die gepaard ging met grootschalige brandstichting, intimidatie van onschuldige bijstanders, belegering van een ziekenhuis, het gebruik van M79 (granaatwerpers)door de Roodhemden, stak de politie geen vinger uit. Deze demonstranten hebben nog nooit geweld gebruikt -het gaat er veelal gemoedelijk aan toe- en toch wordt de oproerpolitie opgetrommeld.

 2. chris zegt op

  Even de feiten en de geruchten op een rij:
  1. as woensdag en donderdag worden twee amnestiewetten beproken in het parlement. De initiatief-wet van Chalerm (vandaag aan de agenda toegevoegd; toeval?) zal bij aanname betekenen dat Thaksin amnestie krijgt en – zeer waarschijnlijk – naar Thailand terugkeert;
  2. Wellicht proberen de tegenstanders van Thaksin de bespreking van de (bespreking van de) wet te sabotteren;
  3. Volgens leider Juthaporn houden een miljoen red shirts zich gereed om bij sabottage van de bespreking naar het parlement op te rukken;
  4. Als dit ‘gevecht’ uit de hand loopt moeten de leiders van de protestbeweging en alle andere die tegen Thaksin zijn en waren op hun tellen passen;
  5. Er zijn al troepenbewegingen in de nacht gaande (tanks in de straten; zie de Thai TV nieuwsuitzendingen);
  6. Het leger luistert in laatste instantie naar de grote baas en niet naar de bazin.

 3. chris zegt op

  Ik zou graag een paar punten onder de aandacht brengen die mijns inziens over het hoofd worden gezien.
  1. de demonstratie is tot nu toe vreedzaam;
  2. Voorkomen is beter dan genezen;
  3. de politie is ook aanwezig om de redhsirts duidelijk te maken dat zij nu geen vrij baan krijgen;
  4. de red shirts beweging mag dan achter het voorstel staan om Thaksin terug te brengen. De leiding heeft ook duidelijk gemaakt dat andere zaken voor hen meer prioriteit hebben dan amnestie en grondwetswijziging. (Thaksin hoeft niet terug te keren om het land te regeren want dat doet hij al)
  5. De oorzaak van de onrust is niet alleen het gerollebol met amnestiewetgeving maar een reeks van kleine en grote incidenten zoals de garantie-rijstprijs, de rottende rijst (omdat de verkoop mar niet wil vlotten), de analyse dat deze politiek zelfs de kleine boeren niet bereikt, de investeringsplannen in watermanagement en hogesnelheidslijn, de olieramp in Koh Samed, de toenemende corruptie, het falende onderwijsbeleid, de niet aflatende onrust in het zuiden, het net nakomen van beloften om de kosten van levensonderhoud laag te houden, de overstromingen in het hele land …..Allemaal symptomen van een falende regering. Investeerers worden zenuwachtig.

  • HansNL zegt op

   Chris, je hebt helemaal gelijk.

   Voor wat betreft de “aanwezigheid” van de politie zou je je af kunnen vragen of de T-familie toch niet helemaal vertrouwt op de wijzigingen die ze in het leger hebben doorgevoerd.

   Met andere woorden, T c.s. doen het dun in de broek voor het leger.

   Laat ik dat nu een goed ding vinden!

   • chris zegt op

    Thai militairen zweren trouw aan de koning en nemen die belofte serieus (zeker in de laatste zeg 60 jaar tot op de dag van vandaag). Thailand is geen democratie maar een oligarchie met democratische show-off. Zodra er maatschappelijk stront aan de knikker is, heeft het leger geen boodschap aan de show-off minister van defensie of de premier maar volgt de orders van de koning. Democratie is hier een wassen neus, het leger niet. En de koning is niet gediend van rood, niet van geel, niet van zakkenvullen, niet van corruptie, niet van incompetentie, niet van belastinggeld verkwanselen, niet van drugs. Nog steeds niet.

 4. cor verhoef zegt op

  Beste Tjamuk,

  “Chris zet alles piekfijn op een rijtje. Naar mijn idee ook. Geen best portret van de huidige regering, vindt U wel? En dan komt U met een verhaal over een uitspraak van de rechter die het leger schuldig bevonden heeft (indirect Abhisit) aan het doodschieten van 6 mensen tijdens de geweldadige bezetting van een stadsdeel van twee vierkante km in Mei 2010. Die opmerking van U druist finaal -of heeft eigenlijk niets te maken- met wat Chris zojuist volgens U “piekfijn op een rijtje” heeft gezet. Eigenlijk is Uw reactie zo tegenstrijdig als maar zijn kan, want U bent afgaande op Uw reactie, eigenlijk een Thaksin sympathisant en in Uw zelfde reactie op die van Chris, die de huidige door Thaksin gestuurde regering tot aan de veters toe afbrandt, heeft u niets dan lof voor de reactie van Chris. Vreemd hoor…

 5. HansNL zegt op

  Tjamuk,

  Je zou je af kunnen vragen of de rechtbank niet een beetje beinvloed zou kunnen zijn door de politiek?

  De gepensioneerde legerofficieren zijn zeer gevaarlijk, volgens jou.
  Maar ook, lees ik in je woorden, de geelhemden en/of de multicoloureds.

  Krijgen we dan nog te horen of je de roodhemden ook gevaarlijk vind?

  Er zijn plenty bewijzen dat de roodhemden met vuur hebben gespeeld, wapens hebben buitgemaakt en gebruikt, en wel degelijk behoorlijk materieele schade hebben aangericht, daartoe opgezweept door hun leiders.

  Hoe zat dt nu met de geelhemden?
  Hebben die ook brandjes gestookt, geschoten e.d?

  Tjamuk, als de “democratische” krachten in een land misbruikt worden dan kun je op een gegeven ogenblik tegenacties verwachten.
  En in een land waar het leger wel degelijk gehouden is de nationale veiligheid te bewaken en/of te handhaven, kan het zo maar gebeuren dat het leger ingrijpt als de politie het af laat weten, en schiet en/of terugschiet als er amok wordt gemaakt door “demonstranten”.
  En je weet donders goed dat vele groepen binnen de roodhemden ingehuurd waren om “rotzooi te trappen”, en dat velen werden opgehitst door leiders om fikkies te stoken, zal ik maar zeggen.
  Jawel, ook de gewone betogers binnen de roodhemden waren daar niet echt blij mee.

  Ik heb me verbaasd over een demonstratie pasgeleden in Khon Kaen.
  De “gemaskerden” waren verzameld bij Central World, er werden toespraken gehouden, er werd gediscussieerd, allemaal heel vreedzaam.
  Maar natuurlijk wel tegen de regering.
  Geheel omsingeld was deze niet al te grote groep demonstranten door een politiecordon.
  En daaromheen weer roodhemden…..
  Aanvallen, dood ze, weg met de maskers waren zo’n beetje de geluiden die je kon horen uit de roodhemden.
  Het was gewoon een groep wolven…….

  Als dat een uiting is van de manier van doen en laten van roodhemden, dan kan ik me heel goed voorstellen als er uit die meute wordt geschoten, er teruggeschoten wordt.

 6. Khun Peter zegt op

  Jammer dat ik geen 10 duimpjes kan geven voor deze reactie.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website