De verdachte van de verkrachting van en moord op de 13-jarige Nong Kaem, begin deze maand in de nachttrein naar Bangkok, en zijn medeplichtige zijn gisteren in staat van beschuldiging gesteld. De provinciale rechtbank van Hua Hin heeft de eerste zitting op dinsdag gepland.

De medeplichtige, die eerder verklaard heeft op de uitkijk te hebben gestaan, heeft zijn verklaring ingetrokken. Hij ontkent nu enige betrokkenheid. De twee mannen worden momenteel gevangen gehouden in een gevangenis in Prachuap Khiri Khan. De openbare aanklagers zijn er zeker van dat ze een ijzersterke zaak tegen de twee hebben.

In eerdere berichten heb ik al uitgebreid vermeld hoe de verkrachting en moord in zijn werk gingen. Eén nieuw detail kwam ik tegen in Brunch, het zondagmagazine van Bangkok Post. Columnist Andrew Bigs schrijft er dat de verdachte op het meisje stuitte, toen ze naar de wc ging.

Vrouwenwagon

Vanaf 1 augustus krijgt elke nachttrein een wagon, die uitsluitend toegankelijk is voor vrouwen en kinderen jonger dan 10 jaar. De maatregel is nog gesuggereerd door de ontslagen gouverneur van de spoorwegen en is nu bevestigd door de Raad van Bestuur. Een aparte vrouwenwagon is in 2001 geïntroduceerd op de nachttrein naar Chiang Mai, maar verdween maanden later omdat er geen belangstelling voor bestond.

WiFi installeren

De waarnemend gouverneur heeft het verzoek gekregen [van wie?] om de installatie van WiFi in slaapwagons en op het station van Hua Hin te overwegen. Particuliere bedrijven, die worden ingehuurd om de wagons  en toiletten schoon te maken, gaan beter gecontroleerd worden, zegt de kort geleden benoemde RvB-voorzitter Omsin Chivapreuk.

De RvB en de spoorwegdirectie hebben van de permanent secretaris van het ministerie van Transport de opdracht gekregen binnen 15 dagen met een plan te komen voor het wegwerken van de gigantische verliezen van de spoorwegen.

Politie neemt aangiftes niet serieus

Naiyana Supapueng, voormalig commissaris van de National Human Rights Commission, heeft gisteren tijdens een seminar gepleit voor betere ondersteuning van verkrachtingsslachtoffers. Het komt nu nog te vaak voor dat slachtoffers geen aangifte durven te doen omdat de politie die niet serieus neemt.

Naiyanan zegt dat sommige agenten slachtoffers verwijten dat ze te uitdagend gekleed waren. De treinverdachte kwam weg met een eerdere verkrachting omdat het slachtoffer bang was het te melden. Indien dit niet was gebeurd, zou de dood van Nong Kaem voorkomen zijn, aldus Naiyana.

‘De politie dient verkrachtingsslachtoffers met respect te behandelen. De politie moet discreet zijn en de gevoelens van de slachtoffers ontzien. […] Die zaken moeten niet verloren gaan tussen andere misdaden.’

Een andere spreker op het seminar gaf de schuld aan de Thaise tv-soaps en advertenties. In soaps worden vrouwen vaak seksueel belaagd door mannen, waarna ze verliefd op hen worden. En advertenties suggereren dat aantrekkelijkheid de belangrijkste kwaliteit van vrouwen is. Ze dragen zo bij aan de verkrachtingscultuur, aldus Kemporn Virunrapat.

(Bron: Bangkok Post, 17 juli 2014)

4 reacties op “Verdachte in treinverkrachting nu al voor de rechter”

 1. Piloe zegt op

  Er is nog een andere nieuwe regel op de nachttrein BKK-CNX.
  Verboden sinds een week om nog alcohol te consumeren. Ook geen bier meer in de restauratiewagen !
  Daar was soms veel ambiance en goede muziek, bijna een rollende discotheek.
  Nu zit daar niemand meer, tenzij iets eten en weer weg. Triest ! Zou dit ook te maken hebben met die moord ?

  • Rob V. zegt op

   Ja, dat heeft ook te maken met de verkrachting en moord van dat meisje:

   https://www.thailandblog.nl/nieuws/nieuws-uit-thailand-9-juli-2014/

   Ik herhaal wat ik daar schreef: zowel een vrouwen wagon als alcoholverbod lijkt mij die de oplossing. Wel meer controle (personeelselectie, toezicht op passagiers en personeel als die beschonken, luidruchtig of ander ongewenst en mogelijk gevaarlijk gedrag vertonen etc.). Vrouwen die samen reizen hebben niets aan een vrouwen wagon, het had dit arme meisje niet geholpen. Alcohol en drugs zijn hoogstens een middel dat de drempel voor diverse misdrijven (geweld, seksueel geweld) verlaagd voor sommige mensen. Wat uiteraard niet betekent dat alle mensen onder invloed dat soort dingen doen… Beide zijn dus maatregelen voor de bühne vrees ik en zal nauwelijks het echte risico op dit soort misselijke dingen verminderen…

  • antonin cee zegt op

   Ik vind dat verbod op alhocol in de restauratiewagen ook jammer. Het was zoals je zegt, vaak een plaats met veel ambiance, waar je vaak medereizigers kon ontmoeten om een praatje te maken. Maar die verkrachtting en moord? Ach daar zijn geen woorden voor. Of de Thaise soap er mee te maken heeft weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ze verschrikkelijk zijn.

 2. henk van berlo zegt op

  Of een vrouw of meisje uitdagend gekleed gaat of niet,je hebt er maar af te blijven.
  En het smoesje dat je teveel gedronken hebt,en niet meer weet wat je doet is de grootste onzin of
  onder invloed van drugs.
  Hier in Nederland krijg je wel minder straf als je zegt dat je van iemand een pilletje hebt gekocht.
  Gewoon een flinke straf is op zijn plaats.In geval van dat 13 jarig meisje is geen straf groot genoeg.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website