De vakbeweging in Thailand wil dat regeringspartij Palang Pracharath (PPRP) haar verkiezingsbelofte om het minimumloon te verhogen nakomt. Ook de Democraten, tevens een regeringspartij, dringt daar op aan. De PPRP heeft voor de verkiezingen beloofd dat het minimumloon wordt verhoogd naar gemiddeld 400 baht per dag.

Volgens voormalig parlementslid Attavit van de Democraten willen zij ook een verhoging van de het minimumloon maar dit willen zij op een andere manier gerealiseerd zien: “De Democraten willen de lasten van de verhoging niet op de schouders van werkgevers leggen. Wij garanderen een minimum jaarinkomen door de regering het verschil te laten betalen wanneer dit niet gehaald wordt.”

Attavit wil een systeem zoals in Singapore waarbij de laagst betaalde werknemers een aanvulling op hun loon krijgen. Dat kan op meerdere manieren worden ingevuld, zoals een studiefinanciering voor de werknemers of hun kinderen, financiële steun bij het aflossen van schulden, maar ook door uitgaven voor gezondheidszorg of als spaargeld voor het pensioen.

Volgens hem is dat beter omdat er dan geen financiële druk ligt op het midden- en kleinbedrijf als het economisch tegen zit.

De vakbeweging wil daar niet op wachten en dreigt naar de bestuursrechter te stappen wanneer de door PPRP geleide regering binnen haar termijn van vier jaar het minimumloon niet naar 400 baht verhoogt. Dat mag wat de vakbonden betreft ook in kleine stapjes.

Bron: Bangkok Post


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

17 reacties op “Verhoging minimumloon: regeringspartij Palang Pracharath onder druk”

 1. yuundai zegt op

  Daar is geen geld voor, de “regering” heeft net een (1) oorlogsschip aangeschaft, die alleen niet dicht bij de kust kan komen i.v.m de te groote diepgang ( hahahah) en alle andere plannen die op de stapel ( die door hun omvang dreigen om te vallen ) liggen make de Know How compleets belachelijk hoe ze een land te besturen. Afijn geef de amen vaak met minder dan 300 bath per dag er een heel klein beetje bij met de belofte dat ze volgend jaar meer (wederom een heel klein beetje ) erbij krijgen. O ja al die plannen zijn niet alleen gebaseerd op realiseren maar tevens op het verkrijgen van “tea money” voor de bouwers, ondernemers en hun trawanten.

 2. ruud zegt op

  “De vakbeweging wil daar niet op wachten en dreigt naar de bestuursrechter te stappen wanneer de door PPRP geleide regering binnen haar termijn van vier jaar het minimumloon niet naar 400 baht verhoogt. Dat mag wat de vakbonden betreft ook in kleine stapjes.”

  De regering kan de verhoging dus 4 jaar min 1 dag voor zich uitschuiven, als ik dit goed lees.
  Bovendien stelt die verhoging ook niets meer voor, omdat het blijkbaar een verhoging naar 400 Baht in 4 jaar is, dus gemiddeld minder dan 25 Baht per jaar.
  Verder zal de overheid ongetwijfeld lasten verhogen, zodat er van de inkomensstijging weinig, of minder dan niets overblijft.

  • LOUISE zegt op

   Nog meer arme mensen in de ellende storten??
   Winkeliers verhogen riant de prijzen, terwijl de werkgever er maar een heel klein beetje bij doet.

   Wat krijg je dan???

   Nog meer mensen die het allemaal niet kunnen behappen en dus (moeten) gaan lenen, want bepaalde lagen van de bevolking wil toch weer die nieuwe auto of andere grotere dingen te kopen.

   En een hele grote groep die nog nooit iets boven de vroegere 200 baht heeft gekregen.
   Mensen in de Isaan, die een dag krom moeten liggen voor een beetje bahtjes, om de belangrijkste levensonderhouds artikelen te kunnen betalen.

   In die ruim 30 jaar hebben wij nog nooit zoveel shophouses, shops, eetstalletjes leeg zien staan.
   En dan nog durft men de economie “”omhoog”” te schrijven.

   Lege winkels, welk soort dan ook, bars die moeten sluiten, zelfs de grote makelaars (chinees) in Bangkok klagen steen en been en hebben hun oog maar laten vallen op condo’s rond de 3 miljoen +, terwijl deze groep vroeger in onroerend goed handelden welke gemiddeld 300.000 baht/m2 bedroegen.

   Toeristen die minder komen.
   Nou, noem maar op.
   Maar zolang een bepaalde groep op deze manier op een zeer grove manier de zakken zullen en kunnen vullen, zal er niets veranderen.

   Tot de thaise bevolking er een keer genoeg van krijgt.

   Louise

 3. Johnny BG zegt op

  ‘De vakbeweging wil daar niet op wachten en dreigt naar de bestuursrechter te stappen wanneer de door PPRP geleide regering binnen haar termijn van vier jaar het minimumloon niet naar 400 baht verhoogt. Dat mag wat de vakbonden betreft ook in kleine stapjes.”

  De vakbeweging ziet de bui al hangen want met een verhoging in een keer van dik 20% en daarbij ook extra lasten en nog meer risico’s voor de werkgever,dan wordt het steeds gemakkelijker om het overbodige personeel af te laten vloeien en degene die overblijven wat beter te betalen. Dat is win/win voor de welwillende werknemer en de werkgever.

  De groep die mag afvloeien is een deel van de verborgen werkelozen en dienen nu veelal als “serviceverlener”. Het kan natuurlijk ook de kant uitgaan zoals bij Big C en Tesco Lotus en dan volgens de Nederlandse supermarkten methode.
  Installeer een rolband en leer de klant zelf de spullen in een zelf meegenomen tas te doen of leer de klant maar zelf de slang in een benzinetank te stoppen.

  In 4 jaar in kleine stapjes zou nog wel te verdedigen zijn mede ter stimulering van de economie.Niet alleen de laagstbetaalden gaan er dan op vooruit maar dan ook de mensen in de schalen er boven.
  Tot zeg maar een salaris van 15.000 baht p/p wordt er relatief toch al niet veel gespaard en dat extra geld zal naar verwachting ook niet ineens wel opgespaard worden oftewel gaat het de economie in.

 4. Bert zegt op

  Dat het voor de minima in TH geen vetpot is zijn we het allemaal over eens, maar de minima in NL is ook geen vetpot.
  Die kunnen alleen maar dromen van een salarisverhoging van ruim 30% in 4 jaar.
  In NL is dat alleen weggelegd voor de top.

  • Cornelis zegt op

   Wanneer je in NL van het minimumloon moet rondkomen is dat zeker geen vetpot, maar absoluut onvergelijkbaar met een Thai die van enkele honderden bahtjes moet zien te overleven.

  • John Chiang rai zegt op

   Afgezien dat een miniumloon in Nederland/Europa ook geen vetpot is,gaat het hier eigenlijk alleen over het Thaise minimumloon.
   Mochten alle minimumloner uit Nederland,die het zeker niet makkelijk hebben,in Thailand moeten leven van 350 a 400Baht p/d dan zouden de meesten bereidt zijn,om op handen en voeten terug naar Nederland te kruipen als ze konden.

   • pete zegt op

    in thailand kun je makkelijker leven van 10000 baht dan in nederland van 1000 euro.

    thaien leven bij elkaar en bij de familie dus geen huur want het huis is een koophuis van de familie.

    Eten doen thaien met elkaar zo komt een maaltijd op 20 baht per persoon .

    1 snelle internetverbinding gedeelt met de buren kost 200 baht p maand.

    Moet je als thai naar het ziekenhuis geen probleem de zorg is gratis.
    Ikzelf heb mijn thaise schoonmoeder al 7 keer naar het ziekenhuis gebracht, EEG,
    longfotos allerlei soorten scans over het hele lichaam +2 maanden ziekenhuis Nongkhai
    totale kosten geen .

    zodoende kunnen thaise mensen van niets tot iets rondkomen

    nu antwoord op John Chiang Rai; kleine vergelijking van de thai en de nederlander die niet bij familie leeft.

    thai huur simpel appartement baht 2500 nederl huur simpel appartm baht 16000

    Zorg baht 30 Zorg baht 4000

    gas,water,elektr baht 1000 Gas water elektra baht 6000

    Eten baht 4000 Eten baht 12000

    internet baht 399 internet min baht 1750

    kleding + slippers baht 300 kleding + schoenen baht 1750
    ===== ======
    thai uitwonend ink 9000 baht 8229 nederl min inkomen 51750 41500

    conclusie thai en nederlander van het minium salaris kunnen hiervan rondkomen maar houden niet veel over.
    Daarbij komt in thailand het altijd mooi weer is en in nederl vanaf okt tot april redelijk koud en vaak regenachtig weer wat gevolgen heeft voor stookkosten ,kledingaanschaf en op latere leeftijd ziekenzorg.

    Helaas kampt de gepensioneerde nederlander in Thailand met hoge polis zorgkosten van vaak
    meer dan 500 eur per maand en zodanig niet op te hoesten in thailand.

    Waardoor men genoodzaakt is terug te keren naar nederland ,of spanje ,of turkije waar de zorgkosten wel vergoed worden en tevens een prettig klimaat heerst.

    Zo je ziet is de thai die thuis woont bij de familie en werkt stukken beter uit dan de nederlander in nederland of de nederlander in Thailand.

    • Tino Kuis zegt op

     Dit zeg je:

     ‘in thailand kun je makkelijker leven van 10000 baht dan in nederland van 1000 euro.’

     En dat is waar. Maar in Nederland zit niemand onder die 1000 euro, terwijl in Thailand 10% nog steeds onder de armoedegrens zit van 3.000 bath per maand (ouderen, gehandicapten) , en zeker 20-30% onder de 8.000 bath per maand. (minimumloon 300 bath voor 25 dagen). Je vergelijking gaat dus mank.

     • Tino Kuis zegt op

      En in Nederland heb je de ziektewet, de WAO en de bijstand. En toeslagen en vakantiegeld. Ja toch?

     • peter zegt op

      beste Tino

      Zoals je kunt lezen leven de ouderen met de jongeren in de isaan.
      waarvan de jongeren de kinderen bij de grootouders laten en vaak beide (man vrouw) een inkomen hebben van 10000 tot 15000 baht totaal 20 tot 30000 baht inkomen bij 2 werkende kinderen .
      huis is vrij dus hoeft geen huur betaalt te worden etc.

      Voor nederlanders Tip; zorg dat je een thaise vrouw trouwt( geen visarun)

      slechts inkomen van 40000 baht p maand.

      Zorg dat je bij je thaise familie kunt wonen=gratis en eten en drinken doe je ook samen
      zodoende kun je met zn tweeen voor max 4000 baht per maand leven voor eten en drinken.

      dus houd je globaal van 10000 baht per maand 9thais inkomen) ,3000 baht over.

      • John Chiang rai zegt op

       Beste Peter, Bij al die Nederlandse minimumloner die jij met je optimistische berekeningen aan een Thaise vrouw wilt praten,vergeet je toch een paar dingen te vertellen.
       De inwoning bij een Thaise familie die jij hier als gratis beschrijft,is dat natuurlijk meestal niet.
       Hoewel de meeste Thais iedere dag vriendelijk lachen,verwacht een Thaivrouw en haar familie ook een financiële tegenprestatie voor deze gratis woon gelegenheid.
       Bovendien hebben de meeste expats ook een andere voorstelling van hun meestal hardverdiende oudedag,en willen zeker niet iedere dag afhankelijk zijn,en bij de Thaise familie noodgedwongen op de pot zitten.
       Verder vergeet je in jou berekeningen ook een meestal erg dure ziekenverzekering,die allemaal van die van jou genoemde 40.000 Baht betaald dient te worden.
       Ik ga er vanuit,dat als je niet meer te bieden hebt, dat een Thaise vrouw die meestal ook nog veel jonger is,de meesten met de kont niet zou aankijken.
       Gratis wonen mag in jou geval misschien kloppen,maar is zonder financiële tegenprestatie in mijn ogen niets anders als schmarotzen,waar iedere nadenkende mens op den duur problemen mee zou krijgen.

    • John Chiang rai zegt op

     Beste Pete, Ik citeer uit jou laatste zin, zo je ziet is de Thai die thuis woont bij zijn familie en werkt, stukken beter uit als die Nederlanders die in Nederland of in Thailand wonen.
     Voor erg veel Thais die geen,of een minimumloon ontvangen,blijft er ook geen andere mogelijkheid om zich op de familie gemeenschap te verlaten.
     Een Nederlander die bereidt zou zijn met 4 of meer andere minimumloners uit zijn familie een huis en een auto te delen,zou het ook duidelijk beter gaan.
     Alleen welke Nederlander zelfs met een minimumloon wil en moet dat,en zou zichzelf beter af voelen met deze voor een westers denkende absurde situatie?
     Zelfs de Thaise ziekenzorg voor 30Baht,is niet overal zo optimaal zo jij deze beschrijft,dat iedere minimumloner in Nederland hier meteen mee accoord zou gaan.
     Ik heb Staats ziekenhuizen in Thailand gezien,waar ik afgezien van de goede,nooit hoop te komen.
     Over jou verdere berekeningen en levenswijsheden,die erg rooskleurig en met rozebril geschreven zijn, wil ik het verder niet eens hebben.

     • peter zegt op

      roze bril of realist wanneer je de persoon niet kent die alleen met vrouw en kinderen tussen thaise familie en bevolking leeft in reedelijk grote stad en het laatste jaar nooit een farang hebt gesproken .
      De meeste roze brildragers zijn diegene die in ommuurde compounds leven en denken het leven in thailand onder woorden kunnen brengen.
      Alsmede de Farang die leven in grote huizen op een groot ommuurt terrein ergens in een stad of dorp in de isaan of Pattaya en Chiangmay en elke dag even een rondje rijden met de toyota landcruiser of mitsubitsi pajero naar de shoppingmall of om vrienden te bezoeken die op dezelfde plaatsen verblijven als hierboven omschreven.

      Antwoord waarom nederlanders niet met 10 man in een huis wonen is ten eerste de cultuur.

      Tevens kon je afgelopen week nog lezen van een gesprek met premier Rutte waarin hij stelde dat in nederland de kinderen na hun 21e jaar uit huis gaan wonen ????.

      Vandaar de verlaging van het verplichte miniumloon van 23 jaar naar 21 jaar zodat deze
      jongeren makkelijker een kamer kunnen huren etc.

      belangrijkste punt is natuurlijk Het Klimaat .

      In thailand leeft men voornamelijk buiten en gaat men van smorgens 0600 ontbijten bij een tentje
      smiddags met medewerkers van je bedrijf ergens buiten een noodle eten
      savonds met je vrouw of familie buiten bij een eettentje eten indien de financien dit toelataen .
      anders eet je met de familie gezamelijk thuis.

      tevens gaat men in thailand smorgens vanaf 0500 tot 0800 met duizenden sporten in de parken en savonds van 1700 tot 2100 weer waarbij gratis gebruik van fitnessaparatuur buiten en onderdak
      volleybalveld ,voetbalveld,petanque ,badminton allemaal gratis .

      In nederland is dit door het koude weer niet mogelijk enleeft men voornamelijk binnen en sport voornamelijk in de sportschool binnen .

      denk aan een verjaardag in nederland waarbij je met 20 personen binnen zit dit is waarschijnlijk niet lang vol te houden daar de huizen meestal relatief klein zijn.

      maar nu ga je op een zonnige dag in augustus net als vorig jaar in nederland en vier je dezelfde verjaardag met dezelfde 20 personen in de tuin van het huis tot laat in de avond en wat zeer relaxt is ,dat is dus de thaise levensstijl.

      Je kunt in nederland wel met 20 personen leven huur of koop een boerderij met grond en wat koeien ,kippen geiten en een groentetuin en wees zelfvoorzienend.

      Eenieder betaalt maandelijks 400 eur voor alle kosten inclusief eten en drinken en je leeft ruim in een woonboerderij.
      Overdag gaat eenieder wel of niet werken dat maakt niet uit want iedereen krijgt minimaal 1000 eur.
      zo je ziet als je wilt kun je in nederland net zo leven als in thailand.

 5. john zegt op

  gebruikelijke ketelmuziek. Geen enkele partij kan beloftes doen die worden nagekomen als ze het niet voor het zeggen hebben.Hooguit kun je zeggen dat je dat gaat nastreven.
  Als de werknemersvereniging zeggen dat ze naar de bestuursrechter stappen begrijpt iedereen dat het onzin is.
  Zo is telkens weer in Thailand opschudding over onzin.

 6. Ruud NK zegt op

  Thailand zou eerst het staatspensioen voor ouderen, arbeidsongeschikten, kinderbijslag, ziekenzorg (met name bij een ongeval), en verlichting van de schoolkosten moeten aanpakken.

  Verhoging van het minimum loon maakt grote kwetsbare groepen nog armer en nog meer afhankelijk van familie leden die wel een inkomen hebben. Per saldo wordt het laagst betaalde deel van de bevolking alleen maar armer na verhoging van het minimumloon.

 7. RuudB zegt op

  Het minimumloon is april 2018 al eens verhoogd: met 8 tot 22 baht. Let wel: niet als uurloon, maar als dagloon. Herhaal: een verhoging van 8 tot 22 baht per dag. https://www.thailandblog.nl/nieuws-uit-thailand/akkoord-verhoging-minimumloon-thailand-per-1-april/
  De vakbond sputterde destijds ook, want wilde naar baht 360 per dag. Waarna het stil werd. De TH vakbeweging doet er inderdaad goed aan de PPRP aan haar verkeizingsbelofte te houden.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website