Natuurlijk lopen de schattingen weer uiteen over het aantal demonstranten zondag op de Ratchadamnoen Avenue. Rallyleider Suthep Thaugsuban zegt meer dan een miljoen, de politie schat 98.000 en de militaire inlichtingendienst 150.000.

Niettemin een fors aantal dat de anders met auto’s gevulde brede avenue en zijstraten tot één groot voetgangersgebied maakte. Als je niet beter weet, zou je denken dat er een volksfeest wordt gevierd met  vreemd uitgedoste feestgangers.

Nog drie dagen en dan wordt de rally van de Democraten afgeblazen. Vandaag marcheren de demonstranten in afzonderlijke groepen naar dertien overheidsgebouwen, de hoofdkwartieren van de drie legeronderdelen en tv-stations.

Rallyleider Suthep Thaugsuban belooft dat de marsen vreedzaam en ordelijk zullen verlopen. ‘We delen alleen fluitjes en bloemen uit.’ De politie adviseert verkeersgebruikers de desbetreffende routes te mijden.

Het United Front for Democracy against Dictatorship (UDD, roodhemden) hield gisteren een rally in het Rajamangala stadion, amper een week na de vorige rally. De organisatoren schatten het aantal aanwezigen op 100.000, verslaggevers houden het op 40.000. UDD-voorzitter Tida Tawornseth zei dat de rally bedoeld was om de constitutionele monarchie veilig te stellen. Verwijzend naar de uitspraak van het Constitutionele Hof in de senaatszaak, benadrukte ze dat het parlement de bevoegdheid heeft om de grondwet te wijzigen.

Intussen begint de oproerpolitie te morren. Over het eten klagen de agenten niet, maar ze zijn al ruim een maand van huis sinds de Internal Security Act voor drie districten van Bangkok van kracht werd verklaard. Een behoorlijk slaapaccommodatie is er niet en ze moeten maar zien hoe ze de was doen. De agenten staan zes uur per dag op wacht. Ze bewaken het gebied rond het Government House, parlement en het ministerie van Onderwijs. De dagvergoeding bedraagt 300 à 400 baht en de maaltijdvergoeding 200 à 300 baht.

Ontbinding van het Huis is onwaarschijnlijk

Dinsdag en woensdag vindt in het parlement een zogeheten censure debate plaats, uitmondend in een motie van wantrouwen tegen premier Yingluck en de minister van Binnenlandse Zaken. Suthep zegt dat een eventueel aftreden van Yingluck, ontbinding van het Huis van Afgevaardigden en nieuwe verkiezingen niet voldoende zijn om het protest te stoppen. Het uiteindelijk doel is volgens hem het ‘Thaksin regime’ met wortel en tak uit te roeien.

Een bron dicht bij de premier acht het onwaarschijnlijk dat Yingluck terugtreedt, want dan belandt het land in een machtsvacuüm. Ontbinding van het Huis van Afgevaardigden is evenmin waarschijnlijk. Een docent van de Thammasat universiteit denkt dat Thaksin niet akkoord zou gaan met Yingluck’s vertrek als premier.

Yingluck schrijft op haar Facebook pagina dat het land niet in het slop raakt zolang beide zijden maar proberen hun meningsverschillen door gesprekken op te lossen en een confrontatie te voorkomen. Ze riep op tot eenheid en respect voor de rechtsstaat. ‘De regering wil geen geweld of bloedvergieten zien.’

Het hoofd van de gemeentepolitie Bangkok zegt dat de kroonprins zich zorgen maakt over de politieke conflicten. Kamronwit Thoopkrachan ontmoette hem gisteren tijdens een audiëntie. De prins zei dat Thais hun verschillen door onderhandelingen moeten bijleggen.

(Bron: Bangkok Post, 25 november 2013; website 24 november 2013)


Ingezonden mededeling

Op zoek naar een leuk cadeau voor sinterklaas of kerstmis? Koop Het Beste van Thailandblog. Een boekje van 118 pagina’s met boeiende verhalen en prikkelende columns van achttien bloggers, een pittige quiz, handige tips voor toeristen en foto’s. Bestel nu.» Laat een reactie achter


No votes yet.
Please wait...

1 reactie op “Vandaag 13 marsen door de stad; aftreden premier ‘niet voldoende’”

  1. Rob Piers zegt op

    Dick, weer bedankt voor de berichtgeving!
    Wat mij verbaasd is de totaal verschillende inschattingen van het aantal demonstranten, van welke partij dan ook. Is het zo lastig om dat aantal te bepalen?
    Als je het aantal mensen dat op één m2 past, dan heb je een goede basis voor het berekenen van het aantal demonstranten: je tekent een lijn om de demonstranten heen, berekent het oppervlak en dat vermenigvuldig je met het aantal mensen op één m2!
    Wie wil deze reken uitdaging aangaan?


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website