Veel Prayuth Chan-ocha op de voorpagina en eerste pagina van de bijlage Business van Bangkok Post vandaag. ‘NLA picks Prayuth as premier’ kopt de krant pontificaal alsof dat niet al van meet af aan in de lijn der verwachtingen lag.

Want de helft van het nieuw gevormde noodparlement, of in het Engels National Legislative Assembly, bestaat uit huidige en gepensioneerde politieagenten en legerofficieren en je moet wel van heel goede huize komen om dan niet je eigen baas (of klasgenoot uit je opleidingstijd) te kiezen.

Gisteren koos de NLA met 191 stemmen en 3 onthoudingen (van het presidium) Prayuth tot interim-premier. Hij is het gezicht van de junta, die op 22 mei de macht overnam van de (demissonaire) regering Yingluck na twee dagen eerder de staat van beleg te hebben uitgeroepen.

Volgens de krant hopen ‘many members of the public’ [hoe weet de krant dit?] dat Prayuth zich na het komende jaar gekweten heeft van de lastige taak om het land vooruit te brengen en een berg aan problemen op politiek, economisch en sociaal gebied heeft opgelost.

In het artikel verder veel commentaren:

 • Voormalig oppositieleider Abhisit : Prayuth’s optreden wordt beoordeeld op hoe succesvol hij is politieke hervormingen tot stand te brengen.
 • Wutisarn Tanchai, secretaris-generaal van het King Prajadhipok’s Institute: De bevolking heeft hoge verwachtingen van hem.
 • Politicoloog Chaiwat Khamchu: Verwacht niet te veel want Prayuth heeft maar een jaar om het land te besturen, Prayuth is een gewoon mens, geen superman.
 • Supachai Panitchpakdi, voormalig secretaris-generaal van Unctad: De nieuwe premier moet capabele mensen in zijn kabinet benoemen.
 • Supant Monkolsuthree, voorzitter van de Federation of Thai Industries: De toekomst van Thailand is in veilige handen met een interim-regering, geleid door Prayuth.

Ook bedrijfsleven vol lof

Op de voorpagina van het Business-katern wordt er nog een schepje bovenop gedaan. De vice-voorzitter van de Thai Chamber of Commerce (TCC) houdt een pleidooi voor economische hervormingen, geleid door het ministerie van Wetenschap en Technologie, niet door de ministeries van Handel en Industrie, met een grotere rol voor Financiën om belastingen en stimulansen te steunen. Verder:

 • Boonsithi Chokwatana, voorzitter van de Saha groep (consumentenproducten): Prayuth is resoluut en durft snel te werken. Zijn karakter is heel geschikt om het land te leiden en de economie tot nieuw leven te wekken.
 • TCC-voorzitter Isara Vongkusolkit: Zakenmensen hebben hun hoop gevestigd op Prayuth om het land uit de politieke crisis te halen en corruptie te bestrijden.
 • Pattera Dilokrungthirapot, voorzitter van de Association of Securities Companies: Ik hoop dat de nieuwe premier ontwikkeling versnelt. Buitenlandse investeerders vragen om actie om hun vertrouwen te herstellen.
 • Leigh Scott-Kemmis, voorzitter van de Australian-Thai Chamber of Commerce: Ik denk dat dit de beste optie is, gezien de gebeurtenissen. De uitdaging is nu Thailand uit de middle-income trap te halen. Hoog technologische industrie is daarvoor cruciaal.
 • Econoom Tim Leelahaphan: De benoeming van een interim-regering is goed voor de binnenlandse bestedingen en investeringen. Omdat de junta zich richt op langetermijn economische hervormingen, liggen populistische maatregelen volgend jaar niet voor de hand.
 • Kemathat Paladesh, president van Bangkok Media and Broadcasting Co: Prayuth als premier schept meer vertrouwen bij zowel Thaise als buitenlandse investeerders.
 • Alleen een heiligverklaring ontbreekt nog.

(Bron: Bangkok Post, 22 augustus 2014)

Foto: Prayuth bracht gisteren een bezoek aan Chon Buri, waar de oprichting werd herdacht van het 21st Infantry Regiment Royal Guards, 64 jaar geleden. De vrouw in het paars gekleed is zijn echtgenote.


» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

2 reacties op “Veel lof voor Thailand’s nieuwe interim-premier”

 1. chris zegt op

  Om heilig te worden verklaard moet je eerst zalig worden verklaard.
  Daarna moet bewezen worden dat er in jouw naam tenminste twee wonderen hebben plaatsgevonden: genezingen, hervormingen, vrije verkiezingen, verdwijning van corruptie, aantal verkeersdoden per jaar gedaald tot 0. Pas dan kan de paus je heilig verklaren.
  Het wachten is dus op de wonderen en die zijn de wereld nog niet uit (zegt men).

 2. Daniel zegt op

  Wutisarn Tanchai, secretaris-generaal van het King Prajadhipok’s Institute: De bevolking heeft hoge verwachtingen van hem. Als tijdelijk inspring premier is hij blijkbaar met het geld aan het gooien. Nadien is het aan de volgende regering de gemaakte schulden te betalen. Dat de bevolking hoge verwachtingen heeft, kan zijn. Maar ooit zal iemand de uitgaven moeten betalen, en dat zal dan wel de bevolking zijn. Kijk maar wie in het Westen de rekeningen betaald. Ooit ontwaakt men uit de droom.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website