1. Minister Tanasak Patimapragorn (Buitenlandse Zaken): De Britse en Myanmarese ambassades hebben geen problemen met het politieonderzoek naar de dubbele moord op Koh Tao.
 2. Htun Aye, tweede secretaris van de ambassade van Myanmar: Het is nog te vroeg om die conclusie te trekken.
 3. Aung Myo Thant, een advocaat door de ambassade benoemd om de twee verdachten bij te staan: Er zijn inconsistenties tussen het forensisch rapport en het gepresenteerde bewijsmateriaal .
 4. De twee verdachten (volgens U Moewai van de ambassade): We zijn tijdens het verhoor gemarteld.

Gisteren hield de politie een persconferentie om zich te verweren tegen de kritiek op het onderzoek. De verdenking tegen de twee aangehouden Myanmarezen is gebaseerd op vijf punten: een getuigeverklaring, matches tussen het DNA van de verdachten en DNA gevonden in het lichaam van de Britse, camerabeelden en het mobieltje van de Brit dat in het onderkomen van een van de verdachten is gevonden.

Dat geen DNA gevonden is op het moordwapen, een schoffel, en een gebruikt condoom, komt omdat het waarschijnlijk door zeewater is weggespoeld, zegt Suwat Jaengyodsuk, adjunct-hoofd van de gemeentepolitie Bangkok.

Somyot Pumpanmuang, hoofd van de landelijke politie, geeft de onderzoekers een complimentje: ‘Ze hebben goed werk verricht.’ Maar velen [?] in en buiten Thailand zetten daar vraagtekens bij. Aung Myo: ‘Het komt op ons over dat deze zaak een set-up is en niet gebaseerd op harde feiten.’

Maandag sprak een Myanmarese delegatie met het onderzoeksteam van de politie in Surat Thani en met de twee verdachten. Pornpen Kongkachornkiat,, directeur van de Cross-Cultural Foundation en lid van de subcommissie burger- en politieke rechten van de National Human Rights Commission (NHRC), en andere mensenrechtenvoorvechters waren eveneens in Surat Thani, maar ze kregen geen toegang tot de verdachten. Alleen een lid van de NHRC werd toegelaten.

Pornpen erkent dat de politie hard gewerkt heeft, maar ze wil dat de zorgen van veel mensen over het politieonderzoek worden weggenomen. De omstandigheden waaronder de verdachten zijn aangehouden zijn omstreden. Zo werden de Myanmarezen gedwongen DNA af te geven en een advocaat mocht hen niet spreken voordat ze in staat van beschuldiging werden gesteld. De indruk bestaat, zegt Pornpen, dat de verdachten zich niet bewust waren van hun rechten en dat geen recht is gedaan.

(Bron: Bangkok Post, 8 oktober 2014)

4 reacties op “Verdachten Koh Tao moorden: We zijn gemarteld”

 1. TLB-IK zegt op

  In mijn kommentaar voor een paar dagen heb ik op deze mogeljkheid al gewezen. Dat verschillenden mensen nu niet tot de gevangene worden toegelaten cq. deze zeggen gemarteld te zijn past in het Thaise straatje.

 2. Simon zegt op

  De enigste die ik vertrouw in Thailand en de enigste waarvan ik verklaringen, op het gebied van DNA, als autoriteit aan neem, zijn die van Professor Pornthip Rojanasunand. Ik ben helaas onbekend met de juridisch status van DNA als bewijs.
  Adjunct-politiecommandant Somyot Pumpanmuang, ken ik niet. Maar in mijn perceptie wordt hier wel heel overdadig met DNA geflirt. Daar ik de Thaise politie ken als oppositie van Professor Pornthip. Diezelfde Politie die het gezag van deze professor, tijdens de sunamie niet erkende.
  Wel wordt de professor te pas en te onpas opgetrommeld als het de politie dat uitkomt.
  Zolang er geen onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden of bemoeienissen door Professor Pornthip. Mag er gezegd worden, in de diverse media dat het de GREATEST SHOW ON EARTH, is

 3. Rudy Van Goethem zegt op

  Hallo.

  Ik snap de commotie niet. Als er matches zijn tussen het DNA van de daders, en het DNA in het lichaam van het slachtoffer, is er toch geen enkele twijfel? Dat DNA komt daar niet zomaar terecht..En het DNA van een mens is uniek.Het is toch totaal onlogisch dat er op de plaats van het delict ineens 2 mensen zijn, en één dode, waarvan in haar lichaam sporen van die andere twee gevonden worden…

  Ik moet Simon gelijk geven, dit wordt meer om meer een klucht.

  Mvg… Rudy.

  • ruud zegt op

   De vraag is natuurlijk of die matches er werkelijk zijn en ook nog of de politie die matches niet achteraf heeft ingevoegd.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website