De gezamenlijke vakbonden vinden dat er een eind moet komen aan de privatisering van overheidsbedrijven. Bedrijven die al geprivatiseerd zijn, moeten teruggekocht worden. Dat schrijven ze in een nota van 12 pagina’s, waarop Bangkok Post de hand heeft weten te leggen.

In de nota wordt gepleit voor een nieuwe State Enterprise Development Act en een nieuwe commissie onder voorzitterschap van de premier. Artikel 13 van het voorstel verbiedt privatiseringen, zodat de kwaliteit van de dienstverlening niet in gevaar komt.

Er dient een fonds te komen van minimaal 5 miljard baht om noodlijdende overheidsbedrijven te ondersteunen. Dat fonds kan ook gebruikt worden om bestaande privatiseringen ongedaan te maken.

Sawit Kaewvarn, voormalig secretaris-generaal van de State Enterprises Worker’s Relations Confederation, een koepel van 44 vakbonden, wijst erop dat het voornaamste doel van particuliere bedrijven winst maken is, dus investeren ze niet in zaken die de samenleving ten goede komen. ‘De regering doet het beter, omdat ze veel ervaring heeft en gemakkelijker gecontroleerd kan worden.’

Als afschrikwekkend voorbeeld noemt Sawit de privatisering van British Rail. Die was volgens hem een ramp en ondanks de toegenomen winst nam het aantal ongelukken toe.

Het voorstel van de vakbonden is lauw ontvangen door academici. Anusorn Tamajai, deken van de faculteit Economie van de Rangsit universiteit, wijst erop dat toepassing van de voorgestelde nieuwe wet kan leiden tot internationale handelsdisputen omdat concurrentie ontbreekt. Hij pleit voor een en-en situatie. Sommige openbare diensten dienen in de hand van de regering zijn, andere niet.

Anusorn zegt dat de voorgestelde wet het socialistische gedachtegoed vertegenwoordigd, maar zelfs communistische landen als China en Vietnam bieden de particuliere sector al meer speelruimte. ‘Wat in het ene land werkt, werkt misschien niet in een ander land. We kunnen in Thailand niet veel overnemen vanwege de matige efficiëntie en corruptie van de regering. Nationaliseren zou de situatie verergeren.’

(Bron: Bangkok Post, 6 juli 2014)

No votes yet.
Please wait...

Er zijn geen reacties mogelijk.


Laat een reactie achter

Thailandblog.nl gebruikt cookies

Dankzij cookies werkt onze website het beste. Zo kunnen we je instellingen onthouden, jou een persoonlijk aanbod doen en help je ons de kwaliteit van de website te verbeteren. Lees meer

Ja, ik wil een goede website