De abt van het Khantitham bosklooster in Si Sa Ket, Luang Pu Nen Kham Chittako, wordt verdacht van het witwassen van geld. Op tien van de zestien bankrekeningen van de abt en monniken vinden dagelijks transacties plaats ten bedrage van 200 miljoen baht.

Het Anti-Money Laundering Office (Amlo) heeft hen verboden verder met geld te schuiven. Wanneer ze dat wel doen, riskeren ze een gevangenisstraf van 2 jaar. Wanneer voertuigen of vliegtuigen worden gekocht, zullen die in beslag worden genomen, zegt Suwanee Sawaengpol, adjunct-secretaris-generaal van Amlo.

Volgende week gaat een team van Amlo naar het bosklooster om een voorlopig onderzoek te doen, waarna toestemming aan Amlo zal worden gevraagd voor een uitgebreid onderzoek.

Het onderzoek is een reactie op eisen van een Facebook-groep, genaamd ‘Facebook network against acts that destroy the nation, religion and the monarchy’ naar aanleiding van video’s en foto’s die op de social media circuleren. Daarop is te zien hoe Luang Pu Nen Kham met een privéjet en helicopter reist, dure modeaccessoires draagt, met elektronische gadgets speelt en vermoedelijk met een vrouw slaapt.

De 200 miljoen die Amlo nu in onderzoek heeft, betreffen alleen transacties van 2 miljoen baht of meer. Financiële instituten zijn verplicht die bij Amlo te melden; kleinere transacties ontbreken.

Het vermoeden bestaat dat de abt en zijn medeplichtigen gefraudeerd hebben door middel van projecten als het oprichten van een Boeddha-standbeeld, het openen van rekeningen voor religieuze donaties en het stichten van een ziekenhuis. Onder de medeplichtigen van de abt bevinden zich ook zijn vermeende echtgenote en kinderen. Amlo werkt samen met het Office of National Buddhism voor het verzamelen van meer gegevens.

(Bron: Bangkok Post, 3 juli 2013)

[youtube]http://youtu.be/sANFgwoJeic[/youtube]

1 reactie op “Verdachte transacties van 200 miljoen baht door abt Luang Pu”

  1. Sir Charles zegt op

    Zonder het boeddhisme direct maar in een kwaad daglicht te willen stellen en alle monniken over één kam te willen scheren doch daarmede wel aansluitend op het bovenstaande artikel want er gaat immers veel geld in om.
    Oftewel gezien de vele giftboxen die her en der verspreid staan in al die tempels waarin men een bankbiljet kan schuiven kan ik het me niet voorstellen dat een (hoge)monnik of iedere andere medewerker van een tempel nooit eens de verleiding heeft gehad er een greep uit te nemen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website