Een brand in een opslagplaats voor rijst, de dag nadat voormalig Democratisch parlementslid Warong Dechgitvikrom gewaarschuwd had voor branden om bewijzen van corruptie te verdonkeremanen: dat is verdacht.

In een particuliere opslagplaats in Chain Badan (Lop Buri) brak gisteren brand uit. In het magazijn ligt 43 ton rijst; 200 van de 43.000 zakken werden vernield. Zondag was er ook al een brandje geweest en tien dagen geleden viel een stapel zakken om, waardoor een muur werd beschadigd. Warong zegt dat een onderzoek nadien heeft uitgewezen dat een deel van de rijst beschimmeld was en insecten bevatte.

Warong verwacht dat de brand in Lop Buri niet de laatste zal zijn. Hij voorspelt dat de problemen voor de boeren zullen toenemen, wannneer de regering [die thans aan handen en voeten gebonden is] niet aftreedt. Volgende maand begint de tweede oogst. De prijs van paddy (ongepelde rijst) is gezakt naar 6.000 baht per kwian (1 ton). Die prijs zou verder naar 4.000 à 5.000 baht kunnen zakken. De regering betaalt 15.000 baht per ton.

Staatssecretaris Nattawut Saikuar waarschuwt de bevolking geen overhaaste conclusies te trekken. De brand in Lop Buri zou veroorzaakt kunnen zijn door vonken van een brand op een nabijgelegen suikerrietveld. Daar waren oogstresten in brand gestoken. Nattawut drong er bij Warong op aan te stoppen met zijn lastercampagne tegen de regering.

Rijst vervoerd naar onbekende bestemming

Uit een rijstmagazijn in Nakhon Si Thammarat is 500 ton gehaald. De meeste vrachtwagens die de rijst vervoerden, zijn in het Zuiden geregistreerd en enkele zouden de naam ‘Nattawut Transport’ dragen. Volgens een bron is voor het vrijgeven van de rijst toestemming verleend door het Department of Foreign Trade van het ministerie van Handel. De bestemming is onbekend. Naar verluidt zou de rijst naar de grens met Maleisië worden vervoerd of naar het beneden Zuiden.

3.921 boeren worden betaald

Voor 3.921 boeren in Phetchabun, Uthai Thani, Ayutthaya en Prachin Buri komt een eind aan hun financiële zorgen, want zij krijgen betaald voor de rijst die ze in september hebben ingeleverd. Het kabinet heeft gisteren besloten daarvoor een bedrag van 712 miljoen aan de begroting te onttrekken. Het gaat om 40.000 ton rijst.

Het kabinet heeft geen oplossing bedacht voor de vele boeren die nog steeds op hun geld wachten. Honderden demonstreren sinds donderdag voor het ministerie van Handel in Nonthaburi.

Pleidooi voor voortzetting rijsthypotheeksysteem

Honderd boeren uit zestien districten in de provincie Ayutthaya hebben gisteren in Bang Sai gedemonstreerd voor continuering van het rijsthypotheeksysteem. Ze zeggen dat het programma een eind heeft gemaakt aan hun schuldenlast en armoede omdat ze hun rijst niet langer aan molenaars hoeven te verkopen. Een boerenvertegenwoordiger stelt voor de garantieprijs van 15.000 baht per ton te verlagen naar 14.000 ton om de financiële druk op de overheidsfinanciën te verlichten. De groep doet een beroep op de protestbeweging om de boeren niet voor hun karretje te spannen.

Onderzoek naar rol premier Yingluck

De National Anti-Corruption Commission (NACC) zal naar verwachting eind deze maand premier Yingluck in de beklaagdenbank zetten omdat ze als voorzitter van het National Rice Policy Committee nalatig is geweest. De NACC heeft eerder tegen 15 personen, waaronder twee bewindslieden, beschuldigingen wegens fraude uitgebracht. Het gaat daarbij om een particuliere rijstdeal die onder het mom van een G2G-deal (government to government) zou hebben plaatsgevonden.

Voordat Yingluck formeel in staat van beschuldiging wordt gesteld, krijgt ze de gelegenheid zich te verweren. Daarna beslist het hoofdpanel van de NACC of ze de zaak aan de rechter overdraagt. In dat geval moet Yingluck aftreden. Ze kan dan ook strafrechtelijk worden vervolgd.

Betalingen vertraagd

Premier Yingluck heeft gisteren maar weer eens geprobeerd de boeren te paaien met de mededeling dat de regering zich het lot van hen aantrekt en dat ze allemaal betaald gaan worden. De regering is niet bankroet; alleen haar status maakt het moeilijk leningen bij financiële instituten los te peuteren. [Die zijn bevreesd voor juridische complicaties vanwege de demissionaire status van de regering.]

Yingluck ontkent dat ze maandag geweigerd heeft de boeren te ontmoeten, die voor het ministerie van Handel demonstreren. Ze heeft de betrokken ministers opdracht gegeven de situatie aan de boeren uit te leggen omdat die goed op de hoogte zijn van de details. Dat overleg duurde overigens maar kort en leverde geen enkel concreet resultaat op. Enkele boerenvertegenwoordiger liepen tijdens het gesprek weg.

Banken willen wel geld lenen

Volgens minister Kittiratt Na-Ranong (Financiën) willen enkele commerciële banken wel degelijk aan de regering geld lenen om de boeren te betalen. De minister is bereid zijn handtekening te zetten wanneer de leningen niet in strijd met de wet zijn [volgens de Raad van State zijn ze dat niet] en wanneer de banken geen zorgen meer hebben over de juridische problemen.

De Kiesraad zou volgens de minister geen bezwaar hebben tegen de leningen. De regering zou daarmee niet de grondwet overtreden, die stelt dat een demissionaire regering geen nieuwe verplichtingen mag aangaan.

Lawyers Council waarschuwt

De Lawyers Council of Thailand (LCT), die de boeren met juridische procedures gaat helpen, heeft de boeren gewaarschuwd rijstsilo’s niet te bezetten, want dat is in strijd met de wet. De LCT gaat de rechtbank om een rechtelijk bevel vragen, zodat de boeren de silo’s kunnen inspecteren.

Minister Niwatthamrong Bunsongpaisan (Handel) zegt het Internal Trade Department al de opdracht voor inspecties door boeren te hebben gegeven om geruchten de kop in te drukken dat magazijnen leeg zijn.

Protestbeweging haalt 24 miljoen baht op

Tijdens twee marsen op vrijdag en maandag in het centrum van Bangkok heeft de protestbeweging 24 miljoen baht voor de boeren opgehaald. Dit geld zal gebruikt worden om juridische procedures te financieren en de boeren voor hun overige kosten te compenseren.

Rally

Kittisak Rattanawaraha, een boerenleider uit het Noorden, zegt dat de boeren morgen een grote rally in Bangkok houden. Er wordt een hoge opkomst verwacht. De demonstratie bij het ministerie van Handel, die donderdag is begonnen, gaat door. Ambtenaren kunnen normaal aan het werk in het ministerie. Boeren gaan vandaag naar de NACC om gegevens over vertraagde betalingen te overhandigen.

Morgen veilt het Foreign Trade Department 400.000 ton rijst, waarvan 220.000 ton vandaag wordt geveild via de Agricultural Futures Exchange of Thailand.

(Bron: Bangkok Post, 12 februari 2014)

No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Verdachte brand in rijstmagazijn; morgen grote rally in Bangkok”

  1. hessel zegt op

    43 ton rijst in 43000 zakken, dat is dus 1 KG per zak.

    • Dick van der Lugt zegt op

      @ hessel Bedankt voor je rekensommetje. Iemand kan weer eens niet rekenen bij Bangkok Post.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website