De pandjeshuizen in Thailand worden overstroomd door mensen die in geldnood zijn gekomen door de coronacrisis. Het aantal klanten die goederen willen belenen is in de eerste drie maanden van het jaar omhoog is geschoten naar 149.108 tegen 5.605 in dezelfde periode vorig jaar.

De 39 pandjeshuizen van het ministerie van Sociale Zaken hebben al 5,2 miljard baht uitgeleend, meer dan tienmaal zo veel als vorig jaar. Populaire voorwerpen om te belenen, zijn gouden sieraden en elektrische apparaten.

De stormloop is vorige maand begonnen, nadat winkels en uitgaansgelegenheden werden gesloten en mensen is geadviseerd om thuis te blijven. Dat aantal liep nog verder op nadat enkele steden tot een lockdown hadden besloten.

Vele Thai hebben hun baan verloren, zoals de vrouw (40) in Hat Yai, voorheen werkzaam in een rubberfabriek,  ze ging haar keukenmachine  belenen, die ze kort tevoren had afbetaald. Ze mist het apparaat niet omdat ze nu bijna geen geld meer heeft om groente en vlees te kopen.

Om de mensen te helpen die aab de grond zitten, heeft de regering de rente op leningen van 5.000 baht verlaagd van 0,5 naar 0,125 procent en de leenperiode verlengd. De gemeente Bangkok die 21 pandjeshuizen beheert, heeft ook haar rentetarieven verlaagd.

Bron: Bangkok Post

3 reacties op “Veel Thai in geldnood door coronacrisis, pandjeshuis heeft het druk”

 1. Lung Lie (BE) zegt op

  Wij, als gepensioneerden in Thailand, hebben het minder hard te verduren dan vele Thai. Weliswaar beïnvloedt de koers van de baht ons inkomen maar ik heb echt te doen met zovelen waarvan het inkomen herleid is tot nul. Het is hartverscheurend te lezen dat velen hun toevlucht dienen te zoeken tot pandjeshuizen en zij hun eigen goederen wellicht nooit meer in bezit zullen kunnen krijgen.

 2. Hans van Mourik zegt op

  Gelooft, het best wat hier boven geschreven staat.
  Dit is echt gebeurd,
  Ongevver 2 maanden geleden kwam een vrouw met rollator om te vragen of mijn vriendin thuis is,riep haar en ze gingen buiten met elkaar praten,op dat moment vermoed ik iets,maar weet nog van niets.
  Toen ze uitgesproken waren en zij weer weg was, zei mijn vriendin tegen mij.
  Haar man is taxichaufeur en zijn auto is stuk,wil ze laten maken,maar dat kost 13000 bath of ze dat kon lenen en elke dag 100 bath terug geven.
  Zei tegen mijn vriendin ik leent geen geld uit,wat je zelf doet moet jij weten geeft je al elk jaar geld voor je AOW,wanneer ik er niet meer bent + elke maand ruim voldoende huishoud geld.
  Ze heeft het toch ter leen gegeven en tot nu toe elke dag 100 bath terug brengen.
  2 dagen geleden kwam mijn over buurvrouw vragen of mijn vriendin thuis is,geroepen en samen waren ze buiten aan het praten.
  Deze vroeg 6000 bath ter leen met als borg haar grote CLD tv die ze nog maar enkele maanden heeft.
  Vertelde het zelfde verhaal,wel vroeg ze aan mij of die tv hier kan staan,bemoei mij er niet mee,ondanks dat ik voor de helf aan het huis heb mee betaald,wat zij doet vind ik goed.
  Vanochtend kwam ze weer dacht eerst om e tv te brengen,maar haar man vond het beter om te verkopen.
  Hans van Mourik

 3. Diederick zegt op

  Ja, en wij zitten thuis te discussieren over een app en privacy. De voorraadkast gevuld, en Netflix. We mogen een wandeling maken en het weer is heerlijk.

  Ik tel mijn zegeningen.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website